Hoe werkt dat eigenlijk? Wanneer je ondernemer bent, krijg je namelijk niet meer standaard een maandelijks bedrag uitgekeerd. Iets dat je wel krijgt wanneer je iets loondienst werkt. Hoe werkt het krijgen van ‘loon’ als ondernemer?

Salaris vanuit een eenmanszaak

Het belangrijkste is het volgende: als ondernemer met een eenmanszaak of VOF krijg je geen loon vanuit je onderneming betaald. Dit komt omdat jij en je onderneming één zijn.

Je onderneming in de vorm van een eenmanszaak of VOF is geen rechtspersoon en hierdoor wordt hierbij geen onderscheid gemaakt. Iets dat bij een besloten vennootschap bijvoorbeeld wel het geval is.

Je hebt wel geld nodig

Natuurlijk heb je als ondernemer ook geld nodig om je huur en boodschappen van te kunnen betalen. Ondanks dat dit niet in de vorm van een maandelijkse salarisuitbetaling plaatsvindt, heb je geld nodig om van te kunnen leven.

Je bent als ondernemer zelf verantwoordelijk voor het overmaken van geld vanuit je zakelijke rekening naar je privé rekening. Dit mag je in principe onbeperkt doen. Ieder jaar betaal je inkomstenbelasting over je winst uit onderneming (Box 1) en niet over het bedrag dat je naar jezelf overmaakt als ‘salaris uitbetaling’.

Mijn tip: zet in je administratie wel heel duidelijk dat het gaat om een privé onttrekking wanneer je geld overmaakt vanuit je zakelijke rekening naar je privé rekening. In de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting is dit namelijk een aparte vraag bij het invullen van je ondernemingsgegevens in Box 1.

Hoeveel moet ik mezelf uitbetalen?

Wil je weten hoe hoog het bedrag dient te zijn dat je periodiek naar jezelf overmaakt? Lees dan deze blog. 

Een manier om dit bedrag ook te bepalen, is via de Profit First methode. In deze blog lees je mijn ervaringen. En ondanks dat ik niet altijd positief ben over deze manier van boekhouden, vind ik het wel belangrijk dat je als ondernemer rekening houdt met je eigen salaris.

Uitzondering: DGA in dienst bij je eigen B.V.

Natuurlijk zijn er weer uitzonderingen. Wanneer je bijvoorbeeld een besloten vennootschap (B.V.) hebt, is er sprake van een rechtspersoon. Hier ben jij als directeur groot aandeelhouder (DGA) gewoon in dienst.

Vanuit je eigen B.V. krijg je maandelijks (of per 4 weken) een salaris uitgekeerd, met een salarisstrook. Over dit bedrag betaalt je onderneming loonbelasting. Het is wat dat betreft gelijk aan een regulier dienstverband.

Op het moment dat je aangifte inkomstenbelasting doet, zie je dit bedrag weer terug in je inkomstenbelasting Box 1, als onderdeel van je belastbaar inkomen uit werk.

En nu?

Hoe heb jij het bedrag bepaald dat je periodiek naar jezelf overmaakt? Ik ben benieuwd!