Beleggen is ontzettend leuk. Zeker wanneer je op de voet kunt volgen hoe het met je beleggingen staat. Maar dat het niet altijd een feest is, blijkt uit recente dalingen op de beurs. Wat doe je dan? Hoe voorkom je dat je in paniek raakt bij dalende koersen?

Beleggen kan op verschillende manieren en het wordt je ook nog heel makkelijk gemaakt. Ik beleg zelf sinds een tijdje met de beleggings-app van Peaks. In deze blog lees je meer over mijn ervaringen.

Met eenvoudige beleggings-apps kan het zijn dat je je niet helemaal bewust bent van de mogelijke verliezen die je leidt. Maar de bekende zin (‘let op: uw beleggingen kunnen minder waard worden’), wordt natuurlijk niet voor niets zo vaak herhaald.

Recente dalingen

De dalingen die in het laatste kwartaal van 2018 zijn ingezet, zorgen ook in 2019 voor een negatieve waarde van beleggingen.

Mijn Peaks beleggingen hadden eind 2018 een verlies van 57,43 euro op een totale belegging van 1.033,57 euro. Dit is een negatief rendement van 5,56%.

Raak niet in paniek

De eerste tip die ik je kan geven is: raak niet in paniek. Natuurlijk is het vervelend dat je beleggingen in waarde dalen, maar beleggen doe je voor de lange termijn.

Om daarom bij iedere negatieve bijstelling je aandelen te verkopen, is meer een korte termijn gedachte en past daarom niet goed bij de lange termijn strategie van beleggen. Bedenk ook goed dat je bij dalende koersen, je dus ook goedkoper koopt.

Houd je aan je strategie

Over strategie gesproken: zorg wel dat je een strategie hebt. Stel vooraf bedrag op waarboven of waaronder je gaat verkopen.

Schrijf deze strategie ook op, zodat je bij grote negatieve bedragen hierop kunt terugvallen en je minder vanuit emotie reageert. Door het op te schrijven kun je bovendien vooraf goed de risico’s inschatten en bepalen hoeveel risico je wilt lopen (gecalculeerd risico nemen).

Ga op onderzoek uit

Onderzoek wel waarom er een daling zit in je beleggingen. Is het een algemeen beeld dat je terugziet in de economie? Of ligt het aan een specifiek onderdeel in je portfolio?

Veel beleggers-websites geven deze informatie, maar blijf ook zeker op de hoogte van het wereldnieuws.

Onderneem actie

Naar aanleiding van je strategie en je onderzoek naar de oorzaken, kun je acties gaan ondernemen. Ontdek je bijvoorbeeld dat je een grote portfolio hebt in fossiele energie die sterk aan het dalen is en waarvan de verwachting is dat dit komende jaren niet aantrekt? Onderneem dan tijdig actie.

Wil je minder risico lopen dan je momenteel doet? Je kunt je portfolio ook minder risicovol opbouwen door een groter belang in staatsobligaties te nemen ten opzichte van beursfondsen.

Mijn huidige rendement op mijn beleggingen. Je ziet dat ik eind 2018 een negatief rendement had van 16,78%. Dit is in het eerste kwartaal van 2019 gelukkig weer hersteld.

En nu?

Let op: ik ben geen beleggingsadviseur en geef deze tips vanuit mijn persoonlijke ervaringen. Wil je meer weten over je eigen beleggingen? Zorg dan dat je voldoende onderzoek doet en neem contact op met je eigen adviseur.

Wil je starten met beleggen? Bekijk dan ook zeker deze video:

Beleggen