Je eenmanszaak naar een BV omzetten kan verschillende redenen hebben. Vaak wordt direct gedacht aan de fiscale voordelen. Maar er zijn nog meer redenen om je eenmanszaak achter je te laten en over te stappen naar een BV.
Reden 1: minder aansprakelijkheid
Als ondernemer met een eenmanszaak ben je privé aansprakelijk. Dat wil zeggen dat als je bedrijf de schulden niet meer kan betalen, dat je met je privé vermogen aansprakelijk gesteld kan worden. Denk aan je vermogen, beleggingen, je huis. Om dat beter te beschermen, is een BV aan te raden.
Een BV is een zogenaamde rechtspersoon, in tegenstelling tot een eenmanszaak (dat is een natuurlijk persoon). Dit wil zeggen dat je niet langer met je privé vermogen aansprakelijk gesteld wordt als je bedrijf de schulden niet kan betalen.
Let wel op: ook met een BV kun je alsnog privé aansprakelijk gesteld worden. Dit kan het geval zijn als wanbestuur kan worden aangetoond. Een eerste onderdeel is bijvoorbeeld dat jaarlijks tijdig je jaarrekening gedeponeerd zijn. Zorg dus dat dit altijd op tijd gebeurt!
Reden 2: verkoop van je bedrijf
Je toekomstplannen kunnen zijn om je bedrijf op termijn te verkopen of over te dragen, aan familie bijvoorbeeld. In dat geval is dat met een BV een stuk eenvoudiger. Je draagt in dat geval de aandelen van de BV over. Bij een eenmanszaak kun je ook je bedrijf overdragen, maar is dit wat ingewikkelder.
Let op: bij de omzetting van je eenmanszaak naar een BV, kun je kiezen uit drie verschillende manieren van omzetting. Ben je van plan om je BV binnen drie jaar te verkopen? Dan doe je er goed aan om de omzetting door middel van een ruisende inbreng te laten plaatsvinden. De andere twee mogelijkheden voor de omzetting zijn de activa passiva transactie of de geruisloze inbreng.
Wil je snel berekenen of het voor jou al fiscaal voordelig is om over te stappen van een eenmanszaak naar een BV? Download dan hier de template ‘eenmanszaak of BV’ en je krijgt direct informatie over te verschillende belastingsoorten bij een eenmanszaak en een BV voor jouw unieke cijfers.
Reden 3: aantrekken van financiering
Een ander toekomstplan kan zijn dat je externe financiering wil aantrekken om verder te groeien. Bij een eenmanszaak ligt dat vaak wat ingewikkelder. De financiële verantwoordelijkheid ligt daarbij namelijk bij één persoon, waardoor de externe financierder meer risico loopt.
Bovendien kunnen externe financierders ook aangetrokken worden door verkopen van aandelen. Je raakt hierbij wel een stukje zeggenschap over je onderneming kwijt, maar is voor financierders wel aantrekkelijker.
Reden 4: professionele uitstraling
Deze vierde reden zorgt altijd voor discussie. Want veel ondernemers met een eenmanszaak zijn van mening dat een opdrachtgever niets te maken moet hebben met je rechtsvorm of dat een eenmanszaak net zo’n professionele uitstraling heeft als een BV.
Toch is het voor andere ondernemers juist wel een reden om eerder over te gaan naar een BV. Een BV geeft toch een zeker cachet en professionaliteit aan je bedrijf. Bovendien straalt het vertrouwen uit naar je klanten, leveranciers en zakelijke partners. Dit komt ook omdat de continuïteit niet alleen afhangt van jou als zzp’er. Je bedrijf is minder afhankelijk van alleen jou als de ondernemer. Hierdoor heeft een bedrijf ook meer vertrouwen in de continuïteit van je BV.
Reden 5: klanten
Op welke manier kunnen je klanten van invloed zijn op je rechtsvorm? Denk bijvoorbeeld aan een bedrijf dat veel werkzaamheden uitvoert voor Amerikaanse opdrachtgevers. Gezien de claim cultuur die daar heerst, is het aan te raden om een BV als rechtsvorm te overwegen.
Bovendien, en dit hangt samen met de vorige reden: een BV kan een professionelere uitstraling beiden. Hierdoor nemen je kansen in de markt toe.
Reden 6: opbouwen van vermogen
Met een BV kun je eenvoudiger vermogen opbouwen. Heb je namelijk in je eenmanszaak substantiële bedragen op je spaarrekening staan die niet in verhouding zijn met je toekomstige investeringen bijvoorbeeld, dan kan dit aangemerkt worden als box 3 vermogen. Ook al staat dit dus op je zakelijke spaarrekening. Hier betaal je dus boven het heffingsvrij vermogen belasting over.
Heb je een BV? Dan wordt het vermogen op je zakelijke spaarrekening niet aangemerkt als box 3. Ook kun je bijvoorbeeld geld lenen aan jezelf, bijvoorbeeld voor de financiering van je woning. Dit kan fiscale voordelen opleveren.
Reden 7: belastingvoordelen
De meest gehoorde reden om je eenmanszaak om te willen zetten naar een BV zijn de belastingvoordelen. Met een eenmanszaak betaal je namelijk Inkomstenbelasting over je winst uit onderneming. Heb je een BV? Dat betaal je loonbelasting over je DGA salaris, vennootschapsbelasting over je winst en dividendbelasting over eventuele dividenduitkeringen naar privé.
De belastingtarieven voor een BV zijn lager dan de tarieven in de IB (eenmanszaak). Er zijn echter jaarlijks terugkerende hogere kosten bij een BV. Denk aan administratiekosten voor het opstellen van de jaarrekening, loonadministratie en verrichten van de aangifte Vennootschapsbelasting. Daarom wordt gesproken over een kantelpunt waarbij de belastingvoordelen van een BV opwegen tegen de extra kosten van een BV.
Vanaf een jaarlijkse winst van 100.000 euro kan het fiscaal voordeliger zijn om over te stappen naar een BV. Wil je nu meer weten over het hoe en waarom van dit kantelpunt? Lees het hier in het uitgebreide artikel.
Wil je snel berekenen of het voor jou al fiscaal voordelig is om over te stappen van een eenmanszaak naar een BV? Download dan hier de template ‘eenmanszaak of BV’ en je krijgt direct informatie over te verschillende belastingsoorten bij een eenmanszaak en een BV voor jouw unieke cijfers.
Heb je een BV en wil je al je te betalen belasting voor dit jaar op een rijtje hebben? Op basis van je eigen winst cijfers? Download dan hier de template ‘BV – opzij zetten voor je belasting‘.