Als ondernemer in een eenmanszaak krijg je geen salaris zoals iemand in loondienst wel krijgt. Maar toch heb je geld nodig om van te leven. Hoe werkt dit? Moet je jezelf salaris uitbetalen? En hoeveel moet je jezelf dan geven?
Geld van de zaak, jouw geld
Wanneer je start als ondernemer is het waarschijnlijk een omschakeling van een vast salaris dat je iedere maand van je werkgever gestort krijgt, naar een variabel inkomen op basis van hoe goed het met je bedrijf gaat.
Maar toch zul je geld nodig hebben om van te kunnen leven. Kun je dan gewoon geld overmaken van je zakelijke rekening naar je privé rekening om de boodschappen van te doen? En is het handig om jezelf wel een vast bedrag te geven, toch als een soort van salaris?
Allereerst: Bij een eenmanszaak is er geen onderscheid tussen geld van de zaak en jouw geld. Jij bent je eenmanszaak en alles is van jou. Dit houdt ook in dat jij privé aansprakelijk bent voor schulden van je eenmanszaak. Dat is dan weer de keerzijde. Dit is anders dan wanneer je een B.V. hebt, je bent dan in dienst van je onderneming en krijgt als werknemer betaalt.
Hoe werkt dat dan?
Je kunt als ondernemer in een eenmanszaak gewoon geld storten vanuit je zakelijke rekening naar je privé rekening. Bij een overschrijving is het wel handig als je hier een omschrijving aan geeft waaruit blijkt dat dit een privé onttrekking is. Bij je aangifte inkomstenbelasting aan het eind van het jaar dien je deze namelijk apart aan te geven.
Wil je weten hoeveel je opzij moet zetten voor je aangifte Inkomstenbelasting? In de shop heb ik hier templates voor opgenomen.
Ook als je je administratie door een boekhouder laat doen, is het handig als degene weet dat dit een privé onttrekking is aan de hand van de omschrijving.
Hoeveel moet ik mezelf uitbetalen?
Je kunt jezelf zoveel uitbetalen als je aan winst uit je onderneming haalt. Heb je dus een goede maand gehad, dan kun je een groot bedrag opnemen als privé onttrekking. Maar: als je vervolgens een investering wilt doen, of een grote voorraad wilt aanleggen, kan dit voor problemen zorgen.
Bij het bepalen van je eigen salaris moet je dus wel rekening houden met toekomstplannen van je onderneming.
Om dit te voorkomen is het handig om maandelijks een vast bedrag te kiezen dat je aan jezelf overmaakt als ‘salaris’. Bepaal op basis van je privé uitgaven patroon hoeveel je minimaal denkt nodig te hebben om rond te kunnen komen. Hanteer dit als je basis salaris.
Evalueer periodiek of je salaris hoger dient te zijn op basis van je uitgaven patroon. Of ga na of je moet snijden in je privé uitgaven.
Belangrijk is dan natuurlijk wel dat je onderneming een zodanig resultaat moet behalen dat het mogelijk is en blijft om jezelf dit salaris uit te keren. Maar dat gaat je zeker lukken! Wil je weten of je het juiste tarief bepaald hebt? Lees dan deze blog over het bepalen van je uurtarief als ZZP-er.
En nu?
Heb jij een onderneming en geef je jezelf ook een salaris? Of laat je alles in je onderneming zitten? Heb je nog tips?

Handige blog. Ik mis nog een stukje over geld apart houden voor btw aangiften en IB aangifte, zodat ik niet voor verrassingen kom te staan. Zelf betaal ik mezelf een vast bedrag uit per maand, maar daarbij wil ik ook rekening houden met wat ik op de zakelijke rekening moet laten staan voor IB aangifte en btw aangifte. Hoeveel zou jij adviseren om apart te houden? En doe je dit in een apart potje of rekening of gewoon op de rekening zelf?
Verder wil ik ook een buffer gaan opbouwen om mezelf voor een bepaalde tijd uit te kunnen betalen bij ziekte, vakantie of minder omzet in rustige maanden :).
Hoi Arjanne,
Dank je wel voor je reactie!
Goede toevoeging inderdaad om geld apart te laten staan voor de IB en BTW aangifte.
Voor wat betreft de BTW aangifte, reken ik alles exclusief BTW. Zowel inkopen als omzet.
Voor mijn aangifte IB is het een stuk ingewikkelder. Dit omdat je ook te maken hebt met aftrekposten wanneer je startend ondernemer bent, zoals startersaftrek en zelfstandigenaftrek: https://thehappyfinancial.com/belastingvoordelen-voor-starters/
Ook heel slim om een buffer op te bouwen voor wanneer het minder gaat. Dan ben je in dat soort tijden ook verzekerd van voldoende geld.
Ik heb wel een privé rekening en een zakelijke rekening. Maar de zakelijke rekening heb ik verder niet gesplitst. Maar ik houd wel alles goed bij in de administratie zodat ik weet hoeveel ik aan BTW bijvoorbeeld moet betalen. Het apart zetten op een andere zakelijke rekening om daar je belasting van te betalen is wel een slimme oplossing.
Liefs, Marjan
Thanks!
Hoe zot het dan andersom ? Wellicht ook goed te weten als je vanuit prive bijstort..? Want een vast salaris bedrag uitkeren is lang niet altijd haalbaar en je huur van het pand en loonkosten personeel gaat door..? Ik kom als budgetcoach dit vaak tegen bij ZZP-ers die ik begeleid.. goede aandacht hiervoor geven werkt..?
Hoi Sher,
Dank je wel voor je reactie!
Andersom is inderdaad zeker goed! Want als er niets uit te keren valt, is het een heel ander verhaal.
Goed om erbij te vermelden inderdaad!
Groetjes, Marjan