Of je nu helemaal nieuw bent in het ondernemen, al een fysieke winkel hebt, of in het verleden wat ervaring opdeed in e-commerce. Start je een nieuwe webshop op, dan begin je weer vooraan in het ontwikkelingsproces. We geven je enkele vernuftige tips & tricks voor een vlotte en knallende start van jouw webshop. 

Doelen bepalen 

Wat is het primaire doel van je webshop? Wat is de bestaansreden? Zonder antwoord op deze existentiële vragen zal je maar wat doelloos aanmodderen. Het is enorm belangrijk om te bepalen waar je heen wil, op lange én op kortere termijn. Zo kies je een richting en baken je je grenzen af. Bijsturen kan natuurlijk altijd nog. Je zal merken dat je door korte termijn doelen te bepalen je meer rust hebt. Maak een planning op en bekijk hoe je deze doelen wil verwezenlijken en wanneer. Zet deadlines. Afgebakende doelen bepalen is van essentieel belang om van tijd tot tijd af te toetsen of je acties en inspanningen wel degelijk opleveren. Doelen zijn bijvoorbeeld: Binnen een maand 200 nieuwe bestellingen op je webshop of per week 30 nieuwe inschrijvingen op de nieuwsbrief. 

Doelgroep en persona’s bepalen 

Weet wie je wil aanspreken. We kunnen er niet genoeg op hameren. Als je aan startende ondernemers vraagt wie de doelgroep is, horen we vaak “Eigenlijk wel, iedereen wel”. Laat het voor eens en voor altijd duidelijk zijn: ‘iedereen’ is geen doelgroep. Het is een klassieke misvatting dat iedereen aanspreken succesvol is. Een handige manier om je doelgroep te bepalen is door persona’s op te maken. Wie is je ideale klant? Probeer na te gaan hoe die leeft, wat hem bezighoudt, waar hij shopt, welke media hij gebruikt, hoe hij graag betaalt, … Hieruit kan je makkelijk je doelgroep en subdoelgroepen afleiden en overgaan tot actie: doelgroeponderzoek. Inspelen op de noden en wensen van je doelgroep zal je dichter bij je klanten brengen. Betalen jouw klanten bijvoorbeeld bijna allemaal liever met iDEAL in plaats van creditcard, zoals je eerst dacht? Dan ga je uiteraard als de bliksem iDeal aanvragen

Customer journey 

Over de customer journey kan je veel zeggen. We houden het kort. Belangrijk om te onthouden is dat je klant zich altijd in één van deze fasen bevindt: See – Think – Do – Care. 

In de See-fase begint de klantreis. De (potentiële) klant heeft dan nog geen koopintentie. 
In deze fase wil je je product of dienst communiceren onder het brede publiek. In de Think-fase weet jouw potentiële klant van het product of de dienst af en gaat deze gerichter op zoek. 

Het betaalgedeelte op je webshop is een heel belangrijk deel van de customer journey die valt onder de ‘Do’ en ‘Care’ fase. In de Do-fase gaat het om de gewenste actie die doelgroep moet doen. Het gaat hier om de conversie, het wachten wordt uiteindelijk beloond. Vraag hiervoor raad bij een payment service provider, want de betaalreis moet vlot verlopen anders loop je het risico dat je klanten alsnog afhaken. De klant is na na de conversie in de Care-fase beland. Nadat de conversie behaald is, wil je natuurlijk alsnog van waarde zijn voor de klant. Zorg er daarom voor dat je de klant in de care-fase blijft interesseren en geef de klant bijvoorbeeld leuke tips. Zo is de kans op nieuwe conversies groter.