In deze vierde en laatste in de serie voor startende ondernemers ga ik in op het inrichten van je boekhouding. Voorgaande week heb ik laten zien hoe je de administratie inricht. Maar hoe zit het nu met de daadwerkelijke cijfers? Want het op orde hebben van je papieren is één ding, het bijhouden van de getallen is een tweede.
Waarom moet ik boekhouden?
Natuurlijk zijn er meer dan genoeg (gratis) software programma’s beschikbaar waarin je je boekhouding kunt doen. Je gooit er je facturen in en voilà, je boekhouding is gereed. Super handig. Maar wil je niet weten hoe het precies werkt? Waarom er een bepaald bedrag onder aan de streep over blijft? Wat nu eigenlijk je bezittingen zijn? Het zijn per slot van rekening je eigen centen. Daarom een korte beginnerscursus in het boekhouden voor non financials.
Maar eerst een kleine confession: Boekhouden is de basis van mijn vak als accountant. Als je niet kunt boekhouden, kun je geen accountant zijn. Ik ben er zo ongeveer dagelijks mee bezig. In mijn studententijd, als ik echt niet kon slapen en al uren naar het plafond lag te staren, pakte ik ‘Boekhouden Geboekstaafd deel 1’ erbij en gegarandeerd: Ik lag binnen een halve bladzijde super hard te slapen. Ook voor accountants is dit niet de meest interessante kost, maar wel noodzakelijk.
Welke onderdelen heeft mijn boekhouding?
De balans
Je balans is het overzicht van je bezittingen aan de ene kant (activa / debet) en je schulden aan de andere kant (passiva / credit). Het unieke van een balans is dat deze links en rechts (debet en credit) altijd gelijk is. Vandaar ook de naam ‘balans’. Hieronder volgt een voorbeeld van een balans, inclusief uitleg van de verschillende posten op de balans.
De balans kun je zien als een foto. Iedere dag dat je deze foto maakt, kan de balans er weer anders uit zien. Je betaalt bijvoorbeeld een crediteur, waardoor deze crediteuren lager worden. Aan de andere kant worden je liquide middelen minder, want je hebt je crediteur betaalt.
Voor het invullen van je aangifte inkomstenbelasting bij de belastingdienst aan het eind van het jaar, verwacht de belastingdienst dat je deze balans per 31 december invult.
Winst & Verliesrekening
Ondernemers willen natuurlijk ook weten hoeveel ze verdiend hebben. Dit staat in de winst & verliesrekening, ook wel de resultatenrekening genoemd. In dit overzicht zie je ieder moment hoe je bedrijf ervoor staat en of je winst of verlies aan het maken bent. In onderstaand overzicht zie je de verschillende componenten van een winst & verliesrekening.
Een winst & verliesrekening is anders dan de balans: Dit is namelijk geen foto moment, maar een continu overzicht. Je kunt op ieder gewenst moment een winst & verliesrekening maken en zien hoe je onderneming ervoor staat.
In bovenstaand overzicht zijn de belastingen nog niet opgenomen. Afhankelijk van je rechtsvorm betaal je nog inkomstenbelasting (bij een eenmanszaak of VOF). Of je betaalt vennootschapsbelasting (bij een BV of NV). Dit staat weer los van je BTW die je al hebt betaald. Natuurlijk volgt hier later nog een blog over.
En nu?
Je hebt nu de basis van je boekhouding in de grip (je bent super smart!). Heb je nog vragen? Laat het me weten. Er komt ook nog een blog over software voor je boekhouding!