Waarom zou je vermogen willen opbouwen? Omdat uit onderzoek blijkt dat met name het hebben van vermogen ervoor zorgt dat je gelukkig bent. En dat willen we allemaal toch? Maar wanneer noem je jezelf vermogend? En hoe word je vermogend?
Vermogen maakt gelukkig
Veel geld verdienen is één ding, maar vermogend zijn is weer iets anders. Je kunt ontzettend veel geld verdienen met je baan of je onderneming. Maar als het er aan de andere kant net zo hard weer uitgaat, bouw je nooit vermogen op. En dat vermogen zorgt er, meer dan geld verdienen, voor dat we gelukkig zijn.
In zijn boek ‘Maakt geld gelukkig’, concludeert Ap Dijksterhuis dat geld wel degelijk gelukkig maakt. Onderzoeken die laten zien dat je vanaf een bepaald salarisniveau niet meer extra gelukkig wordt, vergeten vaak het aspect vermogen. Wanneer je ‘vermogen’ wel meeneemt in de variabelen, is duidelijk dat vermogende mensen over het algemeen gelukkig zijn. Hoe dit komt? Vermogen geeft je zekerheid. Daarnaast heb je meer geld om leuke dingen te doen én (heel belangrijk) om minder leuke dingen te vermijden.
NB: Nog een leuk detail over dit onderzoek waarbij de relatie tussen geld en geluk is getoetst: voorheen werd altijd gesuggereerd dat vanaf een salarisniveau van 75.000 euro bruto per jaar een mens niet extra gelukkig werd. Dat getal blijkt niet te kloppen. Sterker nog, het ligt veel hoger. Namelijk rond de 200.000 euro per jaar. Vanaf dan word je nog wel gelukkiger met een hoger salaris, maar niet meer zoveel.
Wanneer ben je vermogend?
Reden genoeg dus om vermogen te gaan opbouwen. Maar wanneer noem je jezelf nu vermogend? Dat is echt niet alleen als je een privé jet en een tweede huis aan de kust hebt. Vermogend zijn is vooral een state of mind: je hebt genoeg geld om leuke dingen te kunnen doen zonder dat je je zorgen hoeft te maken over je bankrekening.
Wanneer noem je jezelf vermogend? Bij welk bedrag aan vermogen vind je dat je comfortabel kunt leven? Dat is natuurlijk voor iedereen anders en kan heel verschillend zijn.
Hoe word je vermogend?
Dus je wilt vermogen opbouwen. Maar hoe doe je dat? Voordat je start met het opbouwen van je vermogen is het belangrijk om eerst al je schulden afgelost te hebben. Want vermogen opbouwen aan de ene kant en grote schulden aan de andere kant, is zinloos vanwege de rente en aflossingen die je moet betalen. Wil je weten hoe je het snelst van je schulden afkomt? Lees dan deze blog.
Slimme investeringen
Vermogen opbouwen door je geld op je spaarrekening te laten groeien is een veilig methode, maar wellicht niet de snelste manier. Wat dat betreft zijn er slimmere investeringen om te doen met dit geld.
- Investeren in verduurzaming van je huis. Investeringen zoals zonnepanelen en warmtepompen zijn veilige investeringen. Zonnepanelen hebben bijvoorbeeld een gemiddeld rendement van 10% waardoor je ze binnen 10 jaar hebt terug verdiend. Dit zie je elke maand door een veel lagere energierekening. Nog een voordeel is dat een dergelijke investering niet in waarde zal dalen. Bonus: het is beter voor het milieu.
- Investeren in duurzaamheid. Besparen op je lasten doe je ook door te investeren in duurzaamheid. Kijk bijvoorbeeld eens naar het energielabel van de apparaten die je in huis hebt staan. Oude apparaten zijn vaak enorme energieverslinders en je merkt het direct aan je verbruik wanneer je ze weg doet of vervangt door nieuwe apparatuur.
- Investeren in een nieuwe auto. Dit klinkt misschien als een rare tip voor een financial, zeker omdat je een nieuwe auto niet zomaar koopt. Toch kan het vervangen van je auto je ook geld opleveren. Heb je alleen een auto nodig voor woon- werkverkeer en wat boodschappen? Maar je betaalt je iedere week blauw bij de benzinepomp omdat je je mega grote stationcar weer moet bijvullen? Dan is een kleinere, zuinigere auto een slimme investering. Dergelijke auto’s hebben over het algemeen ook een veel betere restwaarde.
Investeer in jezelf
Denk bij investeringen niet alleen aan materialistische zaken. Investeren in jezelf is ook een belangrijke manier om vermogend te worden. Juist geld uitgeven aan dingen die het je makkelijker maken. Hierdoor houd je juist tijd en energie over om aan écht belangrijke dingen te besteden. Je kunt bijvoorbeeld sneller excelleren op je werk, waardoor je eerder een promotie krijgt. Of je hebt de mogelijkheid om die grotere opdracht aan te nemen. Dan klinkt investeren in jezelf helemaal niet meer zo gek toch
Maar hoe investeer je dan in jezelf? Het belangrijkste hierin is om eraan te blijven denken dat tijd ook geld is. Dus wanneer je met een investering in jezelf tijd bespaart, je met die gewonnen tijd veel meer kunt doen. Tijd om je eigen onderneming op te zetten, tijd om aan die lastige klus op kantoor te werken, tijd om met familie en vrienden door te brengen waar je juist energie van krijgt.
Een goed voorbeeld van een investering in jezelf is een huishoudelijke hulp. Met uitzondering van die enkeling die hier echt gelukkig van wordt, zorgt poetsen iedere week voor een hoop stress, ergernis en misschien zelfs ruzie met je partner. Als je wil excelleren op je werk, je onderneming wil laten groeien, familie en vrienden onderhouden en ook nog tijd over houden om te gaan sporten, is het helemaal niet raar als je hoofd op die ene vrije avond niet staat naar het schoonmaken van je huis. Doe jezelf dan ook een plezier en overweeg de huishoudelijke hulp. De tijd en energie die je hiermee terugwint, zijn zoveel meer waard dan die paar tientjes per week (vaak rond de 15 euro per uur). Reken je eigen uurtarief maar eens uit. Hoeveel moet je extra werken om de hulp in te schakelen? Werk je dan niet veel liever een uurtje langer door op kantoor dan dat je thuis je wc staat te schrobben?
Je hypotheek aflossen
Je hypotheek is je grootste schuld en waarschijnlijk het grootste obstakel in het opbouwen van vermogen. Je hypotheeklasten zorgen namelijk iedere maand voor een grote hap uit je budget. Wanneer je deze hebt afgelost, gaat het opbouwen van vermogen een stuk makkelijker.
Toch kun je ook met een hypotheek vermogen opbouwen. In Nederland krijg je namelijk een gedeelte van de rente die je betaalt terug via de hypotheekrente-aftrek. Dit maakt je hypotheek niet alleen je grootste en langstlopende schuld, maar tegelijkertijd ook de meest fiscaal voordelige en bijzondere schuld.
Omdat je het aflossen van je schuld niet terug ziet in je maandelijkse kasstromen, is het verstandig om eerst je schulden af te lossen, daarna te investeren in slimme investeringen en dan pas te starten met het aflossen van je hypotheek. Het effect van aflossingen is namelijk sterk afhankelijk van het soort hypotheek dat je hebt en de manier waarop je gaat aflossen. Heb je bijvoorbeeld een spaarhypotheek? Dan kun je extra sparen waardoor je sneller van je hypotheek verlost bent. Dit zul je echter niet zien in je maandelijkse kasstromen de komende tijd. Alleen in het feit dat je sneller van je hypotheek af bent.
Beleggen
Met beleggen kun je ontzettend veel geld verdienen en vermogen opbouwen, maar je kunt het ook net zo snel weer kwijt zijn. Bekijk daarom voordat je gaat starten met beleggen eerst deze video en breng alle risico’s goed in kaart.
En nu?
Ben jij al vermogen aan het opbouwen? Hoe doe je dat?
