Wellicht een onderwerp dat een beetje off topic is voor jullie als lezers van the happy financial. Maar in dit artikel laat ik je zien hoe ik de social media van the happy financial beheer. Hoe vaak post ik? Op welke kanalen post ik? Hoe zorg ik voor genoeg content? Welke tools gebruik ik?
Allereerst: voor jullie is een artikel over social media wellicht wat vreemd op the happy financial. Maar voor mijzelf zeer zeker niet. Ik werd onlangs gevraagd (in de podcast van ‘Zo word je steenrijk), of ik mezelf meer zag als een accountant of als een content maker. Daar hoefde ik niet over na te denken. Want alhoewel ik de titel van registeraccountant (RA) heb en sinds 2008 aan het werk was als accountant, vind ik mezelf vooral een content maker.
Met the happy financial ben ik vooral bezig met het maken van artikelen, video’s en social media. Allemaal wel over financiële onderwerpen. Mijn dagelijkse werk als the happy financial heeft daarom vooral te maken met content en een stuk minder met accountancy. Ik heb bijvoorbeeld ook geen accountantsklanten of iets dergelijks. Ik ben een content maker. Vandaar dat het voor mij logisch voelt om te delen over de social media van the happy financial.
Hoe vaak post ik content?
Momenteel post ik twee keer per dag. Dat zijn dus 14 berichten per week. Vergeet niet dat ik hier fulltime mee bezig ben, krijg dus vooral geen stress van deze aantallen. Voor mij werkt deze hoeveelheid. Post ik minder, dan zie je dat duidelijk terug in mijn webshop. In onderstaande grafiek zie je een experiment waarbij ik tien dagen 7 stuks content plaatste. Daar zie je een duidelijk daling in de verkopen van de templates in de webshop.

Heeft meer plaatsen dan zin? Ik denk het zelf niet. Op gegeven moment kan het in mijn ogen ook té veel worden. Daarom is op dit moment 2 per dag de sweet spot. Dit is wel iets dat ik continu blijf monitoren en aanpas wanneer nodig.
Welke social media kanalen gebruik ik?
De social media kanalen die ik gebruik voor the happy financial zijn: YouTube, TikTok, LinkedIn, Instagram en Facebook. De video’s die ik maak voor TikTok, plaats ik ook op LinkedIn. Ik maak geen aparte video’s voor ieder kanaal. De ogen stijl die ik heb ontwikkeld, vind ik geschikt voor alle kanalen. Ik ga niet mijn eigen stijl aanpassen naar de manier van communiceren voor de verschillende kanalen. Bovendien zou me dat onevenredig veel werk opleveren, dat weegt niet op tegen eventuele voordelen (die ik overigens nooit gemerkt heb door specifiek voor 1 kanaal te posten).
Wat voor soort content plaats ik?
Video’s zijn de belangrijkste vorm van content die ik plaats. Dat zijn vooral korte uitleg video’s van maximaal 2 minuten waarin ik een belasting of administratie onderwerp uitleg. Deze plaats ik op alle social media kanalen van the happy financial.
Daarnaast maak ik periodiek hele lange video’s van bijvoorbeeld een half uur. Denk aan deze video over parttime zzp’en die 28 minuten duurt. Echt iets voor meer diepgang dus. Deze video’s komen alleen terecht op YouTube. Vooral omdat dit het enige platform is dat zulke lange video’s ondersteunt.
Momenteel ook erg populair zijn de carrousels. Dit zijn PDF bestanden die ik ook op de verschillende kanalen plaats, behalve op YouTube. Hierin kun je veel tekst kwijt zodat je ook veel informatie kunt verschaffen.
Tot slot plaats ik nog ouderwetse berichten. Teksten met een foto erbij. Dit voelt vaak heel old skool en merk dat hier ook het minste reactie op komt. Deze berichten zijn vaak gelinkt aan een nieuw artikel dat ik heb geschreven op thehappyfinancial.com.
Hoe zorg ik voor voldoende content?
Met de grote hoeveelheid aan content die ik maak, vraag je je misschien af of ik ooit verlegen zit om content ideeën. Heel eerlijk: eigenlijk nooit. Ik heb verschillende bronnen waar ik nieuwe ideeën uit kan halen. Allereerst is dat de bestaande content. Ik kijk vaak op de verschillende kanalen wat goed bekeken wordt en waar veel vragen over komen. Dit kan ik dan verder uitdiepen of herhalen met een ander voorbeeld.
Ik krijg dagelijks veel vragen binnen van volgers. Deze zorgen ook altijd voor inspiratie. Daarnaast zijn de actualiteiten een grote bron van inspiratie. De wereld van ondernemers staat nooit stil.
Ben ik helemaal blanco qua ideeën? Dan vraag ik ChatGPT om een lijstje met content ideeën te maken. Daar komt altijd wel weer iets uit wat ik kan gebruiken.
Welke tools gebruik ik?
Dit alles kan alleen door het gebruik van goede tools. Door die jaren heen heb ik van alles geprobeerd. Ik heb nu een goede mix van tools die voor mij werken en waar ik echt meerwaarde in zie. Voor alle tools geldt dat ik in eerste instantie altijd de gratis versie gebruikt hebt. Pas als ik zag dat ik er echt veel voordeel van had, ging ik de betaalde versie gebruiken.
Content kalender via Google Sheets
Per maand heb ik een tabblad voor alle content die ik die maand ga maken. Per post heb ik kolommen opnemen voor de titel, soort content (video, bericht, carrousel), de bijbehorende tekst, de content pillar (bv starten als zzp’er, uurtarief zzp’ers, parttime zzp’er) en of ik het bericht gemaakt en geplaatst heb.
Ik gebruik hier Google Sheets voor zodat ik ook onderweg ideeën direct in mijn content kalender kan opnemen. Dit ziet er als volgt uit in Google Sheets.

Wil je ook deze content kalender gebruiken? Ik heb hier een Google Sheets document aangemaakt, gebaseerd op mijn content kalender, maar dan leeg en die je direct kunt gebruiken voor jouw content. Maak wel even een kopie van het document om te voorkomen dat iedereen in hetzelfde gaat werken en wellicht jouw werk overschrijft ;).
Video’s maken en monteren via CapCut
Video’s neem ik op in CapCut, gewoon op mijn telefoon. Voorheen gebruikte ik Final Cut Pro voor. Maar de betaalde versie van CapCut heeft inmiddels veel meer opties dan Final Cut Pro. Bovendien vond mijn laptop FCP niet meer leuk omdat het programma veel te groot was. CapCut is daarom voor mij ideaal.

Ik neem de korte video’s op in CapCut en upload ze naar mijn space. Dan bewerk ik de video’s op mijn laptop op de desktop versie van CapCut. De standaard ondertiteling van CapCut is best goed. Ik moet hem wel altijd nog kritisch doorlopen, want zeker mijn Brabantse accent gaat niet altijd even lekker met de ondertiteling.
Lange video’s neem ik nog wel op met mijn Nikon camera. Maar monteren van deze video’s doe ik ook in CapCut. CapCut heeft een gratis versie die voor mij heel lang prima was. Maar vooral vanwege de beperkte ruimte in de cloud, heb ik nu de betaalde versie van CapCut.
Social media doorzetten via Repurpose.io
Tijd besparen doe ik met Repurpose.io. Dit is gratis software die ervoor zorgt dat je content maar op 1 platform hoeft te uploaden. Repurpose.io zet de content dan automatisch voor je door. Je kunt verschillende workflows aanmaken zodat je bijvoorbeeld een video upload naar TikTok en deze automatisch kunt laten doorzetten naar Instagram.
Je kunt verschillende workflows aanmaken zodat je met 1 keer uploaden, je content op verschillende kanalen kunt uploaden. Zo heb ik bijvoorbeeld een workflow waarbij ik upload naar Instagram. Daar pikt Repurpose.io de video op en plaatst deze automatisch door naar TikTok. Ik heb ingesteld dat dit automatisch gaat, maar je kunt dit ook handmatig doen. Op die manier kun je nog een beetje controle uitvoeren over wat er wordt doorgezet. Maar omdat mijn content gelijk is voor alle kanalen, kan ik alles 1-op-1 doorzetten.
Hierdoor kan ik veel zichtbaar zijn, zonder al te veel (extra) werk.
Vragen over social media
Ik hoop dat jullie dit ook leuk vonden om een keer te lezen. Deze hele andere kant van the happy financial. Maar voor mij wel minstens zo belangrijk. Heb je nu vragen? Laat ze me weten!
Wist je ook dat ik regelmatig lezingen geef over social media voor bedrijven? Zoals bijvoorbeeld deze inspiratiesessie LinkedIn bij Rabobank. Lijkt je dat nu ook wat oor jouw bedrijf? Neem dan vrijblijvend contact met me op.