Een maandelijks budget voor je persoonlijke financiën zorgt niet alleen voor meer inzicht, maar je kunt zo ook meer geld sparen. Hoe dit werkt en hoe ik een persoonlijk budget opstel, leg ik uit in deze video. En natuurlijk heb ik een Excel bestand opgenomen dat je kunt gebruiken om je eigen persoonlijke budget op te stellen.

Voordat je start met het opstellen van een budget voor je persoonlijke financiën, is het belangrijk om inzicht te krijgen in je inkomsten en uitgaven. Waarom dat belangrijk is, vertel ik in een van deze eerste blogs van the happy financial. Wil je liever luisteren dan lezen? In deze blog heb ik ook de video opgenomen waarin ik uitleg hoe je een persoonlijke budget opstelt.

Begin bij het begin

Start met het opschrijven van je transacties. Want als je niet weet wat je huidige inkomsten en uitgaven zijn, is het heel lastig om een budget op te maken. Het maakt hierbij niet uit wanneer je start met het opschrijven. Je kunt gewoon naar de afgelopen dertig dagen kijken. Je hoeft niet te wachten tot het eerste van de maand, want als je naar de afgelopen dertig dagen kijkt, heb je alle inkomsten en uitgaven te pakken. Het opschrijven van al je transacties kun je heel eenvoudig doen, door je bankieren app erbij te pakken en een overzicht te maken. Verdeel alle bedragen in één van de categorieën:

  • Inkomsten: denk aan salarissen, toeslagen, maandelijkse teruggaaf van de Belastingdienst, alimentatie.
  • Vaste uitgaven: bijvoorbeeld huur of hypotheek, verzekeringen, gas, elektriciteit, water, belastingen, telefoon en internet. Deze vaste uitgaven zijn grotendeels iedere maand gelijk en hier liggen vaak contracten aan ten grondslag. Deze kosten zijn vaak ook onvermijdelijk.
  • Variabele uitgaven: deze uitgaven verdeel ik weer in twee verschillende categorieën:
    • Essentiële variabele uitgaven: bijvoorbeeld boodschappen, kosten voor je auto of openbaar vervoer.
    • Luxe variabele uitgaven: uit eten gaan, kleding, verzorging, vakantie, boeken, cadeaus, inrichting, sporten, tuin. Zoals je ziet kan er van alles in deze categorie vallen en is deze voor ieder huishouden anders. Mocht je straks willen besparen, dan zullen deze voornamelijk in deze luxe categorie plaatsvinden.Variabele uitgaven: Uitgaven die iedere maand anders zijn, noemen we variabele uitgaven. Deze uitgaven verdeel ik vervolgens in twee verschillende categorieën:

Let op: De verdeling in de juiste categorieën is heel persoonlijk en voor iedereen anders. Wat voor de een een essentieel variabele uitgave is, is voor de ander een luxe. Kijk niet teveel naar wat jij denkt dat zou moeten, maar kijk vooral naar hoe jij hier zelf tegenover staat. Ook is het in deze fase nog niet belangrijk dat je hier een waarde oordeel aan hangt. Dit doen we in de volgende stap.

Geef je eigen mening

Nu je een totaal overzicht hebt gemaakt van je inkomsten en uitgaven zie je wat je afgelopen maand hebt overgehouden of tekort hebt gehad (inkomsten minus totaal uitgaven). Is dit een plus? Top. Misschien wil je meer overhouden iedere maand, kijk dan waar je nog kunt besparen. Is dit bedrag een min? Beoordeel dan eerst of het een eenmalig negatief bedrag is of dat dit structureel zo is. Met name wanneer het structureel een negatief bedrag is, is het zaak om zo snel mogelijk besparingen door te gaan voeren.

Geef daarom je eigen mening over iedere post in je transacties van afgelopen maand. Op basis hiervan weet je of je besparingen wil doorvoeren ten aanzien van je uitgaven en waar je dat precies wilt doen. Heb je bijvoorbeeld veel abonnementen lopen waar je niets vanaf wist? Zeg deze dan op. Wil je besparen op je vaste lasten? Bekijk dan vooral deze video waarin ik tips geef hoe je dit kunt doen.

Tips om te besparen op je vaste lasten

Budget opstellen voor je persoonlijke administratie

Je hebt nu een totaaloverzicht van al je inkomsten en uitgaven van de afgelopen maand en je hebt daar je eigen mening over gegeven. Vanuit die eigen mening, geef je jezelf een budget. Vind je dat je te veel geld hebt uitgegeven aan kleding? Geef jezelf dan komende maand een lager bedrag op. Zo ga je iedere post af en geef je voor jezelf een budget. Makkelijker kan ik het niet maken ;).

Ik kijk zelf iedere dag naar de stand van mijn geldzaken en hoe dit zich verhoudt tot mijn budget. Maar ik kan me voorstellen dat je niet zo’n complete finance geek bent net zoals ik (correctie: ik heb geleerd dat ik een van de weinige ben, ik kan me eerlijk gezegd nog steeds niet voorstellen dat je dit niet leuk vindt om te doen haha). Probeer dan wel wekelijks te kijken naar je bankieren app en hoe je daadwerkelijke inkomsten en uitgaven staan ten opzichte van je budget. Op die manier kun je nog tijdig bijschakelen en besparen als dat nodig is.

Onthoud ook dat je maandelijks budget echt niet perfect hoeft te zijn. Kom je erachter dat bepaalde uitgaven heel anders zijn? Pas dit dan aan in je komend maand budget. De eerste keer dat je een budget opstelt is ook meer richtinggevend en wordt alleen maar beter gedurende de jaren. Ik werk zelf inmiddels al sinds 2011 met dit systeem en pas nog regelmatig zaken aan.

Wil je weten hoe je je aan je budget kunt houden gedurende de maand? Lees dan mijn tips in deze blog. Heb je een wisselend inkomen? In deze blog vertel ik hoe je dan toch een budget kunt maken.

In deze video geef ik nog een verdere uitleg over het opstellen van je persoonlijk budget:


Download Excel