De gezamenlijke rekening: wat is eigenlijk het beste moment om samen een rekening bij de bank te gaan openen? En hoe vul je deze rekening? Ook geef ik nog een aantal praktische tips voor wanneer je samen deze stap gaat zetten.
Wanneer is het beste moment om een gezamenlijke rekening te openen?
Het beste moment om een gezamenlijke rekening te openen is op het moment dat jullie dat allebei een goed moment vinden. ‘Wat heb ik daar nou aan?’, hoor ik je denken. Het mooie is dus dat je dit zelf mag kiezen. Jullie kunnen een gezamenlijke rekening openen na je eerste date of wanneer je je 50 jarig huwelijk viert. Er is geen enkele instantie die jullie verplicht om samen een rekening te openen. Dus bespreek het vooral met z’n tweeën en kijk wat goed voelt. Natuurlijk zijn er momenten waarop het vooral makkelijker wordt om samen één rekening te hebben, zoals wanneer je gaat samenwonen. Maar ook dan is er geen verplichting.
Hoeveel moet je maandelijks storten op de gezamenlijke rekening?
Nadat je samen een rekening hebt, moet er natuurlijk wel geld op komen om hier gebruik van te kunnen maken. Bespreek eerst wat jullie allemaal van deze rekening willen betalen. Denk bijvoorbeeld aan de vaste lasten, boodschappen, vakanties, etentjes, cadeaus. Hier komt een bedrag uit dat maandelijks op deze rekening gestort moet worden. Wil je hier meer hulp bij? Lees dan deze blog hoe je inzicht krijgt in je financiële situatie. Er zijn verschillende manieren waarop je de gezamenlijke rekening maandelijks te vullen.
1. Allebei evenveel
Een eenvoudige methode is om beide evenveel te storten. Hebben jullie maandelijks een bedrag voor de gezamenlijke rekening nodig van 1.500 euro? Dan storten jullie beide 750 euro, ongeacht eventuele salarisverschillen. Het voordeel van deze methode is dat deze methode een eenvoudige berekening is. Aan de andere kant is dit misschien niet de beste manier bij grote salarisverschillen.
Tip: zorg er wel voor dat jullie allebei het deel op bijvoorbeeld de 1e van de maand op de gezamenlijke rekening storten. Dit om te voorkomen dat de huur al is afgeschreven en je vervolgens nog twee weken aan het wachten bent op het deel van je partner.
2. Naar rato
Voor deze berekening gooi je eerst allebei jullie salarissen op één hoop en berekent dan hoeveel ieder naar rato verdient. Deze zelfde verdeling houd je vervolgens aan voor de storting op de gezamenlijke rekening. Hierdoor stort de partner met het hoogste salaris het meeste op de rekening. Een rekenvoorbeeld:
Partner 1 verdient 1.000 euro. Partner 2 verdient 2.000 euro. Het gezamenlijk salaris is 3.000 euro, waarvan partner 1 1/3e verdient en partner 2 2/3 (1.000/ 3.000 en 2.000/ 3.000).
De maandelijkse storting bedraagt 1.500 euro. Partner 1 betaalt hiervan 1/3e, dit is 1/3 * 1.500 = 500 euro. Partner 2 betaalt 2/3e, dit is 2/3e * 1.500 = 1.000 euro.
3. Evenveel overhouden
Het kan ook zijn dat je er samen voor wilt zorgen dat jullie beide evenveel overhouden na de storting op de gezamenlijke rekening. Zodat jullie allebei na de storting nog evenveel dingen kunnen doen en besteden. Deze berekening wijkt af van de vorige methode omdat je niet zozeer kijkt naar de hoogte van het salaris, maar het andersom beredeneert. Hier komen dan ook weer andere getallen uit.
Partner 1 verdient 1.000 euro. Partner 2 verdient 2.000 euro. De storting op de rekening is 1.500 euro.
Partner 1 betaalt maandelijks 250 euro en houdt daarmee 750 euro over. Partner 2 betaalt maandelijks 1.250 euro en houdt ook 750 euro over.
Hoe kom je tot de maandelijkse storting? Tel beide salarissen weer bij elkaar op, in dit geval 3.000 euro. Haal daar de maandelijkse storting vanaf (3.000 min 1.500 = 1.500 euro). Deel het bedrag dat overblijft (1.500) door twee (= 750 euro). Dat is het bedrag dat je allebei over wilt houden.
4. Alles op één hoop
De laatste manier om de gezamenlijke rekening te vullen is om alles op één hoop te gooien. Beide maak je dus je volledige salaris naar de gezamenlijke rekening over, of je zorgt ervoor dat de salarissen direct vanuit je werkgever naar deze rekening worden overgemaakt. Het kan dus zijn dat je wel of niet allebei nog een privé rekening hebt. Deze rekening is eenvoudig in gebruik, maar zorgt er wel des te meer voor dat je duidelijke afspraken met elkaar moet maken.
Meer praktische tips voor het openen van de gezamenlijke rekening
In deze video geef ik nog meer praktische tips voor het openen van een gezamenlijke rekening. Want bij welke bank kun je dit het beste doen? En wat voor soort rekening kun je dan het beste openen? Ook leg ik de vier methodes om de rekening te vullen nog een keer uit. Wil je meer financiële tips voor wanneer je gaat samenwonen? Lees dan deze blog. Bekijk het nu in deze video:
Vergeet ook niet te abonneren op het YouTube kanaal van the happy financial, voor je wekelijkse finance tips.