Het opstellen van een jaarrekening: is het voor iedere ondernemer verplicht? Want hoe zit het met die verplichting wanneer je ZZP-er bent? En moet je de jaarrekening deponeren bij de Kamer van Koophandel?

Verplichting opstellen jaarrekening

De verplichting tot het opstellen van een jaarrekening geldt alleen voor B.V.’s, N.V.’s, stichtingen, verenigingen en coöperaties. Dit zijn de ondernemingen met een rechtspersoonlijkheid.

Heb je een eenmanszaak of een VOF (de meestgebruikte rechtsvormen voor een ZZP-er)? Dan is het opstellen van een jaarrekening niet verplicht.

Dit geldt ook voor de deponeringsplicht. Voor een eenmanszaak en VOF geldt dat er geen deponeringsplicht is. Je hoeft dan geen jaarrekening te deponeren bij de Kamer van Koophandel.

Opstellen balans en winst- en verliesrekening

Als ondernemer met een eenmanszaak of VOF heb je wel de verplichting om een balans en winst- en verliesrekening op te maken. Dit omdat je deze cijfers nodig hebt voor het invullen van je aangifte inkomstenbelasting per jaareinde.

Wil je weten wat een balans en winst- en verliesrekening zijn en hoe je deze opstelt? Ik leg het uit in deze blog.

Boekhouder

Wanneer je je administratie hebt uitbesteed, is de kans groot dat je boekhouder een jaarrekening voor je opstelt. Maar omdat dit geen verplichting is, is de vraag of je deze uitgebreide jaarrekening wel nodig hebt.

Een jaarrekening bestaat namelijk niet alleen uit een balans en winst- en verliesrekening, maar ook uit een uitgebreide toelichting op deze cijfers (hoe groter je onderneming, hoe uitgebreider deze toelichting over het algemeen wordt).

Stem daarom goed met je boekhouder af of het echt nodig is om een jaarrekening op te stellen. Alleen het opstellen van de balans en winst- en verliesrekening is voldoende en scheelt je boekhouder daarom tijd. En nog belangrijker daardoor: het scheelt jou geld.

En nu?

Stel jij jaarlijks je jaarrekening op? Of laat je dit doen? Is het voor jou wel van toepassing?