Hoe zit het nu met de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor zzp’ers? Wat zijn de ontwikkelingen in 2025? Waar moet je op letten als je een AOV afsluit?
Is een AOV verplicht voor zzp’ers?
Het plan om een AOV verplicht te stellen voor alle zzp’ers, ligt er. Maar is op dit moment (kwartaal 1 van 2025) nog niet ingesteld. Voor 2025 is het dus nog geen verplichting om een AOV af te sluiten.
Het is wel zo dat deze wetgeving in 2025 zal worden aangenomen. De invoering van de wet zal dan vervolgens op zijn vroegst 2027 zijn. Het kan zelfs dat dit 2030 wordt.
Waarom komt er een verplichte AOV voor zzp’ers?
Als zzp’er heb je niets om op terug te vallen als je langdurig ziek wordt als ondernemer. Om op minimumloon te kunnen leven, heb je voor 4 jaar een bedrag nodig van 100.000 euro.
Er zijn weinig ondernemers die dit bedrag van 100.000 euro gespaard hebben voor langdurig inkomensverlies.
Met een verplichte AOV is iedere zzp’er tot de AOW-leeftijd verzekerd. Ook kunnen zzp’ers die zich nu niet kunnen verzekeren door een eerdere ziekte, zich nu wel aansluiten. Deze verplichte basisverzekering arbeidsongeschiktheid (BAZ) gaat lopen via het UWV.
Deze verplichte AOV is onderdeel van een de hervorming van de arbeidsmarkt, waar ook de aanpak rondom de schijnzelfstandige onderdeel van is. De Minister wil hiermee de verschillen tussen zzp’ers en werknemers verkleinen. Maar ook de verschillen tussen de zzp’ers onderling verkleinen.
Voor wie geldt de verplichte AOV voor zzp’ers
De verplichte AOV voor zzp’er gaat gelden voor alle ondernemers die winst uit onderneming hebben. Dat geldt dus voor ondernemers voor de Inkomstenbelasting. Dit zijn vaak eenmanszaken of vof’s.
Heb je daarnaast een loondienst baan? In de huidige plannen maakt dat niet uit voor die verplichting van de AOV. Zodra je parttime onderneming meer is dan en hobby en je bent ondernemer voor de Inkomstenbelasting, heb je winst uit onderneming. Dan geldt ook deze verplichting.
Let op: op deze regeling voor parttime zzp’ers kwam veel commentaar naar aanleiding van de internet consultatie. Het is dus nog niet zeker hoe de definitieve uitwerking gaat zijn.
Ben je aangesloten bij een broodfonds of schenkkring? Ook dan geldt dat de AOV verplicht is. Uitkeringen uit dit broodfonds of schenkkring kun je dan gebruiken om de wachttijd van 1 jaar te overbruggen van de verplichte aov.
Hoeveel gaat de verplichte AOV kosten
De verplichte basisverzekering arbeidsongeschiktheid (BAZ) gaat 6,5% van je inkomen bedragen. Hier zit een maximum aan van 195 euro per maand.
Hoeveel is de uitkering van de AOV
De uitkering van de BAZ is geen vetpot. Als je hier aanspraak op maakt, dan zal de uitkering namelijk 70% zijn van je inkomen voordat je arbeidsongeschikt raakte. Let op! Hier zit wel een maximum aan van 100% van het minimumloon. Heb je dus een goed zzp inkomen? Dan ga je er met deze BAZ behoorlijk op achteruit.
Voor wie geldt de AOV niet
De verplichte AOV gaat niet gelden voor:
- Directeur-Grootaandeelhouders (DGA’s) van een BV. Ga nu niet allemaal massaal overstappen van een eenmanszaak naar een BV om deze reden. Want hier komt wel wat meer bij kijken dat het besparen van deze kosten.
- Resultaatgenieters: dit ben je als je geen winst uit onderneming hebt en dus geen ondernemer bent voor de Inkomstenbelasting. Je hebt dan inkomen uit overig werk, bijvoorbeeld een side job of af en toe een kleine vergoeding.
- Levenspartners die meewerken in de onderneming van hun partner.
- Zzp’ers die zelf al een AOV hebben afgesloten. Deze verzekering dient dan wel aan een aantal voorwaarden te voldoen. Maar hiermee ben je dus een stuk vrijer in je keuzes dan aansluiting bij de BAZ.
Wat moet ik nu doen
Allereerst: geen paniek. Er is geen reden om direct een BV op te richten om de verplicht AOV te omzeilen. Bovendien zijn er zoveel reacties binnengekomen op de internet consultatie dat de Minister hier wel naar moet kijken en aanpassingen in het plan moet maken. Houd het nieuws in de gaten en oriënteer je wel alvast op private arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. Bereken hier bijvoorbeeld je premie voor een AOV.
