Meer sparen, dat is een doelstelling voor veel van mijn lezers. Maar hoe krijg je dat eenvoudig voor elkaar? In deze blog bespreek ik een nieuwe spaarmethode die ik onlangs ben tegengekomen. 

Kort gezegd, komt deze methode erop neer dat je jezelf als het ware voor de gek houdt en in verwarring brengt waardoor je ongemerkt 2.000 euro in een jaar tijd spaart. Nieuwsgierig naar deze spaarmethode? Ik ga hem uitleggen. En ik heb natuurlijk een Excel bestand waarmee je deze methode zelf kunt toepassen.

Mijn eerste kennismaking

Ik heb deze spaarmethode onlangs ontdekt en ik moet zeggen: de eerste keer dat ik het hoorde dacht ik: ‘ja daag, dat is niks.’ Maar toen ik er wat beter over na ging denken, vond ik het eigenlijk juist wel heel leuk en verrassend. Ik geloof niet dat er een naam is voor deze methode, dus ik noem hem ‘houd-jezelf-voor-de-gek-methode’. 

Het idee van deze methode

Het idee van deze spaarmethode is dat je iedere week een volledig random bedrag naar je spaarrekening overmaakt. De ene keer die je dat op een dinsdag, de andere keer op een zaterdag. 

De bedragen en dagen in de week zijn zo random dat je je er eigenlijk niet op kunt voorbereiden (en dus de betaling kunt tegenhouden) en je eigenlijk niet door hebt dat je geld gespaard hebt. 

Jezelf voor de gek houden

Je overboeking naar de spaarrekening zie je dus pas als deze eenmaal gedaan is en dan staat hij mooi tussen al je andere uitgaven, zoals boodschappen en etentjes. 

Want daar lijken deze overboekingen dan een beetje op. Ze verstoppen zich eigenlijk gewoon tussen je andere uitgaven zodat je niet echt door hebt dat je geld naar je spaarrekening hebt overgemaakt. 

Doe je dit iedere week, dan heb je aan het eind van het jaar ongemerkt 2.000 euro gespaard. 

De werkwijze

Hoe werkt het dan? Je moet natuurlijk wel zelf de overboekingen ingeven. Maar wanneer je dit aan het begin van het jaar doet, is de kans groot dat je de bedragen en dagen waarop de overboeking plaatsvindt echt niet meer weet. 

Excel bestand

Ik zou the happy financial niet zijn als ik een mooi Excel bestand voor jullie geklust had. In dit bestand staat per week een random dag en een random bedrag opgenomen. Ik heb hierbij een cyclus aangehouden van 8 weken. Dus iedere overboeking dien je in te geven met een overboekingsfrequentie van 2 maanden. 

In het Excel bestand zijn 2 tabbladen opgenomen. Het eerste tabblad zorgt voor ongemerkt sparen van 2.000 euro in één jaar en het tweede tabblad voor 1.000 euro. 

Natuurlijk mag je hiervan afwijken, maar het scheelt je een heleboel denk- en rekenwerk. 

Download het gratis Excel bestand hier. 

En nu?

Welke spaarmethode gebruik jij? Wat denk je van deze methode? Wil je meer weten over hoeveel je maandelijks zou moeten sparen? Lees dan deze blog waarin ik mijn mening geef over het doel van NIBUD om maandelijks 10% te sparen.

In deze blog geef ik een andere methode van sparen: de kaasschaafmethode waarbij je alles boven een bepaald bedrag periodiek automatisch overboekt naar je spaarrekening.

spaar 2000 euro