Wanneer is het meest geschikte moment om je eenmanszaak of VOF om te zetten naar een besloten vennootschap, een B.V.? Vanaf welk bedrag aan winst is het belastingtechnisch voordeliger om over te schakelen? En welke redenen zou je nog meer hebben om over te stappen naar een B.V.?

De grote verschillen

Grote kans dat je gestart ben met ondernemen en een eenmanszaak hebt opgericht. Het grote voordeel van een eenmanszaak (of VOF) is dat deze eenvoudig is om op te richten. Maar ook de verplichtingen zijn bij een natuurlijk persoon (eenmanszaak, VOF, maatschap of CV) minder dan bij een rechtspersoon waar een B.V., N.V., coöperatie, stichtingen en verenigingen onder vallen. Denk aan de aangifte vennootschapsbelasting die je moet doen als je een B.V. hebt, maar ook de deponeringsplicht bij de Kamer van Koophandel komt om de hoek kijken.

Maar het grote verschil, en tevens reden voor veel ondernemers om te kiezen voor een rechtspersoon, tussen natuurlijke personen en rechtspersonen zit in de aansprakelijkheid. Wanneer je namelijk kiest voor een rechtspersoon en je kunt je schulden niet meer betalen, kunnen de schuldeisers niet aan je privé-vermogen komen. In het geval van een natuurlijk persoon is dat niet het geval en ben je zelf aansprakelijk voor de schulden die je onderneming maakt. In deze blog lees je meer over de verschillen tussen de rechtsvormen.


Vanaf hoeveel winst uit onderneming is het voordeliger om een B.V. te hebben?

Omdat je te maken krijgt met andere belastingen als B.V., is er een bedrag waarvan het voordeliger is om over te stappen vanuit een eenmanszaak naar een B.V. De verschillen in belasting zijn:

  • Bij een natuurlijk persoon betaal je inkomstenbelasting over je winst uit onderneming. Hierbij mag je gebruik maken van ondernemersaftrekposten zoals de startersaftrek en de zelfstandigenaftrek. Bij elkaar is dit ongeveer 10.000 euro die je van je winst uit onderneming mag aftrekken. Hierdoor betaal je over een lager bedrag belasting. Bij een B.V. heb je deze ondernemersaftrekposten niet. In beide gevallen, bij zowel een eenmanszaak als B.V., heb je recht op de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek, milieu-investeringsaftrek, energie-investeringsaftrek. Lees er in deze blog meer over.
  • Als je een B.V. hebt, dien je jezelf salaris uit te betalen en over dit salaris betaal je inkomstenbelasting. Nu denk je misschien: dan betaal ik mezelf niets uit, want dat scheelt me inkomstenbelasting. Maar dat gaat helaas niet op. De Belastingdienst heeft bepaald dat je als eigenaar van een onderneming (DGA) minimaal het gebruikelijk loon aan jezelf moet uitkeren. Het gebruikelijk loon ligt op 48.000 euro (bedrag 2022; kijk voor actuele bedragen op de website van de Belastingdienst).
  • Keer je naast je salaris een dividend uit aan jezelf of je andere aandeelhouders? Dan moet je 15% dividendbelasting inhouden op de uitbetaling.
  • Je krijgt met een B.V. ook te maken met een hele nieuwe belastingvorm, namelijk de vennootschapsbelasting (VPB). Deze belasting betaal je over de fiscale winst uit onderneming. Het voordeel is wel dat deze tarieven een stuk lager zijn dan de inkomstenbelasting. Over de eerste 395.000 euro winst uit onderneming betaal je 15% VPB en over het meerdere 25,8%. In deze blog leg ik meer uit over deze belastingvorm.

Deze verschillen in de belastingen zorgen ervoor dat er een optimum is voor het moment waarop je je eenmanszaak omzet naar een B.V. Dit is voor iedere ondernemer anders, afhankelijk van de hoeveelheid aftrekposten, toekomstplannen, verliesverrekening, deelnemingen, uit te keren dividend etc. Maar vaak wordt in de praktijk gesproken over een bedrag van 150.000 euro winst uit onderneming. Let op: dit is winst uit onderneming, het gaat niet om de omzet. Lees hier meer over dit belangrijk onderscheid.

Reken het omslagpunt voor jezelf uit

Andere overwegingen

Natuurlijk zijn er naast de euro’s ook andere overwegingen om eerder (of later) over stappen vanuit een eenmanszaak naar een B.V. Sommige bedrijven doen namelijk liever geen zaken met eenmanszaken of VOF’s en eisen dat je een B.V. hebt. De overwegingen die deze bedrijven hierbij hebben is dat wanneer je als natuurlijk persoon een grote claim krijgt, je vaak niet daadkrachtig genoeg bent om dit op te vangen. Heb je een opdrachtgever die dit van je verlangt, maar zie je het oprichten van een B.V. echt niet zitten? Overleg dan of het afsluiten van een aanvullende aansprakelijkheidsverzekering voldoende dekking voor ze biedt.

Je wilt het risico dat je loopt met je onderneming verkleinen, omdat je in een risicovolle branche zit of omdat je je partner niet jouw ondernemersrisico’s wilt laten lopen. De risico’s op aansprakelijkheid zijn bij een rechtspersoon een stuk kleiner. Hierdoor kun je bewust in een eerder stadium van je onderneming voor een B.V. kunt kiezen. Dit kan ook het geval zijn wanneer je zaken gaat doen met het buitenland wat ook je risico’s verhoogt.

Neem ook je toekomstplannen met je onderneming mee in je overwegingen. Wil je op termijn je onderneming verkopen? Dan is een B.V. makkelijker overdraagbaar omdat je de aandelen kunt verkopen.

Het minimale DGA salaris

De nadelen

  • Belastingaangifte: als ondernemer met een B.V. dien je naast je inkomstenbelasting (voor de uitkering van je gebruikelijk loon), ook een aangifte vennootschapsbelasting in te vullen. Heb je daarnaast een dividenduitkering gedaan vanuit je B.V., dan vul je hier nog een separate aangifte voor in.
  • Jaarrekening opstellen: met een B.V. dien je jaarlijks een jaarrekening op te stellen en te deponeren bij de Kamer van Koophandel. Deze jaarrekening kan voor kleine ondernemingen heel summier zijn. Maar zorg wel voor een tijdige deponering om boetes te voorkomen.
  • Oprichting: de oprichting van een eenmanszaak wordt niet voor niets zo vaak gedaan vanwege de eenvoud. Voor het oprichten van een B.V. heb je namelijk een notariële akte nodig waarvoor je dus bij een notaris langs moet gaan. Gelukkig hoef je geen oprichtingskapitaal meer te storten en kun je een B.V. oprichten met 1 eurocent.

Onderschat deze additionele verplichtingen niet, maar ook vooral de extra kosten die hiermee gepaard gaan. Heb je deze werkzaamheden uitbesteed bij een boekhouder, accountant of belastingadviseur? Dan zullen zij een significant hoger bedrag vragen voor het invullen van de aangiftes. Dit als gevolg van de vergrote complexiteit en omvang.

Tot slot

In deze video legt Deniece von Harras, belastingadviseur, uit wanneer het het meest geschikte moment is om je eenmanszaak naar een B.V. om te zetten.