Waarom wil je eigenlijk weten hoe je financiën eruit zien? Waarom wil je weten hoeveel geld je iedere maand uitgeeft? Waarom wil je weten hoe je spaarsaldo er over twee jaar uitziet? Mijn mening? 

De vraag zou moeten zijn: Waarom zou je het niet willen weten? In deze blog vertel ik vanuit mijn persoonlijke overwegingen waarom inzicht in je financiën  nu en voor de toekomst van belang is. En daarmee begin ik met: Waarom niet? Want het is allemaal niet heel moeilijk om inzicht in je financiën te krijgen. Als je eenmaal overtuigd bent dat inzicht in je financiën van belang is, leer ik je in de volgende blog om de eerste stappen te zetten om dat inzicht ook daadwerkelijk te krijgen.

Wanneer ik inzag dat ik inzicht in mijn financiën wilde hebben

Ik ben als accountant iedere dag bezig met de financiën van anderen. Ik controleer middelgrote bedrijven in Nederland. Dagelijks zie ik miljoenen van de ene naar de andere kant gaan. Toch moet ik eerlijk bekennen dat ik mijn eigen financiën niet altijd op orde had. Zoals dat bij de loodgieter thuis de kraan ook lekt zeg maar.

Mijn carrière startte toen ik 22 jaar was. Vanuit mijn studentenkamer met een spaarsaldo van helemaal niks, noppes, betrok ik een klein appartement midden in de stad, want dat was belangrijk. Ondanks de afmetingen, was de huur in verhouding met mijn magere startersloon (nee, beginnend accountants verdienen niet veel), veel te hoog. Na aftrek van de huur, gas, water en licht, hield ik per maand 200 euro over om alles van te doen: Boodschappen, verzekeringen, kleding, de stad in, echt alles moest ik hiervan doen. Je hoeft geen accountant te zijn om uit te rekenen dat dit geen fijne situatie was.

Ik stak mezelf in de schulden om de boodschappen maar te kunnen betalen. Of ik ging eten bij mijn ouders omdat ik geen euro meer op de bankrekening had staan. Ik nam theezakjes mee van kantoor zodat ik vriendinnen een theetje kon aanbieden. Ik nam geld op van de creditcard en stortte dat op mijn lopende bankrekening, omdat ik wist dat de creditcard pas 30 dagen later afgeschreven werd. Zo had ik toch maar mooi geld voor de komende 30 dagen en het aflossen van die creditcard was weer een probleem voor volgende maand. Zielig? Ja ik vond mezelf toen heel zielig, zat boordevol zelfmedelijden.

Achteraf gezien had ik toen beter op mijn financiën moeten letten zodat de schulden niet zo opgestapeld waren en ik normaal had kunnen eten. Nu weet ik wat ik toen anders had moeten doen, maar dat is natuurlijk makkelijk praten. Ik had woonruimte moeten zoeken die beter paste bij mijn salaris en eerder om een salarisverhoging moeten vragen. Dat durfde ik uiteindelijk pas na een jaar hard werken (Als jullie me nu geen salarisverhoging geven, ga ik failliet, dat willen jullie ook niet toch? Ik was 23, wist ik veel).

Het inzicht dat ik inzicht nodig had in mijn financiën kwam namelijk pas toen ik door mijn salarisverhoging meer ging verdienen, ging verhuizen en ineens weer door de bomen het bos zag. Ineens was de periode van iedere maand bang zijn voor de melding ‘saldo ontoereikend’ voorbij en kon ik gewoon boodschappen doen.

Misschien was het het voedzame voedsel dat ik ineens binnenkreeg, of de nieuwe kleren die ik eindelijk kon kopen, maar ik er was me een ding helder geworden: Dit wilde ik nooit meer! Dus begon ik met het opschrijven van al mijn uitgaven om zo beter inzicht te krijgen in mijn eigen gezamenlijke financiën.

Door dit inzicht snapte ik beter waar het destijds fout was gegaan en heb ik heel eenvoudig aanpassingen kunnen doen in mijn bestedingspatroon. En toen kocht ik een paleis, had 1.000 paar schoenen en kon ik met pensioen. Nee natuurlijk niet, maar je snapt mijn punt toch?

En ik geloof echt niet dat iedereen dit leest op water en brood leeft, maar je bent wel geïnteresseerd in het op orde krijgen van je financiën. Daarom is mijn vraag allereerst: waarom willen mensen geen inzicht in hun financiën?

Waarom niet

Struisvogel politiek. Je graaft een heel groot gat in de grond, stopt daar je hoofd in en schept al het zand weer terug. Je verwacht dat als je maar lang genoeg wacht de boze trollen die geld van je willen verdwijnen en dat elfjes je bankrekening met mooie euro’s vullen. WAKE UP. Dat gaat niet gebeuren. Door je ervoor te verstoppen of door het niet te willen weten, lossen je geldproblemen zich niet vanzelf op, nooit. Dus haal je hoofd uit die zandberg en doe wat je moet doen: zorg dat je inzicht krijgt in je financiën.

‘Ja maar jij werkt in de financiële wereld, voor jou is het allemaal heel makkelijk. Ik snap daar niks van’. Klein geheimpje: Financials gebruiken graag moeilijke woorden om makkelijke zaken onnodig complex te maken. Alsof we aan een wedstrijd meedoen: Hoe maak ik deze zin zo lang mogelijk zodat niemand er meer iets van begrijpt? Helemaal nergens voor nodig, maar geeft ze wel een reden om hoge tarieven te vragen voor hun dienstverlening. Zolang je kunt inloggen op je bankrekening en je hebt Excel op je computer staan (en dan nog: zelfs een ouderwets boekje mag van mij ook), kun je dat inzicht krijgen in je financiën. Voorbij de moeilijke woorden, is het in feite heel simpel. Dat leg ik je allemaal uit in de volgende blog ‘Hoe krijg ik inzicht in mijn financiën?’. Dus wederom: geen excuses, ga aan de slag!

En de aller-aller-slechtste smoes die ik, helaas, veel te vaak hoor: ‘Ja maar mijn partner regelt het toch?’ NEE. Zo werkt dat dus niet. Ik ben de laatste tijd te veel mensen tegen gekomen die door toedoen van hun partner flink in de schulden zijn geraakt, of die niet wisten dat hun partner een aanbetaling hadden gedaan op een nieuwe auto, of vriendinnen die braaf jarenlang het spaarpotje van zoon of dochterlief aan het spekken waren terwijl dit potje al jaren leeg bleek te zijn. Als dit aan de hand is, heb je waarschijnlijk wel meer nodig dan een financieel adviseur en op het gebied van relatie therapie begeef ik me liever niet. Maar mijn punt is duidelijk toch? Niets ontslaat je ervan om minimaal een keer per week in te loggen op de app van je bank en snel door de transacties te scrollen.

Heb je nog meer smoesjes waarom je niet naar je financiën zou willen kijken? Nee, mooi! Dan wil ik graag verder met waarom je wel wilt weten waar je geld heen gaat.

Redenen waarom je wel wilt weten waar je geld heen gaat

Iedere maand wordt er een bepaald bedrag op je rekening gestort waar je hard voor werkt. Of je nu 2, 20, 40 of 60 uur werkt, je werkt er iedere keer hard voor. Ook na je werk, wanneer je met vrienden hebt afgesproken, wanneer je aan het sporten bent of wanneer je met je partner aan het eten bent, gaan gedachten over je werk door je hoofd. Dus je bent waarschijnlijk veel meer met je werk bezig dan alleen de uren die je er daadwerkelijk doorbrengt. Dus als je aan het eind van de maand dat bedrag gestort krijgt, heb je dat ook dubbel en dwars verdiend.

En als je er zo hard voor gewerkt hebt, voor elke euro geploeterd, wil je toch weten waar iedere euro naartoe gaat? Het is toch zonde om niet te weten wie jij weer betaalt met dat geld? Of het nu gaat om de hypotheek, verzekeringen, boodschappen of kleding, je betaalt het allemaal met je eigen verdiende geld.

En nu?

Ben je ervan overtuigd dat je inzicht wilt krijgen in je financiën? En niet alleen omdat ik zeg dat het belangrijk is, maar omdat je er intrinsiek van overtuigd bent dat het van groot belang is om je financieel zelfverzekerd te voelen? Lees dan mijn blog over hoe je inzicht krijgt in je financiën met daarin de eerste stappen om dat inzicht ook daadwerkelijk te krijgen.

Follow my blog with Bloglovin