Spaar jij al een vast maandelijks bedrag? Hoeveel spaar je iedere keer? Wat is een realistisch bedrag om te sparen?
Allemaal vragen die ik vaak krijg en waarvan ik weet dat veel lezers hiermee zitten.
Volgens Nibud
Allereerst: wat zeggen de instanties hierover? Het Nibud geeft bijvoorbeeld aan dat je 10% van je netto inkomen zou moeten sparen. Ontvang je een maandelijks netto inkomen van 2.500,- euro? Dan zou je hiervan 250,- euro apart moeten zetten.
Zij geven hierbij ook aan dat je er het verstandigst aan doet om te sparen tot je het bedrag van je Nibud buffer berekenaar hebt bereikt. Maar mochten jullie het gemist hebben, in deze video zie je hoe ik mijn (bizar hoge) buffer uitreken met deze tool:
Maar goed, dit gaat over het bedrag dat er uiteindelijk op je spaarrekening zou moeten staan. En in deze blog wil ik wat langer stil staan bij het bedrag dat je hiervoor maandelijks moet inleggen, ongeacht je einddoel.
10% sparen
Die 10% van je netto inkomen: is dat realistisch om maandelijks te sparen? Voor het ene huishouden is dit een makkie, maar voor veel huishoudens een hele opgave. Zeker wanneer je maandelijks precies uitkomt met je geld, lijkt sparen een onmogelijke opgave.
Voor sommige is deze 10% misschien wel nooit haalbaar, maar ik denk wel dat het een mooi streven is. Dus is dit op het moment niet je maandelijks spaarbedrag, dan kun je hier wel langzaam naartoe werken. Het is in ieder geval geen reden om helemaal niet te beginnen.
Kanttekening bij deze 10%
Voordat ik mijn tips geef om ervoor te zorgen dat je maandelijks spaargeld in de richting van deze 10% komt, wel even een kanttekening bij deze 10% sparen volgens het Nibud.
Het Nibud verstaat onder spaargeld namelijk alle uitgaven aan extra’s, die je niet iedere maand hebt. Hieronder vallen dus ook uitgaven aan kleding, uitjes, vakanties, meubels, onderhoud van je huis en tuin, eigen risico van de verzekeringen.
Wanneer je dit bij elkaar optelt, is de kans groot dat je al uitkomt op 10% of meer van je netto inkomen dat je hieraan spendeert. Ongemerkt zit je daarmee dus al op 10% en is het dus geen reden om het al te somber in te zien.
Het voordeel hierbij is nog eens dat, wanneer je het geld echt nodig zou hebben, je dus eenvoudiger op deze ‘luxe’ uitgaven kunt besparen en daarmee al sneller op deze 10% uitkomt. Dit is precies de manier waarop ik adviseer te werken in het krijgen van overzicht in je persoonlijke financiën bij de Grote Financiële Voorjaarsschoonmaak, die je hier gratis kunt downloaden.
Meer sparen
Wil je meer gaan sparen? In deze blog geef ik een andere methode van sparen: de kaasschaafmethode waarbij je alles boven een bepaald bedrag periodiek automatisch overboekt naar je spaarrekening.
In deze blog leg ik een eenvoudige spaarmethode uit waarmee je ongemerkt 2.000 euro spaart.
