Je werkt ongetwijfeld hard als ondernemer. Toch loopt je bedrijf niet zoals je zou willen. Je cijfers laten een verlies zien. Of je zou je bedrijf willen laten groeien, maar het lijkt alsof je op een plateau zit. Kortom: je bedrijf loopt niet, wat kun je dan doen?
Waarom loopt je bedrijf niet?
De eerste stap die je wil zetten als je bedrijf niet loopt, is achterhalen waarom dit zo is. De acties die je gaat ondernemen zijn namelijk sterk afhankelijk van de oorzaak van het verlies of de stilstand. Ik benoem een aantal mogelijke oorzaken, maar het zou ook kunnen dat het een combinatie van meerdere factoren is in jouw bedrijf die niet goed lopen.
Je verdienmodel is niet goed
Aan de basis van je bedrijf staat je verdienmodel. Waarmee verdien jij je geld? Dat kan door middel van het verkopen van producten zijn die je inkoopt of zelf fabriceert. Of je leent jezelf uit als zzp’er op uur- of projectbasis.
Heb jij al heel helder waarmee je geld verdient? Wat is het dat mensen (bedrijven of particulieren) van jou kunnen kopen? Wat biedt jij aan? Waarmee onderscheid je jezelf ten opzichte van soortgelijke aanbieders?
Als je verdienmodel niet goed is, is er structureel iets mis in je bedrijf. Je verkoopt producten of diensten (uren als zzp’er), waar onvoldoende vraag naar is. Of je probeert het te verkopen in een verzadigde markt en je hebt last van de grote hoeveelheid concurrentie. Je ziet dit bij zzp’ers bijvoorbeeld ook als er structureel tegen een veel te laag uurtarief wordt gewerkt. Want ‘iedereen in de branche doet dit.’ Ook dit is een teken dat je niet werkt met een goed verdienmodel. Als iedereen tegen een te laag uurtarief werkt, is de markt er niet naar om je hierop te richten. Tijd voor iets anders dus!
Wat te doen als je verdienmodel niet goed is?
Tijd voor ACTIE! Je hebt niet de mogelijkheid om op deze manier door te gaan. Er is te weinig vraag naar de specifieke producten of diensten die je aanbiedt. Dat wil niet zeggen dat je je moet laten omscholen of je bedrijf meteen moet opdoeken. Maar ga op zoek naar jouw Unique Selling Point (USP). Waarom komen klanten specifiek naar jou toe? Is dat omdat je kwalitatief beter bent? Omdat je heel snel kunt leveren? Omdat je grote hoeveelheden leveringen aan kunt? Omdat je in de buurt zit? Noem het maar op, maar zorg ervoor dat je jouw USP zo helder mogelijk hebt. Ga vanuit daar verder je verdienmodel uitwerken.
Je hebt onvoldoende omzet
In principe is je verdienmodel goed, maar je hebt te weinig klanten of te weinig aanvragen. Hierdoor is je omzet over de gehele linie te laag. Dit is gelukkig eenvoudiger op te lossen dat een niet kloppend verdienmodel.
Wat te doen als je te weinig omzet hebt?
Ga de boer op met je producten of diensten. Boor andere manieren van marketing aan en ben hierin vernieuwend. Was je nu vooral lokaal gefocust? Dan wil je wellicht uitbreiden door je te richten op online marketing en heel Nederland als afzetgebied hanteren. Ga winkels af, zorg dat je zichtbaar bent tijdens evenementen die voor jou relevant zijn. Op die manier krijg je meer klanten.
Je omzet verhogen kan ook nog op een tweede manier: namelijk door het verhogen van je prijzen. Daarmee kun je met gelijkblijvende klanten toch een verhoging van je omzet realiseren. Kijk hoe ver je hierin kunt gaan en communiceer dit op een goede manier met je huidige klanten zonder ze weg te jagen. Vaak is hierin veel meer mogelijk dan je vooraf denkt.
Je kosten zijn te hoog
Je verdienmodel is goed. Je omzet is hoog genoeg. Toch houd je onder aan de streep nauwelijks voldoende over. Dan zijn je kosten te hoog. Vaak is dit ook een logisch gevolg van groei. Je bestedingspatroon groeit met je onderneming mee en soms loopt het iets voor op je omzetgroei. Je besteedt bijvoorbeeld geld aan een reclame campagne die als het goed is, meer omzet oplevert. Is dit een tijdelijke vorm van te hoge kosten en heb je dit ingecalculeerd? Dan is er niet zoveel aan de hand. Het wordt pas penibel als je structureel te hoge kosten hebt zonder dat hier een hogere omzet tegenover staat.
Wat te doen als je kosten te hoog zijn?
Deze oplossing is gelukkig de meest eenvoudige: ga snijden in je kosten. Wat heb je écht nodig om je bedrijf op een goede manier te runnen? Ben ook eerlijk naar jezelf: heb je dat écht nodig? Of vind je het wel makkelijk? Kijk ook eens goed naar de verborgen abonnementen die hebt lopen van bijvoorbeeld software die je eigenlijk niet gebruikt. Dat is helemaal zonde!
Is een verlies altijd slecht?
Een verlies lijden is niet altijd slecht. Het kan namelijk ook gaan om een boekhoudkundig verlies, bijvoorbeeld omdat je hoge afschrijvingskosten hebt van investeringen die je eerder gedaan hebt. Je hebt dan wel voldoende geld op je bank, maar je resultatenrekening laat hierdoor een verlies zien.
Een fiscaal verlies, dus in je jaarlijkse belastingaangifte, is ook niet meteen een reden tot paniek. Je verlies uit onderneming kun je namelijk in het jaar verrekenen met winsten uit box 1 (inkomen uit werk en woning). Blijf er dan alsnog een verlies over? Dan kun je dit compenseren met winsten uit de voorafgaande 3 jaar en vervolgens met winsten in de toekomstige 9 jaar.
Blijf wel altijd goed je bankstanden in de gaten houden. Hierin is het belangrijk om na te gaan of je nu en in de toekomst je schulden (inkopen, leveranciers, Belastingdienst), kunt betalen. Dat kun je doen met behulp van een cash flow overzicht. Hierin is opgenomen wat je huidige bankstand is, hoeveel er binnenkomt van je klanten en hoeveel eruit gaat naar je schuldeisers. Op die manier weet je zeker dat je bank altijd een positief saldo laat zien en wanneer het tijd is voor actie.