Wanneer is je hobby uit de hand gelopen en wanneer mag je spreken van een bedrijf? En waarom zou dit eigenlijk uitmaken? In deze blog geef ik aan wanneer je de bijverdiensten die je krijgt vanuit je hobby het beste kunt inschrijven bij de Kamer van Koophandel. 

Vanuit de bloggerswereld krijg ik regelmatig de vraag:

Moet ik mijn blog inschrijven bij de KvK?

En dit geldt niet alleen voor bloggers, maar eigenlijk voor iedereen die bijverdient met zijn of haar hobby. Of dat nu bloggen is, of het verkopen van zelfgemaakte kaarten of foto’s maakt.

Er komt een moment dat het verstandig is om na te denken over een inschrijving bij de KvK. Wat zijn dan de overwegingen?

Hoeveel omzet moet je halen?

Dat is de tweede vraag die ik krijg. Hoeveel moet je verdienen om een KvK-inschrijving te mogen doen of te rechtvaardigen? Daar is geen bedrag aan gekoppeld. Wel zijn er vanuit de KvK een drietal zaken op basis waarvan zij toesten of je ondernemer bent.

  • Je levert goederen en / of diensten. Je schrijft bijvoorbeeld blogs of maakt kaarten.
  • Je vraagt hier meer dan een symbolische vergoeding voor. Vraag je alleen een onkostenvergoeding zoals reiskosten wanneer je gaat fotograferen? Dan is er nog niet meteen sprake van een onderneming. De KvK zegt namelijk dat wanneer je een klein beetje verdient aan je hobby, of je doet vrijwilligerswerk, je geen onderneming hebt.
  • Je neemt deel aan het economisch verkeer. Het is belangrijk dat je zaken doet met derden. Maak je alleen kaarten voor je familie? Dan telt dit niet als economisch verkeer en ziet de KvK je niet als ondernemer.

Let op: deze voorwaarden staan los van de voorwaarden van de Belastingdienst. Zij toetsen na je inschrijving bij de KvK nog een keer of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting en/ of BTW. Meer hierover staat in deze blog.

En nu?

Weet je op basis hiervan of je je bijverdiensten gaat inschrijven? Heb jij lang getwijfeld voordat je je bedrijf ging inschrijven? Ik ben heel benieuwd. Laat het me vooral weten via een reactie op social media.

Wil je meer tips als startende ondernemer? Download dan nu mijn e-book ‘De praktische gids voor startende ondernemers’.

De praktische gids voor startende ondernemers - the happy financial