Een gezamenlijke rekening: super handig, vooral als je inmiddels samenwoont. Maar wat is nou de beste manier om hiermee om te gaan? En hoeveel leg je iedere maand allebei in? En wat werkt het beste met grotere inkomensverschillen?

De opening van mijn gezamenlijke rekening

Een gezamenlijke rekening, wanneer begin je erover? Op het moment dat je gaat samenwonen, of als je een tijdje aan het daten bent? Maar ik ken ook stellen die inmiddels jaren getrouwd zijn, maar nog alles gescheiden houden.

Het juiste moment voor het openen van een gezamenlijke rekening is dus heel erg afhankelijk van jullie situatie en voorkeuren en is hoe dan ook een milestone. Feit blijft wel dat het openen van de rekening zelf slechts stap 1 is. Want er moet nog geld op deze rekening komen. Maar hoeveel ga je nu inleggen op deze rekening? Ik heb de verschillende opties voor je op een rijtje gezet:

Ieder de helft

Bepaal allereerst wat je totale maandelijkse gezamenlijke lasten zijn (als je dit inzicht nog niet hebt, lees dan mijn tips in deze blog). Ieder van jullie legt vervolgens exact de helft van dit totale bedrag in. Zorg er hierbij voor dat je allebei omstreeks rond dezelfde datum stort (bijvoorbeeld iedere 1e van de maand). Dit om te voorkomen dat je hypotheek bijvoorbeeld al is afgeschreven en je nog twee weken aan het wachten bent totdat je partner het geld overmaakt.

Voordeel van deze methode is dat hij duidelijk en makkelijk is. Als de een alleen een stuk meer verdient dan de ander is dit misschien niet de meest eerlijke methode. Want je wil ook niet hebben dat je voor het doen van ‘leuke’ dingen afhankelijk bent, of altijd degene bent die moet betalen, toch?

Evenveel overhouden

Om ervoor te zorgen dat je allebei nog evenveel leuke dingen kan doen, is deze tweede methode perfect. Je telt allebei je inkomens bij elkaar op en haalt daarvan het bedrag af dat je nodig hebt om leuke dingen van te doen. Het restant leg je in op de gezamenlijke rekening. Degene met het hoogste inkomen betaalt op deze manier meer. Maar je houdt wel allebei evenveel over. Nadeel van deze methode vind ik zelf dat je kijkt vanuit een leuke dingen doen perspectief en niet zozeer vanuit een kosten perspectief, wat in mijn ogen realistischer is.

Naar verhouding inkomen

Stel, je verdient zelf 2/3 van jullie gezamenlijke inkomen. Jij legt dan ook maandelijks 2/3e van het bedrag in dat nodig is voor de gezamenlijke uitgaven. Op deze manier houden jullie beide naar rato evenveel over.

Alles op één hoop

De makkelijkste manier en daarom mijn manier. Alles op één hoop gooien en vanuit daar alles betalen, zowel gezamenlijk als voor jezelf. Alleen aan te bevelen als je nooit ruzie over geld maakt ;).

Welke manier gebruik jij voor het inleggen in de gezamenlijke rekening? Of heb je nog een andere manier?

Follow my blog with Bloglovin