Ga je samenwonen? Of heb je plannen om dat binnenkort te gaan doen? Gefeliciteerd! Met deze 6 financiële tips ben je ook nog eens goed voorbereid.

1. Plan een financiële middag

Net zoals je een dag plant om te shoppen voor je inrichting, plan je ook samen een ochtend of een middag om jullie financiën door te nemen. Tijdens dit dagdeel start je met het op een rij zetten van jullie inkomsten en uitgaven. Maak ook een overzicht van jullie schulden, spaargeld en eventueel beleggingen. Belangrijk hierbij is om afspraken te maken over deze schulden en bezittingen. Wil je dit bijvoorbeeld delen of houd je het ieder voor zich? Zet dit allemaal op papier.

2. Open een gezamenlijke rekening

Dit is zeker geen verplichting wanneer je gaat samenwonen, maar wel ontzettend makkelijk: een gezamenlijke rekening. 

Wanneer je nog veel moet aanschaffen voor jullie gezamenlijke woning is het fijn om deze rekening al voordat je gaat samenwonen te openen. Op deze manier kun je direct de investeringen betalen vanuit deze gezamenlijke rekening.

3. Maak een verdeling

Afhankelijk van jullie persoonlijke voorkeuren zorgen jullie er samen voor dat er geld op de gezamenlijke rekening komt. Hier zijn verschillende manieren voor:

  • Naar rato van het salaris;
  • Ieder de helft;
  • Ieder houdt evenveel over na storting op de gezamenlijke rekening;
  • Alles op één hoop.

Wil je meer uitleg over deze verschillende methodes? Lees dan deze blog.

4. Houd je uitgaven en inkomsten bij

Nadat je hebt besproken wat er inkomt en uitgaat, is het belangrijk om de werkelijke inkomsten en uitgaven bij te houden. Een van beide zal deze taak waarschijnlijk op zich nemen. Zorg er wel altijd voor dat als jij de administratie doet, je partner op de hoogte is van de financiën. Ga periodiek samenzitten om dit te bespreken en betrek de ander hier ook in.

5. Kies een samenlevingsvorm

Om ervoor te zorgen dat je iets hebt om op terug te vallen, mochten jullie onverhoopt uit elkaar gaan of bij overlijden, bestaan er verschillende samenlevingsvormen waarbij je een contract tekent. Dit zijn:

  • Samenlevingscontract;
  • Geregistreerd partnerschap; of
  • Huwelijk.

Je hebt ook de mogelijkheid om niets te regelen, maar hiermee heb je niets om op terug te vallen bij uit elkaar gaan of overlijden.

De samenlevingsvorm die je kiest heeft ook gevolgen voor je fiscaal partnerschap. De contractuele samenlevingsvormen zorgen direct voor fiscaal partnerschap. Dit heeft verschillende voor- en nadelen. Meer daarover lees je in deze blog.

6. Verzekeringen en abonnementen

Vaak krijg je korting wanneer je verzekeringen van meerdere personen bij dezelfde verzekeringsmaatschappij onderbrengt. Ook kan het zijn dat je verzekeringen kunt opzeggen omdat het gaat om verzekeringen per huishouden.

Maar denk ook aan dubbele abonnementen van internet, netflix, spotify, tijdschriften of de krant.

En nu?

Gaan jullie binnenkort samenwonen? Gaan jullie samen de geldzaken bespreken?

Ben je onlangs gaan samenwonen? Waar liep je toen tegenaan? Heb je nog aanvullende tips?