Op mijn mijn blog van vorige week ‘Waarom is inzicht in mijn financiën belangrijk?‘, heb ik veel positieve reacties gekregen. Maar ook reacties zoals: ‘Ja, ik moet eigenlijk eens naar mijn financiën kijken’. Daarom deze week een praktisch 5 stappen plan: hoe krijg ik inzicht in mijn financiën? Het is zo easy dat je echt geen accountant like me hoeft te zijn om dit te kunnen. Trust me!

Dat ik zelf mijn financiën niet altijd op orde had, heb je kunnen lezen in mijn blog van vorige week. Maar inmiddels gaat er geen euro meer uit waarvan ik niet weet waar die naar toe gaat. Door mijn jarenlange ervaring met het bijhouden van mijn financiën heb ik een zodanig inzicht gekregen in mijn in- en uitgaande geldstroom dat ik met een gerust hart die Chloé uit mijn verlanglijstje in mijn winkelmandje kan klikken, omdat ik weet dat:

 1. Het geld nu op de rekening staat, én
 2. Deze uitgave me niet in de financiële problemen helpt verderop in deze maand.

Aan de andere kant weet ik ook dat wanneer ik het geld niet heb, ik die uitgaven niet kan doen. Dit zonder me hier rot over te voelen, het geld is er gewoonweg niet.

 

Start nu met inzicht krijgen

Nu is het echt tijd om te beginnen! Voor mij werkt deze methode perfect en ik weet zeker dat deze methode zo eenvoudig is, dat jij ook over een korte periode inzicht hebt. Begin bij stap 1 en laat me weten waar ik je bij kan helpen:

 

 1. Begin met opschrijven Schrijf vanaf nu (dus vanaf vandaag!) alle inkomsten en uitgaven die je doet op. Niet ongeveer, maar echt exact tot op de euro. Bij veel banken is het mogelijk om een download te maken van de transacties van de afgelopen tijd, zodat je met terugwerkende kracht kunt gaan beginnen. Ikzelf gebruik hiervoor Excel (Excel is mijn grote vriend met betrekking tot financiën). Heel wat meer werk is het om dit op te schrijven in een ouderwets kasboekje. Mag van mij ook, maar je bespaart jezelf een hoop tijd door alleen digitaal te werken. Het principe in een kasboekje of in Excel werkt verder gewoon hetzelfde.

 

 1. Beschrijf details Wanneer je een transactie opschrijft, neem dan de volgende gegevens op:
  1. Datum van de transactie;
  2. Bedrag in Euro’s;
  3. Omschrijving (zodanig dat je later nog weet wat deze uitgaven waren, dus niet alleen ‘schoenen’, maar ‘blauwe slippers de Bijenkorf Marjan’);
  4. Hoofdcategorie: Verdeel je transacties in ontvangsten en uitgaven.
  5. Subcategorie: Verdeel vervolgens de transacties in een tweede categorie: bijvoorbeeld bij ontvangsten heb ik de volgende tweede categorieën: ‘salaris Martijn’, ‘salaris Marjan’, ‘belastingdienst maandelijkse teruggaaf’. De uitgaven heb ik verder gesplitst in ‘vaste lasten’, ‘variabele lasten’ en ‘luxe uitgaven’. Onder de ‘vaste lasten’ vallen bijvoorbeeld hypotheek, energie, water, telefoon, internet. Onderaan deze blog heb ik opgenomen hoe mijn onderverdeling er precies uit ziet. Maar voel je natuurlijk vrij om categorieën toe te voegen of te verwijderen.
  6. Als je bovenstaande opneemt, ziet iedere transactie er dus als volgt uit:
Datum Bedrag Omschrijving Hoofdcategorie Subcategorie
23-09-16  € -86,77 Boodschappen Albert Heijn Variabele lasten Boodschappen

 

 1. Optellen van alle inkomsten en uitgaven Het mooie is dat je met al deze transacties analyses kunt maken. Klinkt heel fancy, maar dat is het zeker niet. In feite ga je al je inkomsten bij elkaar optellen en al je uitgaven bij elkaar optellen per subcategorie (tip: maak een draaitabel in Excel of gebruik de sorteerfunctie).

 

 1. Kritische blik Geef ik meer of minder uit dan er maandelijks binnenkomt? Wat is mijn doel? Hoeveel wil ik maandelijks overhouden? Bekijk alle categorieën kritisch. Is dit wat je verwacht had? Schrik je van de hoeveelheid geld die je uitgeeft aan een bepaalde categorie? Of verbaast het je hoeveel geld je moet betalen aan verzekeringen? Of valt het je mee hoeveel geld je uitgeeft aan uiterlijke verzorging? Schrijf dit erbij in je Excel bestand. Volgende maand kun je dit weer vergelijken.

 

 1. Stap verder naar het maandelijks budget En nu komt het mooiste: Door dit overzicht kun je heel eenvoudig een maandelijks budget voor je eigen financiën opstellen. Want geloof mij, het merendeel van je uitgaven is iedere maand gelijk. Je inkomsten liggen vaak in lijn, je vaste lasten zijn exact gelijk en je variabele lasten zijn nu goed in te schatten. Meer tips & tricks over een maandelijks budget lees je in mijn volgende blogs.

 

Waarom werkt dit

Alleen al het opschrijven van je transacties geeft heel veel inzicht en bewustwording. Had je dat vroeger op school of tijdens colleges niet ook, dat als je de lesstof opschreef, je meteen al een groot gedeelte snapte? Of wanneer je een eetdagboek bijhoudt en alle calorieën die je eet netjes opschrijft, je meteen bewust wordt van hoeveel of hoe weinig je eigenlijk eet? Het opschrijven van al je transacties is niet anders.

 

En nu?

Nu je een goed inzicht hebt in al je transacties, kun je een stap verder gaan en een maandelijks budget maken. Dit budget maak je aan de hand van je transacties van afgelopen maand. Want transacties gedurende de maanden zijn veelal gelijk aan elkaar (deze blog is ook in de maak).

 

Veel succes en laat je me weten hoe het gaat? Loop je nog ergens tegenaan? Heb je nog tips die je zelf gebruikt voor het bijhouden van je financiën?

Mijn eigen indeling (onderaan is ook een downloadbaar Excel bestand opgenomen):

 

Financiën 2016  Maand
Belastingdienst maandelijkse teruggaaf
Salaris Marjan
Salaris Martijn
Totaal ontvangsten  –  
Hypotheek / Huur
Energie
Water
Verzekeringen
Motorrijtuigenbelasting
Telefoon / internet
Vaste lasten  –  
Auto’s – tanken
Boodschappen
Netflix
Variabele lasten – essentieel  –  
Boeken
Cadeau
Diversen
Goed doel
Huis
Huishoudelijke hulp
Inrichting
Kleding
Lunch werk
Parkeren
Sporten
Tuin
Uit eten
Vakanties
Verzorging
Variabele lasten – luxe  –  
Grand Total  –  

 bijlage-maandbudget the happy financial

Follow my blog with Bloglovin