Je vindt de prijzen die je vraagt aan je klanten te laag. Logischerwijs ga je dan je prijzen verhogen. Maar hoe zorg je ervoor dat je dit doet zonder klanten weg te jagen? Ik geef je mijn tips. 

Je prijs is te laag

Je bent al een tijdje bezig en al die tijd heb je je prijzen niet verhoogd. Of je hebt een nieuwe berekening gemaakt van je uurtarief. Kortom: de prijzen die je momenteel met je klanten hebt afgesproken zijn te laag en die wil je verhogen.

Methodes om je prijzen te verhogen

Kort gezegd zijn er twee methodes om je prijzen te verhogen:

  1. Je verhoogt je prijzen in één klap. Je zorgt met één duidelijke prijsstijging dat de nieuwe prijzen in overeenstemming zijn met je huidige berekening.
  2. Je verhoogt je prijzen in etappes. Over een periode smeer je de verhoging van je prijzen uit.

Bij iedere methode bestaat de kans dat klanten niet langer meer gebruik willen maken van je diensten of producten omdat ze je te duur vinden.

Het draait om één ding

Op het eerste gezicht lijkt het misschien alsof je prijzen in één keer verhogen zorgt voor een groter klant verlies dan bij methode twee waarbij je de prijzen in etappes verhoogt. Maar heel eerlijk is er maar één ding belangrijk en dat is de communicatie naar je klanten toe.

Want een lompe e-mail met daarin een kleine prijsverhoging zorgt voor een groter verlies van klanten dan goed doordachte communicatie.

Communicatie is daarom het sleutelwoord bij het doorvoeren van een prijsverhoging met zo min mogelijk klant verlies. Een paar tips wanneer je dit gaat communiceren:

  • Geef een reden voor deze prijsverhoging. Je hoeft niet je hele verdienmodel uit de doeken te doen, maar geef duidelijk aan wat voor jou de reden is om je prijzen juist nu te gaan verhogen. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat je al jaren op kostprijsniveau aan het werken bent of omdat je eigen leveranciers ook hun prijzen dusdanig verhoogd hebben.
  • Trek een rechte lijn. De wereld is klein en je wil voorkomen dat je met verschillende klanten, verschillende prijsverhogingen communiceert. Hanteer dezelfde bedragen of percentages.
  • Stap niet af van je prijsverhoging. Deze nieuwe prijzen heb je zorgvuldig berekend en zijn er niet voor niets. Wanneer je hier weer korting op gaat geven, ben je niet duidelijk naar je klanten toe.
  • Wees eerlijk. Je wilt niet van je klanten af, maar je kunt niet meer werken voor de lagere prijzen. Draai er niet om heen en geef duidelijk aan wat dit voor je klant gaat betekenen.

Let op: lees wel altijd even de afspraken door die je met klanten hebt gemaakt en of het per klant mogelijk is om de prijzen per direct te verhogen.

Je gaat toch klanten verliezen

Natuurlijk kun je nooit helemaal voorkomen dat klanten als gevolg van deze prijsverhoging afscheid van je gaan nemen. Zorg dat je hier rekening mee houdt en trek je dit vooral ook niet persoonlijk aan.

Bedenk dan ook dat jij niet voor niets die nieuwe berekening hebt opgesteld. Wanneer een klant daar niet voor wil betalen, past deze klant dus niet bij jou en je onderneming. Op de lange termijn kun je dan beter blij zijn dat deze klant overstapt naar iemand anders.

Besteed daarom wel tijdig aandacht aan acquisitie en marketing om dit verlies op te vangen en nieuwe klanten (met de nieuwe prijzen) aan te trekken.

En nu?

Heb jij wel eens prijsverhogingen doorgevoerd? Hoe heb je dat aangepakt? Vond je dat lastig? Hoe reageerden je klanten hierop? Heb je nog tips? Ik ben heel benieuwd!

De praktische gids voor startende ondernemers - the happy financial