Het jaar 2018 is bijna afgelopen. Tijd om de balans op te maken van dit jaar. Welke financiële en niet-financiële analyses gaan je daarbij helpen?

Het einde van het jaar is altijd een hectische tijd. Business gaat waarschijnlijk tot de dag voor Kerstmis gewoon door. De dagen tussen Kerst en Oud & Nieuw besteed je het liefst zo veel mogelijk met familie en vrienden. En als je aan het werk bent, is het vooral om achterstallige taken op te pakken.

Het afgelopen jaar analyseren en vooruit kijken naar 2019 is misschien wel het laatste waar je op dat moment zin in hebt. Maar toch kunnen de volgende financiële en niet-financiële analyses je heel veel helderheid geven. Hiermee kun je beter richting geven aan je doelstellingen voor komend jaar en vol focus het nieuwe jaar in.

Reflectie op afgelopen jaar

Ik maak zelf altijd een aantal analyses om vast te stellen hoe dit jaar gelopen is. Natuurlijk ben ik gedurende het jaar op de hoogte van de cijfers en sommige analyses doe ik ook maandelijks of per kwartaal. Maar omdat een jaar een mooi afgesloten geheel is en bovendien voldoende data heeft, is het ook van toegevoegde waarde om dit ieder jaar een keer te doen.

Aan het begin van het jaar geef ik mezelf doelstellingen en ik heb deze voor 2019 ook weer opgesteld. Maar het risico is dat je in de waan van de dag doorgaat en op deze manier verdwijnt 2018 zo in 2019 zonder dat je een goede reflectie op het afgelopen jaar hebt gedaan.

Mijn analyses

Afhankelijk van je type onderneming (handelsonderneming, dienstverlening, productie), zijn één of meer van onderstaande analyses voor jouw onderneming interessant.

Gewerkte uren vs omzet

Ik maak een download van al mijn uren vanuit mijn boekhoudpakket. Hier maak ik een overzicht van de gewerkte uren per maand van. Vervolgens zet ik hier mijn gefactureerde omzet tegenover.

In mijn voorbeeld zie je bijvoorbeeld dat er geen duidelijk verband zit tussen de gewerkte uren en de omzet. Dit omdat ik een groot aantal uren maak voor werkzaamheden die ik pas achteraf kan factureren (bijvoorbeeld de scriptie begeleiding). Mijn sales funnel helpt me verder ook in dit inzicht.

Voor 2019 weet ik nu bijvoorbeeld dat juni een relatief rustige maand is en ik dan dus heel relaxt mijn vakantie kan plannen.

Directe vs indirecte uren

Maak een analyse van de gewerkte uren. Verdeel hierbij de uren die je direct hebt gemaakt (dit zijn de uren die je aan klanten hebt kunnen factureren) ten opzichte van de indirecte uren (de uren die je niet direct kunt factureren, zoals administratie, acquisitie, marketing, reistijd).

Deze verhouding heb je nodig voor het bepalen van je uurtarief. Bereken daarom wat je werkelijk uurtarief is op basis van het werkelijk verhoudingsgetal en bereken ook meteen of je je uurtarief voor komend jaar moet aanpassen.

Wil je je uurtarief verhogen, maar ben je bang dat klanten weglopen? Lees dan deze blog met mijn tips om je uurtarief te verhogen zonder klanten weg te jagen.

Marge analyse per groep

Verdeel je omzet en marge (omzet minus kostprijs) per productgroep. Op deze manier zie je heel eenvoudig op welke artikelen je relatief gezien de meeste marge behaalt. Voor komend jaar is het slim om juist te focussen op deze productgroep.

Meer weten over de marge analyse? Lees dan deze blog.

Verdiensten per project

Voor grotere projecten loont het de moeite om na te gaan hoeveel je hier daadwerkelijk op hebt verdiend. Zet het aantal bestede uren op dit project af tegen de omzet die je hebt gefactureerd. Wil je hier meer over weten? Lees dan deze blog.

Kosten per jaar

Vergelijk je kosten op grootboekrekeningniveau van dit jaar met vorig jaar. Hoe komt het dat je meer kantoorkosten hebt gemaakt? Heb je een besparing op de telefoonkosten kunnen realiseren? Wat is je begroting voor komend jaar?

Voorraad

Heb je een handelsonderneming? Loop dan je voorraadlijst eens kritisch door. Zijn al deze producten nog verkoopbaar voor het volledige bedrag? Of moet je deze met korting verkopen? Schoon de lijst per jaareinde op zodat je komend jaar met een frisse start aan de slag kunt.

En nu?

Welke analyses maak jij aan het eind van het jaar?