Sparen is leuk! En zeker wanneer je een manier van sparen vindt die bij je past. Gelukkig zijn er zoveel verschillende manieren om te sparen, dat er altijd wel een methode is die bij jou past. Bovendien raadt het NIBUD ons aan om iedere maand 10% te sparen, wat ik daarvan vind, lees je in deze eerdere blog. In deze blog: de kaasschaafmethode. Wat houdt dit in? Hoe werkt deze methode? En gebruik ik hem zelf ook?

De kaasschaafmethode

De naam van deze spaarmethode kun je op heel veel verschillende manieren uitleggen. Maar deze methode houdt het volgende in:

Iedere periode boek je het meerdere boven een bepaald bedrag over naar je spaarrekening. 

De methode in de praktijk

Hoe werkt deze spaarmethode dan? De verschillende onderdelen uitgelegd:

  • Iedere periode: dit kan zijn iedere week, iedere maand. Net wat jij prettig vindt. Het makkelijkst is wel om dit in te stellen als een automatische overboeking in je bankomgeving.
  • Het meerdere boven een bepaald bedrag: Neem een bedrag waarvan je zeker weet dat je komende periode rond kunt komen. Wanneer je er een wekelijkse overboeking van maakt zal dit bedrag lager zijn dan wanneer je een maand moet rondkomen van het resterende bedrag. 

Bijvoorbeeld: iedere 1e van de maand boek je het meerdere boven 1.500 euro over vanuit je lopende rekening naar je spaarrekening. Dit omdat je weet dat je alles kunt betalen van deze 1.500 euro (inclusief luxe uitgaven). 

Waarom werkt deze methode?

Omdat je iedere periode weet hoeveel je nodig hebt om rond te komen, zorg je ervoor dat er alleen op je rekening blijft staan wat je nodig hebt. Zo voorkom je dat je ongemerkt te veel gaat uitgeven. 

Maar het grote voordeel is dat deze methode goed toepasbaar is voor mensen met een wisselend inkomen: heb je bijvoorbeeld veel te maken met wisselende toeslagen of overuren en heb je daarom iedere maand een ander salaris? Of ben je ondernemer en heb je iedere maand andere inkomsten? Dan werkt deze spaarmethode erg goed. Je zorgt er namelijk voor dat je wel voldoende geld op je lopende rekening hebt om de komende periode van te kunnen leven en nog steeds te sparen. 

Gebruik ik deze methode zelf?

Ja, ik gebruik de kaasschaafmethode al een tijdje. Ik gebruik hem zelf voor mijn zakelijke rekening. Dit omdat de inkomsten op mijn ondernemersrekening ontzettend kunnen wisselen, maar ik wel wil blijven sparen. 

Ik maak zelf iedere week alles boven 300 euro over vanuit mijn lopende rekening naar mijn zakelijke spaarrekening. Dit heb ik als een automatische overboeking ingesteld, dus hier hoef ik niet over na te denken. 

Voor mijn onderneming weet ik dat 300 euro per week ruim voldoende is om van rond te komen de aankomende week. Ga ik een grote investering doen? Dan weet ik dat en zal ik geld moeten overboeken vanuit mijn spaarrekening naar mijn zakelijke rekening. 

Staat er minder dan 300 euro op de lopende rekening op het moment dat de automatische overboeking plaats zou moeten vinden? Dan vindt er geen overboeking plaats (maar ook geen aanzuivering vanuit mijn spaarrekening: dit zou je ook kunnen instellen, maar is gevaarlijker). 

En nu?

Kende jij deze kaasschaafmethode al? Denk je dat hij goed zou werken om te kunnen sparen? 

Spaarmethode kaasschaaf