Een bedrijf starten is voor veel mensen een droom. Door het idee dat je daar veel startkapitaal voor nodig hebt, blijft het voor veel mensen helaas een droom. Maar ook zonder geld kun jij je bedrijf starten. Ik geef je mijn persoonlijke tips zodat jij ook zonder investeringen je bedrijf kunt starten.

Bedrijf starten zonder geld

‘Ik heb onvoldoende geld om een bedrijf te starten.’ Of: ‘ik weet niet hoeveel geld ik nodig heb om mijn bedrijf te starten.’ Ik hoor het om me heen veel. Argumenten, of eigenlijk liever smoesjes, om geen bedrijf te starten. Want ook zonder geld kun jij je bedrijf starten. Door creatief gebruik te maken van de mogelijkheden en er zelf veel tijd en energie in te stoppen, kun je vandaag nog je bedrijf starten.

In deze video geef ik mijn persoonlijke tips voor het starten van je bedrijf zonder geld

Hoe ben ik zelf mijn bedrijf gestart?

Ik ben mijn bedrijf ’the happy financial’ gestart in 2016. De start van mijn bedrijf heeft me 125 euro gekost. Welke kosten heb ik toen gemaakt?

 • Hosting voor de website en template voor de WordPress website: 60 euro.
 • Logo van the happy financial via Fiverr: 15 euro.
 • Inschrijving Kamer van Koophandel: 50 euro
 • Totaal: 125 euro

Het oprichten van mijn bedrijf heeft me dus niet veel geld gekost. Aan de andere kant heb ik er wel veel tijd en energie in gestoken. Mijn website heb ik zelf gemaakt aan de hand van YouTube filmpjes. Dit had ik kunnen uitbesteden, maar nu heeft het me alleen tijd gekost. Laat je dus niet afschrikken door een ‘groot startkapitaal’ bij de start van je bedrijf.

Tips om zonder geld een bedrijf te starten

Mijn persoonlijke tips om zonder geld een bedrijf te starten zonder geld:

 • Gebruik zoveel mogelijk gratis software. Er is online veel software beschikbaar. Check natuurlijk vooraf wel de betrouwbaarheid van deze software. Maar maak gebruik van de gratis proefperiode om zo na te gaan of het iets voor je is. Hiermee voorkom je dure aankopen waar je later spijt van krijgt. Voorbeelden van software die ik zelf nog steeds gebruik:
  • Canva: een perfecte tool om de mooiste presentaties mee te maken. Ik heb een tijdje de betaalde variant gebruikt, maar vond deze voor mijn business onvoldoende extra toegevoegde waarde hebben en zit nu dus weer op de gratis variant.
  • e-Boekhouden.nl: sinds de start van mijn bedrijf houd ik mijn administratie bij in dit pakket. Heel overzichtelijk en gebruiksvriendelijk. Na de startperiode van 15 maanden gratis online boekhouden, betaal je 9,95 euro per maand.

Wil je zelf ook gebruikmaken van e-Boekhouden.nl? Ik gebruik dit online boekhoudprogramma sinds 2016 en bent heel tevreden! Met deze link mag ik iedere ondernemer 15 maanden gratis laten boekhouden met e-Boekhouden.nl. Dus niet alleen voor startende ondernemers!

 • Probeer zoveel mogelijk zelf te doen. Door het zelf te doen, bespaar je niet alleen veel geld uit. Je krijgt dingen dan ook precies zoals je wilt. Bovendien weet je dan ook hoeveel tijd iets kost als je het op termijn wel wil uitbesteden. Ik vond het bijvoorbeeld heel leerzaam om zelf mijn website te maken. Als ik het beheer ervan zou uitbesteden weet ik ook dat het updaten van een gemiddelde widget in een paar minuten gedaan is en dat het dus niet nodig is dat je daar 1 uur voor gefactureerd zou krijgen.
 • Wil je wel zaken uitbesteden? Probeer dan eerst ruilhandel toe te passen. Als jij bijvoorbeeld heel handig bent in tuinaanleg en je hebt een website nodig voor je bedrijf, vraag dan een vriendin of kennis die hier veel verstand van heeft. Zo kun je diensten ruilen. Iedereen blij en het kost je niets.

Voordat je je bedrijf gaat starten

Veel van mijn tips zien toe op het steken van eigen tijd en energie in je bedrijf. Maar ook je tijd en energie zijn niet oneindig. Voordat je van start gaat, is het daarom wel verstandig om na te gaan of er vraag is naar de producten of diensten die je wil gaan aanbieden. Doe dit door navraag in je omgeving te doen. Je kunt ook op kleine schaal beginnen en je producten of diensten in de buurt verkopen, zonder investeringen te doen in bijvoorbeeld een website.

Wat voor bedrijf kun je starten?

Mijn bedrijf is een online bedrijf, het soort bedrijf dat je makkelijker kunt starten zonder geld dan bijvoorbeeld een productie of handelsbedrijf. Wil je een fysieke winkel? Dan heb je al snel te maken met de huur van een pand, borg en inrichting van je winkel naast de inkoop van je producten.

Vaak starten mensen ook een bedrijf uit interesse, opleiding of ervaring. Ben je bijvoorbeeld timmerman? Dan heb je alle materialen en gereedschappen vaak al in huis. Bedenk ook: vaak gaat het om de kennis die je al hebt als vakman of vakvrouw waarvoor mensen je willen inhuren. Investeringen om te starten zijn dan vaak ook niet altijd meteen nodig.

Hoe weet ik of ik geld nodig heb om mijn bedrijf te starten?

Een bedrijf starten kan overweldigend zijn. Hoeveel geld heb je nodig om te kunnen beginnen? Maak daarom een overzicht van alle kosten die je verwacht te gaan maken. In mijn geval was mijn lijstje met kosten heel kort:

 • Hosting en website template
 • Logo
 • Inschrijving Kamer van Koophandel

Tip: bewaar al je bonnetjes en facturen voor de start van je bedrijf goed. Ook de kosten die je hebt gemaakt vóór de start van je bedrijf kun je opnemen als zakelijke kosten.

Inschrijving Kamer van Koophandel

‘Controleert de Kamer van Koophandel bij mijn inschrijving of ik wel voldoende geld heb?’ Nee, de Kamer van Koophandel controleert alleen de naam van je bedrijf, je vestigingsadres, de activiteiten die je gaat uitvoeren en hoe je te bereiken bent. Ze controleren dus niet het saldo van je bankrekening.

Een eenmanszaak (of vennootschap onder firma als je samen een bedrijf start), zijn veelgebruikte en eenvoudige rechtsvormen voor de start van je bedrijf. De inschrijfkosten bedragen 51,95 euro en je hoeft voor de oprichting van een eenmanszaak niet langs de notaris. Dit wordt pas relevant bij de oprichting van een B.V.

Wil je zelf ook gebruikmaken van e-Boekhouden.nl? Ik gebruik dit online boekhoudprogramma sinds 2016 en bent heel tevreden! Met deze link mag ik iedere ondernemer 15 maanden gratis laten boekhouden met e-Boekhouden.nl. Dus niet alleen voor startende ondernemers!


Frequently Asked Questions – een bedrijf starten

Heb ik geld nodig om een bedrijf te starten?

Nee, je betaalt wel altijd inschrijfkosten bij de Kamer van Koophandel. Deze kosten bedragen momenteel 51,95 euro en zijn zakelijk aftrekbaar.

Wat zijn de beste tips om een bedrijf te starten zonder geld?

Maak zoveel mogelijk gebruik van gratis software of een gratis proefperiode. Doe zoveel mogelijk zelf. Dat kost tijd en energie, maar is een grote kostenbesparing.

Moet ik alles zelf doen bij het starten van een bedrijf?

Nee, maar het is wel een flinke kostenbesparing als je veel zelf doet. Wil je iets echt uitbesteden? Probeer dan eens ruilhandel in de vorm van diensten ruilen.

Controleert de KvK of ik voldoende geld heb om een bedrijf te starten?

Nee, de Kamer van Koophandel controleert bij je inschrijving alleen de naam van je bedrijf, je vestigingsadres, de activiteiten die je gaat uitvoeren en hoe je te bereiken bent. Ze controleren niet of je voldoende geld op je bankrekening hebt staan.

Cover foto: Prisca Visser