Ga je naast je loondienst baan aan de slag als parttime zzp’er? Dan heb je vast vragen over je rechten en plichten als parttime zzp’er. Maar ook hoe het nu precies zit met de belasting die je betaalt.
In dit uitgebreide artikel over parttime zzp’en:
- Wat moet ik regelen als parttime zzp’er?
- Welke rechten en plichten heb ik als parttime zzp’er?
- Hoe zit het met belasting bij parttime zzp’en?
- Krijg ik ondernemersaftrekposten als parttime zzp’er?
- Hoe bereken ik hoeveel belasting ik moet betalen als parttime zzp’er?
- Kan ik deelnemen aan de KOR als parttime zzp’er?
Wat moet ik regelen als parttime zzp’er?
Als je gaat parttime zzp’en is het belangrijk om een aantal dingen vooraf goed te regelen. Wat dat betreft is dat niet anders dan wanneer je als fulltime zzp’er aan de slag gaat.
Inschrijving Kamer van Koophandel: je schrijft je in bij de Kamer van Koophandel. De meeste zzp’ers doen dit met een eenmanszaak. Een besloten vennootschap, een BV, is ook mogelijk. Dit is meestal fiscaal voordeliger vanaf een winst uit onderneming van 100k per jaar.
Op woensdag 13 november 2024 geef ik een online college speciaal voor parttime zzp’ers. Daarin wordt alles besproken wat jij wil weten als je naast je loondienst baan aan de slag gaat als zzp’er. Plus: je krijgt de mogelijkheid om al je vragen live te stellen. Hier vind je meer informatie.
Klanten zoeken: ga op zoek naar klanten in je branche. Belangrijk hierbij is ook dat je een passend uurtarief kiest. Je wil niet te weinig vragen, want houd er rekening mee dat alles van dit uurtarief betaald moet worden. Denk aan pensioenopbouw, verzekeringen, belastingen en algemene kosten. Je wil aan de andere kant ook niet te veel vragen dat je jezelf uit de markt prijst. Vraag ook eens bij collega zzp’ers na wat hun uurtarief is.
Administratie regelen: ook al ben je parttime zzp’er: een administratie bijhouden hoort erbij. Wat dat betreft ben je niet anders dan een fulltime ondernemer. Je mag zelf weten hoe je dit bijhoudt. Op papier, in Excel of met een online boekhoudprogramma. Als het maar controleerbaar is. Bewaar ook bonnetjes en facturen goed. Alleen bankafschriften zijn niet voldoende. Een zakelijke rekening is niet verplicht voor jou als parttime zzp’er. Maar het maakt het wel een stuk eenvoudiger en overzichtelijker om je zakelijke en privé administratie te scheiden.
Geld opzij zetten voor je belasting: als parttime zzp’er draag je zelf nog belasting af over je winst als zzp’er. Zet voldoende geld opzij voor deze belasting. In dit artikel wordt uitgebreid ingegaan op de te betalen belasting en hoe je dit voor jezelf kunt berekenen.
Overleg met je werkgever: het wordt steeds eenvoudiger om als parttime zzp’er aan de slag te gaan naast je loondienst baan. Check wel altijd je arbeidsovereenkomst op een eventueel concurrentie of relatie beding. Ook is het wel zo netjes om met je werkgever af te stemmen dat je van plan bent om te starten als parttime zzp’er. Zeker als je in dezelfde branche en/ of regio aan de slag gaat.
Bekijk hier de uitgebreide video over parttime zzp’en:
Welke rechten en plichten heb ik als parttime zzp’er?
Als parttime zzp’er heb je in feite dezelfde rechten en plichten als wanneer je fulltime ondernemer bent. De Belastingdienst of Kamer van Koophandel maakt geen onderscheid tussen een fulltime en parttime zzp’er.
Let op: er is 1 belangrijke uitzondering voor wat betreft je belasting als parttime zzp’er en dan het urencriterium in het bijzonder. Dit wordt uitgelegd onder het urencriterium bij parttime zzp’en verderop in dit artikel.
Je hebt als parttime zzp’er dus recht op aftrekposten. Je mag kosten opnemen. Maar ook btw terugvragen als je een btw plichtige ondernemer bent.
Wil je meer weten over alle belastingvoordelen voor jou als zzp’er? Download dan het ebook ‘Belastingvoordelen voor zzp’ers’. Dit e-book is vanaf april 2024 beschikbaar.
Hoe zit het met belasting bij parttime zzp’en?
Als je parttime aan de slag gaat als zzp’er en daarnaast een loondienst baan hebt, gebeurt er iets bijzonders met je belasting. Je inkomen uit loondienst en je zzp winst uit onderneming worden namelijk bij elkaar opgeteld in box 1 van de Inkomstenbelasting.
Let op: heel veel van deze informatie is ook van toepassing als je gedurende het jaar overstapt van een loondienst baan naar (fulltime) zzp’en.
Vervolgens wordt over dit totaal bedrag je belastinglast berekend in box 1 (inkomen uit werk en woning). Via je werkgever heb je al een gedeelte van deze belasting betaald. Daar zie je eigenlijk niets van. Maar kijk maar eens op je loonstrook. Daar zie je hoe je van een bruto loon (het maandloon dat je hebt afgesproken in je contract) gaat naar je netto loon (het bedrag dat je maandelijks op je bankrekening gestort krijgt). Hiertussen zit (onder andere) de loonheffing. Dat is de belasting die je betaalt over je inkomen. Je werkgever houdt voor jou dit bedrag in en draagt dit af aan de Belastingdienst.
Daarnaast betaal je dus nog belasting over je zzp winst. Dit doe je zelf door middel van de jaarlijks aangifte Inkomstenbelasting. Deze percentages en tarieven zijn hetzelfde als je in loondienst hebt. Alleen moet je het in dit geval zelf overmaken naar de Belastingdienst. Daarom kan het voelen alsof het meer is dat je moet betalen. Maar dat is dus niet zo.
Feit of fabel: Over je zzp winst betaal je de helft aan belasting. Dat is een FABEL. Je betaalt namelijk dezelfde percentages en tarieven als een fulltime ondernemer.
Wat er wel kan gebeuren (en dit is afhankelijk van je eigen cijfers en in welke staffels je terechtkomt), is dat er een correctie plaatsvindt van de heffingskortingen en tariefsaanpassing in Box 1.
Je hebt namelijk als werkende in Nederland recht op heffingskortingen, de algemene heffingskorting en de arbeidskorting. Via je werkgever wordt dit al berekend en krijg je deze kortingen over je loondienst salaris. Maar je werkgever weet natuurlijk niet hoeveel winst je behaalt over je ondernemerschap. Het kan dus zo zijn dat je via je werkgever te veel heffingskorting krijgt. Meer dan waar je recht op krijgt als je kijkt naar je totaal inkomen van je loondienst baan en je zzp inkomen.
Beide heffingskortingen werken namelijk met zogenaamde staffels. Na een bepaald inkomen, krijg je minder korting. Door het optellen van beide inkomens kun je dus in een andere staffel terecht komen. Dat wordt gecorrigeerd in je jaarlijkse aangifte Inkomstenbelasting.
Zo geldt voor de arbeidskorting een maximum van 5.532 euro. Dit krijg je met een arbeidsinkomen van 40.000 euro.
Tabel arbeidskorting (2024):
Voor de algemene heffingskorting is het maximum 3.362 euro. Dit krijg je bij een jaarinkomen van maximaal 24.814 euro. Daarna neemt de algemene heffingskorting af.
Tabel algemene heffingskorting (2024):
Krijg ik ondernemersaftrekposten als parttime zzp’er?
Ben je ondernemer voor de Inkomstenbelasting? Dan heb je als parttime zzp’er dezelfde rechten (en plichten) als een fulltime zzp’er. Dit betekent dat je kosten kunt aftrekken, maar ook gebruik kunt maken van bijvoorbeeld de investeringsaftrek.
Wil je in één keer op de hoogte zijn van alle belastingvoordelen voor jou als (parttime) zzp’er? Download dan hier het e-book ‘Belastingvoordelen voor zzp’ers’. Beschikbaar vanaf april 2024.
Er zijn twee uitzonderingen, namelijk de ondernemersaftrekposten startersaftrek en zelfstandigenaftrek. Hiervoor gelden een aantal aparte regels voor jou als parttime zzp’er.
De startersaftrek en zelfstandigenaftrek zijn aftrekposten in je aangifte Inkomstenbelasting voor ondernemers. Beide aftrekposten verlagen je winst uit onderneming, waardoor je over een lager bedrag belasting betaalt.
Voorbeeld:
Winst parttime zzp’en: winst uit onderneming 30.000 euro
Af: startersaftrek 2.123 euro -/-
Af: zelfstandigenaftrek 3.750 euro -/-
Winst na ondernemersaftrek 24.127 euro
Over deze winst van 24.127 euro betaal je vervolgens Inkomstenbelasting in box 1.
Het urencriterium voor parttime zzp’ers
Om in aanmerking te komen voor de startersaftrek en zelfstandigenaftrek geldt dat je ondernemer moet zijn voor de Inkomstenbelasting in Nederland én dat je moet voldoen aan het urencriterium.
Dit urencriterium houdt in dat je minimaal 1.225 uur per jaar aan je onderneming moet besteden. Alle uren die je maakt tellen mee. Dus niet alleen de uren die je kunt factureren aan je klanten. Maar ook de tijd die je besteedt aan acquisitie, marketing, reistijd, administratie. Let op: de uren die je maakt in loondienst, mag je niet meetellen voor dit urencriterium.
Ook voor jou als parttime zzp’er geldt dit urencriterium van 1.225 uur. Je krijgt geen vermindering van de uren omdat je daarnaast ook in loondienst werkt.
Start je je onderneming in het midden van het jaar nadat je bijvoorbeeld de eerste maanden in loondienst hebt gewerkt? Dan geldt ook het urencriterium van 1.225 uur. Deze worden niet naar rato teruggerekend. Start je bijvoorbeeld in juni met je onderneming? Dan heb je dus nog 7 maanden om deze uren te halen in dat jaar.
Je kunt je voorstellen dat het voor jou als parttime zzp’er dus lastiger is om aan deze uren te komen. Wat gebeurt er nu wanneer je niet voldoet aan deze uren? Het is namelijk niet zo dat je geen ondernemer meer bent volgens instanties als de Belastingdienst of Kamer van Koophandel. Het heeft dus met name effect op je ondernemersaftrekposten. Deze mag je dan niet toepassen.
Kom je nu toch aan deze 1.225 uur in een jaar als parttime zzp’er? Dan geldt er nog een aanvullende eis om gebruik te mogen maken van de ondernemersaftrekposten. Namelijk dat je minimaal 50% van je werktijd moet besteden aan je onderneming. Onder werktijd wordt verstaan alle tijd die je besteedt aan werken, dus loondienst en parttime zzp’en opgeteld.
Voorbeeld: je werkt 24 uur in loondienst, dan dien je ook minimaal 24 uur te besteden aan je parttime zzp schap om in aanmerking te komen. Deze eis geldt dus naast de minimale 1.225 uur.
Ook daar is dan weer een uitzondering op. Als je startend ondernemer bent, hoef je niet te voldoen aan deze 50% eis. Je bent een startend ondernemer als je nog aanspraak zou kunnen maken op de startersaftrek. Dit kan 3 keer in de eerste 5 jaar van je ondernemerschap. Je moet dan wel altijd voldoen aan de 1.225 uur.
Voorbeelden van het urencriterium bij parttime zzp’en
Ingewikkeld? Een paar voorbeelden:
- Je werkt 32 uur in loondienst en daarnaast 8 uur als zzp’er. Per week is dat 40 uur en op jaarbasis 2.080 uur. Maar als zzp’er werk je maar 416 uur. Dat is minder dan 1.225 uur. Je hebt dus geen recht op de ondernemersaftrekposten zelfstandigenaftrek en startersaftrek.
- Je werkt 28 uur in loondienst en daarnaast 24 uur als zzp’er. Dit doe je al 6 jaar zo. Totaal werk je dus 2.704 uur in het jaar. Voor je zzp werkzaamheden haal je dus wel de 24 uur (1.248 uur per jaar). Maar omdat je van je totale werktijd minder dan 50% aan je bedrijf werkt als parttime zzp’er (46%) heb je geen recht op de ondernemersaftrekposten.
- Hetzelfde voorbeeld, maar nu ben je net gestart met je zzp bedrijf. Je werkt 28 uur in loondienst en daarnaast 24 uur als zzp’er. Totaal werk je dus 2.704 uur in het jaar. Voor je zzp werkzaamheden haal je dus wel de 24 uur (1.248 uur per jaar). En omdat je startend ondernemer bent, heb je wel recht op de ondernemersaftrekposten.
Let op: zorg dat je een urenregistratie hebt waaruit deze 1.225 uur blijkt als je wel de ondernemersaftrekposten gaat claimen. Dit kan op basis van je agenda, e-mail, time tracker app, facturatie. Als het maar controleerbaar is bij een controle.
Hoe bereken ik hoeveel belasting ik moet betalen als parttime zzp’er?
Aan de hand van een voorbeeld laat ik zien hoe je kunt berekenen hoeveel belasting je betaalt over je zzp inkomsten.
Wil je dit voor je eigen cijfers kunnen uitrekenen? Download dan de template ‘parttime zzp’.
Welke gegevens heb je nodig?
- Omzet van je zzp inkomsten. Dit kan zijn op basis van uurtarief * aantal uren. Of op basis van projecten die je uitvoert en factureert.
- Kosten die je hebt gemaakt als zzp’er: denk aan telefoonkosten, administratiekosten, reiskosten, website kosten.
- Of je recht hebt op de ondernemersaftrekposten zelfstandigenaftrek en startersaftrek.
- Bruto jaarinkomen uit loondienst. Dit kun je ook als volgt berekenen:
- Bruto maandinkomen * 12,96 (door deze vermenigvuldiging wordt rekening gehouden met 8% vakantiegeld).
Tip: gebruik de template ‘parttime zzp’ als je voor je eigen cijfers wil uitrekenen hoeveel je opzij moet zetten voor je belasting over je zzp inkomen.
Stap 1: Bereken je totale belastbaar inkomen in Box 1
Start met je winst voor belasting (omzet min kosten). In dit voorbeeld is dat 20.000 euro omzet min 5.000 euro kosten = 15.000 euro winst.
- Heb je recht op startersaftrek? Dan mag je 2.123 euro van je winst voor belasting afhalen.
- Heb je recht op zelfstandigenaftrek? Dan mag je in 2024 nog eens 3.750 euro van je winst voor belasting afhalen.
- Dit resulteert in je bruto winst na ondernemersaftrek. Haal je het urencriterium niet? Dan is je winst voor belasting gelijk aan je bruto winst na ondernemersaftrek.
- Dan haal je hier de MKB winstvrijstelling vanaf. Dit is voor iedere ondernemer in de Inkomstenbelasting 13,31%. In dit voorbeeld is dat 1.997 euro.
- Je belastbaar inkomen uit je zzp inkomen is daarmee 15.000 euro min 1.997 euro = 13.004 euro.
- In dit voorbeeld is je belastbaar inkomen uit loondienst 50.000 euro.
- Je totale belastbaar inkomen in Box 1 is daarmee 13.003 + 50.000 euro = 63.004 euro.
Stap 2: Bereken je totaal te betalen Inkomstenbelasting in Box 1
- Over deze 63.004 euro wordt vervolgens je totale te betalen Inkomstenbelasting in box 1 berekend.
- Tot een belastbaar inkomen van 75.517 euro betaal je 36,97% (2024).
- Vanaf een belastbaar inkomen van 75.518 euro betaal je 49,50% (2024).
- In dit voorbeeld betaal je 63.004 euro * 36,97% = 23.292 euro Inkomstenbelasting.
- Je hebt daarnaast nog recht op algemene heffingskorting (830 euro). Dit wordt berekend op basis van je totale belastbare inkomen van 63.004 euro.
- Je hebt ook nog recht op arbeidskorting (3.895 euro). Dit wordt berekend op basis van je arbeidsinkomen. Dit is je inkomen uit loondienst (50.000 euro) en je winst voor ondernemersaftrekposten (15.000 euro) = 65.000 euro.
- Let op: Je betaalt ook Inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (ZVW) over je zzp inkomsten. In dit voorbeeld is dat 629 euro.
- Totaal betaal je dus 23.292 – 830 (algemene heffingskorting) – 3.895 (arbeidskorting) + 629 (ZVW) = 19.259 euro.
Stap 3: Bereken je te betalen Inkomstenbelasting via je werkgever
- Via je werkgever heb je al belasting betaald over je loondienst inkomen.
- Over de 50.000 euro loondienst inkomen heb je al 18.485 euro aan belasting afgedragen.
- Je hebt via je werkgever 1.692 euro aan algemene heffingskorting gekregen. Dit terwijl je op totaal niveau maar recht hebt op 830 euro. Je hebt dus 862 euro te veel algemene heffingskorting gekregen. Dit wordt gecorrigeerd bij je jaarlijkse aangifte Inkomstenbelasting.
- Hetzelfde geldt voor de arbeidskorting. Via je werkgever heb je al 4.872 euro aan arbeidskorting ontvangen. Terwijl je recht hebt op 3.895 euro. Dat is dus 977 euro te veel ontvangen arbeidskorting.
- Over je loondienst inkomen betaal je dus 11.921 aan belasting (18.485 – 1.692 – 4.872). Je werkgever kan niet weten dat je ook een zzp winst hebt en kan dus geen rekening houden met te veel ontvangen heffingskortingen.
Stap 4: Bereken te te betalen Inkomstenbelasting over je zzp winst
- Over je belastbaar zzp inkomen van 13.004 euro betaal je 36,97% belasting (tot een belastbaar inkomen van 75.517 euro, daarboven betaal je 49,50%). Hetzelfde percentage als in loondienst. Dat is 4.807 euro.
- Daarnaast vinden de correcties plaats ten aanzien van de algemene heffingskorting (862 euro te veel ontvangen) en de arbeidskorting (977 euro te veel ontvangen).
- Bij je jaarlijkse aangifte Inkomstenbelasting betaal je dus:
- 4.807 euro Inkomstenbelasting over je zzp winst van 13.004 euro
- 862 euro te veel ontvangen algemene heffingskorting
- 977 euro te veel ontvangen arbeidskorting
- 692 euro Inkomensafhankelijke bijdrage ZVW over je zzp winst
- Totaal: 7.338 euro te betalen Inkomstenbelasting
Uit dit voorbeeld blijkt dus dat je over een zzp winst van 15.000 euro een Inkomstenbelasting betaalt van 4.807 (= 32%). Maar door de correctie van de kortingen én de ZVW (die iedere werkende in Nederland betaalt), betaal je in totaal 7.338 euro (= 48,92%). Hierbij kan het dus lijken alsof je de helft betaalt over je zzp inkomen, maar in feite zijn dit voornamelijk correctie van de heffingskortingen.
De cijfers in dit voorbeeld zijn ontleend aan de template parttime zzp. De template heeft verdere uitleg en achtergrond bij de cijfers en is uitgebreider dan bovenstaand wordt getoond.
Wil je zelf kunnen uitrekenen hoeveel belasting je moet betalen over je parttime zzp winst? Download dan hier de template ‘parttime zzp‘ en weet binnen enkele minuten of het voor jou de moeite is om te starten aast je loondienst baan. Ook te gebruiken als je gedurende het jaar start als zzp’er nadat je eerst in loondienst bent geweest.
Disclaimer: de berekening in dit voorbeeld is puur indicatief. Je bent en blijft altijd zelf verantwoordelijk voor het doen van een juiste, volledige en tijdige belastingaangifte. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan dit voorbeeld.
Is het de moeite om als parttime zzp’er aan de slag te gaan?
Op basis van bovenstaande voorbeeld berekening kun je je afvragen of het wel de moeite is om naast je loondienst baan aan de slag te gaan vanwege de te betalen belasting.
Dat is natuurlijk een persoonlijke afweging om te maken. Afhankelijk van je eigen cijfers kan de relatieve belastinglast er in jouw geval anders uitzien.
Daarnaast speelt ook mee wat je toekomstplannen zijn. Wil je bijvoorbeeld op termijn fulltime gaan ondernemen. En waar krijg je energie van? Als je het vooral als hobby ziet omdat je het leuk vindt om te doen, is het een heel ander verhaal dan wanneer je er je huur van moet betalen.
Let op: je zzp inkomen kan ook van invloed zijn op je toeslagen. Geef dit dus op tijd door zodat je hier rekening mee kunt houden.
Kan ik deelnemen aan de KOR als parttime zzp’er?
De KOR staat voor kleine ondernemers regeling. Als je deelneemt aan de KOR ben je vrijgesteld van de omzetbelasting (BTW).
Je mag deelnemen aan de KOR als je een maximale jaaromzet hebt van 20.000 euro. Je hoeft geen btw aangifte te doen en je rekent geen btw aan je klanten. Een nadeel is wel dat je ook geen btw mag terugvragen over je kosten of investeringen. Deelnemen aan de KOR doe je voor minimaal drie jaar of wanneer je boven de omzet grens van 20.000 euro komt.
De KOR kan voor jou als parttime ondernemer dus interessant zijn als je op zoek bent naar een administratieve lastenverlichting. Omdat je geen btw terug kunt vragen en geen btw rekent over je verkopen, is de KOR met name interessant als je veel particuliere klanten hebt en weinig zakelijke kosten.
Let op: de KOR is alleen een vrijstelling voor de omzetbelasting, niet voor de Inkomstenbelasting. Als je aangemerkt wordt als ondernemer voor de Inkomstenbelasting, ben je verplicht een controleerbare administratie bij te houden. De vrijstelling ziet dus alleen toe op BTW. Bovenstaande tekst met betrekking tot het berekenen van je belasting, geldt dus voor iedereen, ook voor KOR deelnemers.
Op woensdag 13 november 2024 geef ik een online college speciaal voor parttime zzp’ers. Daarin wordt alles besproken wat jij wil weten als je naast je loondienst baan aan de slag gaat als zzp’er. Plus: je krijgt de mogelijkheid om al je vragen live te stellen. Hier vind je meer informatie.