Hoe weet je als ondernemer dat je genoeg hebt verdiend aan een opdracht? Heel eenvoudig door achteraf deze rekensom toe te passen!
Eén van de meest gestelde vragen die ik van ondernemers krijg is:
‘Hoe bepaal ik mijn uurtarief?’
En dat is zeker een hele belangrijke vraag, ik heb er hier een blog over geschreven. Maar een net zo belangrijke vraag is de vraag die je jezelf na afloop moet stellen: ‘Heb ik wel genoeg verdiend aan deze opdracht?’.
Calculatie vooraf
Voordat je aan een opdracht begint en een offerte gaat maken voor een klant, bepaal je je uurtarief en heb je een inschatting van de uren die je aan de opdracht gaat besteden.
Stel: je uurtarief is 100 euro per uur en je verwacht ongeveer 5 uur aan de opdracht te moeten besteden. Je spreekt daarom met de klant een bedrag af van 500 euro (exclusief BTW, nog een kleine tip: zeg altijd dat het gaat om bedragen exclusief BTW om misverstanden te voorkomen, bij zowel zakelijke als particuliere klanten).
Calculatie achteraf
Je bent blij, want je hebt 500 euro verdiend. Maar dan ga je rekenen en kijk je naar het aantal uren dat je werkelijk hebt besteed aan de opdracht. In plaats van je inschatting van 5 uur, waren dit 8 uur!
Hierdoor kom je gemiddeld uit op een uurtarief van niet 100 euro per uur, maar op een uurtarief van 62,50. Nu is het ineens een stuk minder leuk!
Het nut van een goede urenregistratie is hiermee ook meteen duidelijk. Want naast het feit dat je dit als ondernemer moet doen voor de Belastingdienst om in aanmerking te komen voor ondernemersaftrek, is het dus ook om te kijken waar je nu daadwerkelijk je uren aan hebt besteed.
Paniek!
Nou niet direct paniek, maar je moet niet teveel van dit soort opdrachten hebben. Want je kunt hiermee je algemene kosten die je hebt bepaald bij je uurtarief niet voldoende dekken. Met het geld dat binnenkomt verdien je daarmee dus niet genoeg om al je kosten en belastingen te betalen.
Zijn al je opdrachten zo dan leg je eigenlijk alleen maar geld toe op je opdrachten en kun je er beter mee stoppen.
Hoe los je dit op?
Er zijn twee dingen heel belangrijk om dit probleem op te lossen:
- Ervaring: na verloop van tijd kun je beter inschatten hoe lang je ergens mee bezig bent. Je weet bijvoorbeeld dat die opdracht nooit gaat lukken in 5 uur, maar dat je minimaal 8 uur moet afspreken met je klant. Nacalculaties maken, zoals de bovenstaande calculatie achteraf, gaat je hierbij heel erg helpen.
- Afspraken: Maak duidelijke afspraken met je klant. Geef een verwacht aantal uur weer die je nodig denkt te hebben, maar geef ook aan dat wanneer je hier boven komt, je meerwerk in rekening gaat brengen. Ben wel duidelijk wanneer je dit gaat doen (niets zo vervelend voor een klant wanneer hij ineens meerwerk op een factuur ziet zonder dat hij weet waarom).
En nu?
Hoe weet jij of je voldoende hebt verdiend op je opdrachten? Maak jij ook dergelijke calculaties? En vind je het lastig om te beginnen over meerwerk? Laat het me weten via social media! Ik ben benieuwd!