Welke wijzigingen in 2019 hebben effect op jou als ondernemer of je onderneming? In deze blog zet ik de wijzigingen, die voornamelijk betrekking hebben op belastingmaatregelen, op een rijtje. 

BTW stijging laag tarief

Heb je te maken met het BTW tarief van 6%? Dan is dit per 1 januari 2019 gestegen naar 9%. Deze stijging kun je als ondernemer geheel of gedeeltelijk doorbelasten aan je klanten. Wanneer je te maken hebt met particuliere afnemers, dien je dit zo tijdig en transparant mogelijk te communiceren met je klanten. 

Meer weten over de BTW stijging? Lees dan deze blog

Inkomstenbelasting

De veranderingen in het belastingstelsel zoals deze gelden voor particulieren, gelden ook wanneer je eigenaar bent van een eenmanszaak of VOF. Je betaalt dan namelijk ook inkomstenbelasting volgens hetzelfde stelsel. 

Wil je hier meer over weten? Lees dan deze blog over de wijzigingen in de inkomstenbelasting 2019. 

Zelfstandigenaftrek

Een specifiek onderdeel in de inkomstenbelasting, die alleen van toepassing is voor ondernemers (met een eenmanszaak of VOF), is de zelfstandigenaftrek. 

Vooralsnog blijven de bedragen van de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek voor 2019 gelijk (7.280,- en 2.123,- per jaar). Ook de MKB winstvrijstelling blijft 14%. 

Wat gaat er dan veranderen? Vanaf 2020 worden deze aftrekposten in vier jaarlijkse stappen afgebouwd. Je mag ze dan alleen nog aftrekken van de laagste schijf. Trek je deze ondernemersposten momenteel af in een hogere schijf, dan ga je dit merken. Je krijgt namelijk minder belastingvoordeel. 

Maar zoals gezegd: dit gaat pas vanaf 2020 in. Zorg dus dat je voor 2019 de volledige zelfstandigen en startersaftrek (indien van toepassing), claimt. Wil je weten hoe dit moet? Lees dan deze blog over deze belastingvoordelen. 

Wet DBA

De handhaving van deze wet, die schijnzelfstandigheid tegen moet gaan, wordt opgeschort tot 1 januari 2020. 

Dit houdt in dat werknemers en werkgevers geen boetes of naheffingen krijgen wanneer bij een controle toch sprake blijkt te zijn van een dienstbetrekking. 

Bij bewust kwaadwillende partijen ligt dit anders: op dat moment kan de Belastingdienst wel boetes en naheffingen opleggen. 

En nu?

Denk je dat jij deze wijzigingen sterk gaat merken in je onderneming? Of valt het voor jou wel mee?

wijzigingen ondernemers 2019