Startend ondernemers vragen het zich vaak af: ga ik zelf online boekhouden óf ga ik het toch uitbesteden aan een boekhouder? Ik bespreek de voordelen van zelf online boekhouden. Maar ik geef ook tips om de juiste afweging te maken tussen starten met online boekhouden of om de keuze te maken om dit uit te besteden.

Waarom wil je online boekhouden?

Allereerst: het voeren van een controleerbare administratie is verplicht vanuit de Belastingdienst. Hierbij heb je zelf als ondernemer de keus of je dit zelf doet of uitbesteedt. Je hebt deze boekhouding nodig voor je BTW aangifte en je jaarlijkse aangifte Inkomstenbelasting.

Maar niet alleen voor de Belastingdienst wil je je cijfers op orde hebben. Door een up-to-date boekhouding, heb je ook een veel beter inzicht in je cijfers en kun je bijsturen waar nodig. Dit zorgt voor echt grip op je onderneming.

Ben je startend ondernemer? Dan mag ik 15 maanden gratis online boekhouden e-Boekhouden.nl weggeven. Ik gebruik dit online boekhoudprogramma zelf ook al jaren en ben erg tevreden!


De voordelen van zelf online boekhouden

Boekhouden staat bij veel startend ondernemers niet bovenaan het lijstje met ‘leuke dingen van het ondernemerschap’. Geen wonder dat een boekhouding één van de eerste dingen is die worden uitbesteed. Ik bespreek een aantal voordelen van zelf online boekhouden, zodat je het in ieder geval gaat overwegen. En ook een beetje om de angst voor het zelf online boekhouden weg te nemen.


Bekijk hier de video over ‘Starten met online boekhouden of uitbesteden’

Voordeel 1: Je hebt zelf controle over je online boekhouding

Je hebt direct en altijd een up-to-date overzicht van je boekhouding. Je weet precies hoe je onderneming ervoor staat en hoeft daarvoor niet eerst cijfers op te vragen bij je boekhouder. Hoe vaak ik niet gehoord heb: ‘Ik weet niet hoe ik deze maand gedraaid heb. Ik denk wel goed, maar mijn boekhoudeer is nog niet bij met de cijfers.’ Dat is zonde! Je weet als ondernemer als geen ander hoe je onderneming ervoor staat. Bijsturen is dan ook veel eenvoudiger en kun je daardoor veel sneller doen.

Voordeel 2: Zelf online boekhouden is goedkoper

Het tweede voordeel lijkt logisch. Wanneer je online je boekhouding doet, scheelt dat geld. Maar zeker wanneer je net start met ondernemen, is je boekhouding vaak nog overzichtelijk en niet zo complex. Een boekhouder kost dan meer geld dan het je oplevert.

Voordeel 3: Je kunt een goede inschatting maken van de tijdsbesteding (handig als je later gaat uitbesteden!)

Je weet hoeveel tijd iets kost. Daarom adviseer ik altijd om alles minimaal één keer zelf te doen. Pas dan weet je hoe lang je bezig bent met online boekhouden. Doe jij zelf een uurtje over je BTW aangifte? Dan is het bijzonder als een boekhouder daar twee uur voor in rekening brengt.

Mijn eigen ervaring met zelf online boekhouden

Ik doe mijn boekhouding al jaren zelf en zal dat waarschijnlijk ook altijd wel blijven doen. Maar ik hoor je nu al denken: ‘Ja, jij hebt makkelijk praten, jij bent Registeraccountant en daarvoor opgeleid.’ Maar boekhouders hebben echt geen ‘magisch knopje’ waardoor jij ineens minder belasting hoeft te betalen. Veel is online te vinden (of op the happy financial natuurlijk ;)). Hoe eerder je als ondernemer start met online boekhouden, hoe overzichtelijker het nog is. Of: laat je boekhouding alleen controleren, voor je eigen gemoedstoestand.

Overwegingen bij het uitbesteden van je boekhouding

Een aantal belangrijke aandachtspunten voor wanneer je je boekhouding gaat uitbesteden om vooraf over na te denken.

  • Maak vooraf een lijstje met wat je zelf blijft doen en wat je wilt uitbesteden. Dit maakt namelijk een groot verschil. Wil je zelf bijvoorbeeld wel je verkoopfacturen blijven maken, de bankmutaties verwerken of je inkoopfacturen boeken? Ben hierin heel duidelijk naar je boekhouder. Dit kan veel schelen in miscommunicatie en duidelijkheid bieden over de prijs die een boekhouder vraagt. 
  • Kies een online boekhoudpakket waar jij en je boekhouder beide op kunnen inloggen. Wanneer je alles uitbesteedt, wil je wel altijd zelf kunnen inloggen om direct op die hoogte te zijn van je eigen cijfers. Dit voorkomt ook dat je afhankelijk wordt van je boekhouder. Op deze manier kun je eenvoudig online samenwerken. Dit is ook nog eens veel efficiënter.

Bij e-Boekhouden.nl heb je de mogelijkheid om onbeperkt gratis gebruikers toe te voegen. Ontzettend handig, want daardoor bepaal je zelf wie er kosteloos mee kan kijken met jouw boekhouding.

  • Kom je er zelf echt niet uit? Dan kun je hier een accountantslijst vinden waar je op postcode kunt zoeken naar een geschikte boekhouder of accountant. Zo vind je heel eenvoudig iemand bij jou in de buurt.

Ben jij er al uit?

Ga je zelf online boekhouden? Of besteed je het toch liever uit?


Veelgestelde vragen over online boekhouden

Waarom zou ik starten met online boekhouden?

Het voeren van een controleerbare boekhouding is een verplichting vanuit de Belastingdienst. Maar ook om grip op je onderneming te houden, is het belangrijk om je cijfers op orde te hebben.

Wat is het voordeel van zelf online boekhouden?

Door zelf online te boekhouden ben je zelf in control. Je bent altijd op de hoogte van de meest recente cijfers. Bovendien bespaar je kosten door het zelf te doen. En ga je toch uitbesteden, dan kun je een goede inschatting maken van de tijdsbesteding.

Kan ik samen met een boekhouder online boekhouden?

Jazeker, dat is juist slim! Zorg dat je beide toegang hebt tot het online boekhoudpakket. Dat werkt heel efficiënt en zorgt er bovendien voor dat je als ondernemer niet afhankelijk wordt van je boekhouder.


Deze content is in samenwerking gemaakt met e-Boekhouden.nl (geen affiliate marketing!): het online boekhoudprogramma dat ik zelf al jaren gebruik en waar ik heel tevreden over ben.

coverfoto: Prisca Visser