Beleggen wordt steeds toegankelijker voor veel mensen. Steeds meer mensen verdiepen zich in de mogelijkheden om hun extraatje opzij te zetten om te gaan beleggen. Aan de andere kant kan ik me ook voorstellen dat door de toenemende hoeveelheid mogelijkheden het lastiger kiezen wordt. Want hoeveel tijd moet je erin stoppen om te kunnen starten met beleggen? En hoeveel kennis heb je nodig van de verschillende producten. In deze blog geef ik je nog een extra optie die je hierin kan ondersteunen: begeleid beleggen. 

Waarom start je niet met beleggen

Beleggen is hot. Dat bleek onder andere wel uit het online event ‘Vrouwen en Vermogen’ van de ABN AMRO op 5 november jl waarin we het hadden over onder andere starten met beleggen. Veel mensen, vrouwen én mannen, willen starten met beleggen om op die manier vermogen op te kunnen bouwen. Een veelgehoord argument om dit uit te stellen is echter de hoeveelheid kennis, tijd en kapitaal die men denkt nodig te hebben om écht te kunnen starten. 

Onvoldoende kapitaal

Allereerst, het laatstgenoemde punt: het benodigde kapitaal. De tijden waarin je pas ging starten met beleggen als je 25.000 euro ‘over’ had, liggen al ver achter ons. Starten met beleggen kan bijvoorbeeld al vanaf 50 euro per maand. Ook is het gelukkig al lang niet meer iets dat is weggelegd voor oudere generaties, maar kun je zeker starten wanneer je in de 20 bent. 

Tijd is je grote vriend wanneer het gaat om beleggen

Omdat je belegt voor een langere periode, zorgt de tijd ervoor dat je beleggingen langer vast kunnen staan en geef je ze meer kans om meer waard te worden. Tijd is hierin dus je grote vriend. Hoe eerder je start, hoe meer mogelijkheden je je geld geeft om te groeien. 

Onvoldoende tijd en kennis

Dan de aspecten ‘onvoldoende tijd en kennis’. Reële argumenten die ik vaker hoor wanneer men het heeft over starten met beleggen. Of in dit geval, het uitstellen ervan. Natuurlijk wil ik iedereen aansporen om de basics van beleggen proberen te doorgronden. Dat wil zeggen: weet wat er met je geld gebeurt en wat er speelt in de wereld. Maar een goede optie voor degenen die hier meer ondersteuning in willen is begeleid beleggen

Wat is begeleid beleggen

Begeleid beleggen houdt in dat je op meerdere fronten wordt begeleid (de naam zegt het eigenlijk al). Op basis van jouw aangegeven doel, horizon en risicobereidheid, begeleidt ABN AMRO je bij het kiezen van het best passende profielfonds. Allereerst: hoe lang wil je beleggen?

Mijn tip: Beleg alleen geld dat je op de lange termijn niet nodig hebt. Hoe langer je het geld weg wilt zetten als belegging, hoe groter de kans en mogelijkheid dat je geld meer waard wordt. Tijd is je grote vriend als het gaat om beleggingen. 

Vervolgens bepaal je je risicobereidheid. Dit houdt in dat je nagaat hoeveel risico je wilt lopen. Dit is een hele persoonlijke keuze en het is belangrijk om hier goed over na te denken. 

Eenvoudig aanpassen van je periodieke of eenmalige inleg en de verschillende mogelijke resultaten van je wijziging
Eenvoudig aanpassen van je periodieke of eenmalige inleg en de verschillende mogelijke resultaten van je wijziging

Mijn tip: Bouw eerst een noodpotje op voordat je start met beleggen. Beleg vervolgens alleen met geld dat je op de lange termijn niet nodig hebt. Hierdoor doet het minder pijn wanneer je geld (tijdelijk) minder waard wordt. 

Dit alles, je horizon, je doelstellingen en je risicobereidheid, resulteren in een profielfonds dat het beste bij jouw persoonlijke keuzes past. Natuurlijk kost het bepalen van je doelstellingen en je risicoprofiel wat tijd, maar hierin word je wel begeleid. Vervolgens wordt je profielfonds ook beheerd door experts. Hiermee boek je een behoorlijke tijdswinst wanneer je dit vergelijkt met zelfstandig beleggen, want een team van experts beheren je gekozen profielfonds.

Wil je iets aanpassen in je profielfonds? Zoals je inleg of je profielfonds met een bepaald risico? Dat kan eenvoudig via een app. Door middel van een grafiek wordt inzichtelijk gemaakt of je doel haalbaar is met de gekozen inleg, horizon en profielfonds. Alle wijzigingen worden grafisch weergegeven.


begeleid beleggen
Begeleid beleggen via de app van ABN AMRO

Wat kost begeleid beleggen

Maar al die begeleiding gaat natuurlijk ten koste van mijn rendement? Zoals altijd zijn er kosten verbonden aan beleggen. Vaak is het zo dat je over iedere transactie die je doet, transactiekosten betaalt. Hoe lager deze kosten, hoe fijner dat is voor je rendement. Bij begeleid beleggen van ABN AMRO zijn er geen directe transactiekosten. Wel zijn er fondskosten, maar die worden verrekend met het rendement van het profielfonds. Ga je begeleid beleggen? Dan betaal je ook nog een percentage over je beleggingsportefeuille, dit zijn de zogenaamde servicekosten. 


Over hoeveel kosten hebben we het dan? 

Een rekenvoorbeeld zodat je kunt zien over welke kosten het gaat ten aanzien van begeleid beleggen.

Zelf starten met begeleid beleggen

Start je voor 31 december 2020 met begeleid beleggen via de ABN AMRO en leg je in 4 opeenvolgende maanden minimaal 100 euro in, dan krijg je een bonus van 50 euro. Meer informatie over deze actie vind je hier

“Beleggen kent risico’s, je kunt (een deel van) je inleg verliezen”

Deze content is in samenwerking gemaakt met ABN AMRO.