De BTW verhoging van 6 naar 9 procent. Ben jij er klaar voor? Wat kun je nu allemaal al regelen zodat je niet voor verrassingen komt te staan op 1 januari 2019?
Het is nog niet eens definitief
Voordat we verdergaan met de consequenties en wat je allemaal moet gaan regelen, eerst dit: het is op dit moment (oktober 2018) nog niet definitief dat de BTW verhoging van het lage tarief doorgaat.
Deze verhoging is aangekondigd tijdens Prinsjesdag 2018, maar moet nog worden goedgekeurd door de Tweede en Eerste Kamer. Het zou ook kunnen zijn dat het wél doorgaat, maar dan op een later tijdstip dan 1 januari 2019.
Maar de kans is wel heel groot dat het BTW laag tarief van 6 naar 9% wordt verhoogd per 1 januari 2019 en in dat geval wil je wel voorbereid zijn.
Wanneer krijg je hiermee te maken?
Ben je ondernemer en lever je momenteel producten of diensten tegen het lage tarief? Dan krijg je te maken met deze wijziging. Maar ook wanneer je producten of diensten inkoopt van andere ondernemers, moet je hier rekening mee houden.
De Belastingdienst heeft lijsten met daarop producten en diensten die vallen onder het lage tarief.
Wat kun je al voorbereiden?
Verhoog je BTW op offertes en facturen
Voor alle offertes die je in het laatste kwartaal van 2018 gaat opmaken, geldt dat je moet nagaan of je 6% of 9% BTW moet vermelden. Dit is afhankelijk van het moment waarop je uiteindelijk betaald wordt. Hierbij gelden de volgende drie mogelijkheden.
Optie 1: Je wordt betaald in 2019
Je zet op zowel je offerte als je factuur 9% BTW.
Optie 2: Je wordt betaald in 2018
Op je offerte en factuur zet je 6% BTW. Maar nu komt het mooie: het maakt niet uit of je het werk gaat verrichten in 2018 of in 2019.
Verricht je diensten voor particulieren en je wil ze 3% BTW besparen? Regel dan je offerte, factuur en betaling in 2018. Je klanten betalen je dan vooruit voor diensten die je pas in 2019 gaat uitvoeren. Dit kan bijvoorbeeld interessant zijn als je schilderwerk uitvoert, of sportevenementen of concerten voorbereid waarop het BTW lage tarief geldt.
Twijfel je of dit mag? De Belastingdienst geeft dit zelf als voorbeelden en heeft ook al aangegeven niet te gaan naheffen.
Optie 3: Je weet niet wanneer je betaald wordt
Het kan zijn dat je nog niet weet wanneer je betaald wordt. Je stuurt in dat geval de offerte in 2018 en gaat het werk verrichten in 2019. Zet 6% BTW op de offerte en spreek af dat je de BTW naar 9% gaat verhogen wanneer je klant pas in 2019 gaat betalen. Neem dit op in je algemene voorwaarden of nog beter: in de overeenkomst met je klant.
Software aanpassen
Check alvast of je de software zelf kunt aanpassen of hiervoor hulp nodig hebt van je leverancier. Dit is van belang voor je kassasysteem, boekhoudprogramma of BTW-administratie.
Wat doe je met de prijsstijging?
Omdat de meeste zakelijke klanten de BTW kunnen aftrekken, heeft dit voor hen geen impact. Je particulieren klanten kunnen hier wel last van hebben. Je kunt op twee manieren omgaan met deze BTW verhoging in je prijsstelling.
Optie 1: Je verhoogt de verkoopprijzen omdat je de BTW verhoogt van 6% naar 9%.
Jouw brutomarge blijft hierdoor gelijk. De particuliere klant zal 3% meer moeten betalen voor dezelfde producten of diensten.
Rekenvoorbeeld: Een product kost nu 100 euro exclusief 6% BTW en de inkoopprijs is 40 euro, waardoor jouw marge 60 euro bedraagt. De particuliere klant rekent in 2018 106 euro inclusief BTW af. Kies je voor optie 1, dan bedraagt de nieuwe prijs voor particulieren 109 euro. Zij betalen 3 euro extra. Jouw marge blijft daarmee 60 euro.
Optie 2: Je houdt je verkoopprijzen inclusief BTW gelijk.
Je particuliere klanten merken niets van deze wijziging. Je brutomarge wordt hierdoor wel lager. Het voordeel hiervan voor jou is dat je een concurrentievoordeel kunt behalen op de ondernemers die voor de eerste optie gaan.
Rekenvoorbeeld: Hetzelfde product kost in 2019 nog steeds 106 euro. Dit bedrag is inclusief 9% BTW, waardoor de verkoopprijs die je als omzet mag opnemen 97,25 euro is. Hierdoor verlaag je je marge naar 97,25 euro minus 40 euro inkoopprijs = 57,25 euro in plaats van 60 euro.
De vraag is dus eigenlijk of jij de BTW verhoging voor je particuliere klant wil opvangen of dat je het bij je klant neerlegt. De keuze voor je optie is helemaal afhankelijk van je marktpositie, concurrentie, product of dienst.
En nu?
Heb jij te maken met deze BTW verhoging? Hoe ga jij ermee om in je prijsstelling? Ben je verder helemaal voorbereid? Ik ben benieuwd!