Aangifte tijd! De een wordt er vrolijker van dan de ander. Maar uiteindelijk moet iedereen de aangifte Inkomstenbelasting indienen. Gelukkig vult de Belastingdienst voor particulieren deze aangifte al grotendeels in. Je moet hem wel nog controleren. Maar waar let je dan op?
Verzamel documenten
Het controleren van je aangifte Inkomstenbelasting gaat het meest efficiënt wanneer je de juiste documenten al bij de hand hebt.
Persoonlijke gegevens
- Burgerservicenummer (BSN) (en eventueel dat van je partner en kinderen)
- Rekeningnummer
- DigiD (en eventueel dat van je partner)
Inkomsten
- Jaaropgaven (heb je deze (nog) niet gekregen, dan kun je ook je salarisstroken van het betreffende jaar gebruiken)
- Indien van toepassing: ontvangen partneralimentatie
Bankrekeningen
- Jaaroverzicht van je betaalrekeningen en spaarrekeningen (let op: ook die van je kinderen)
- Jaaroverzicht van je beleggingen
Wonen
- WOZ waarde van je woning: de peildatum hiervoor is 1 januari van het betreffende jaar waarover je aangifte doet (doe je aangifte over 2021, dan heb je de WOZ waarde per 1 januari 2020 nodig). Je ontvangt deze WOZ beschikking ieder jaar van je gemeente.
- Jaaropgaaf van je hypotheek
- Heb je een huis gekocht of verkocht? Dan heb je ook de notarisafrekening nodig
Aftrekposten
Om aan te kunnen tonen dat je deze aftrekposten hebt gehad, hebt je betaalbewijzen nodig, denk bijvoorbeeld aan bankafschriften:
- Giften
- Zorgkosten die niet vergoed zijn door je zorgverzekering. Let op: de Inkomensafhankelijke bijdrage ZVW, zorgverzekeringspremie en het eigen risico mag je niet aftrekken
- Betaalde partneralimentatie
- Heb je geen recht op studiefinanciering? Dan gaat het ook om studiekosten.
Overig
- Gegevens van leningen en andere schulden
- Gegevens van betaalde lijfrentepremies
- Overzicht van betaalde arbeidsongeschiktheidsverzekeringen (AOV)
- Gegevens over dividend
Niet altijd van toepassing (kijk in je Berichtenbox)
- Voorlopige aanslag inkomstenbelasting over het belastingjaar
- Voorlopige aanslag inkomensafhankelijke bijdrage Zvw over het belastingjaar
- Is er weinig veranderd ten opzichte van voorgaand jaar? Dan is het ook handig om die aangifte erbij te pakken.
Controleren van je ingevulde gegevens in je aangifte Inkomstenbelasting
De Belastingdienst krijgt informatie door vanuit de bank over je hypotheek, je broker over je beleggingen en je werkgever over je salaris. Met bovenstaande documenten kun je deze gegevens eenvoudig controleren.
Controleer je hypotheek
Veel woningbezitters sluiten momenteel hun hypotheek over vanwege de lage hypotheekrente. Dit kan wel gevolgen hebben voor je aangifte. Controleer daarom extra goed of de rente die is opgenomen in de vooringevulde aangifte ook overeenkomt met de rente op de jaaropgaaf van je hypotheekverstrekker.
Controleer je beleggingen
Van je broker krijg je een Jaaroverzicht. Hier staat niet alleen de waarde op per 31 december, maar ook eventueel uitgekeerd dividend en ingehouden dividendbelasting. Controleer of deze bedragen overeenkomen met je aangifte Inkomstenbelasting.
Controleer je salaris
Soms is het even zoeken op je jaaropgaaf welke gegevens je precies moet hebben en dus even moet controleren. Maar uiteindelijk gaat het om de volgende bedragen:
- Loon
- Loonheffing
- Arbeidskorting
- Levensloopverlofkorting
Aftrekposten in je aangifte Inkomstenbelasting controleren
Naast de voor ingevulde gegevens kun je ook te maken hebben met aftrekposten. Dit zijn vaak posten die je zelf moet invullen omdat de Belastingdienst niet weet dat je deze kosten hebt gemaakt en dus graag wil aftrekken. Veel gebruikte aftrekposten zijn bijvoorbeeld:
- Koop of verkoop van een woning. De rente en kosten voor je woning trek je af bij je eigenwoningschuld (zie bovenstaand). Maar daarnaast kun je ook te maken hebben met eenmalige kosten, zoals bij de aan- of verkoop van je woning. Deze mag je dan in het huidige opnemen als kosten. Notariskosten, taxatiekosten, kosten voor de aanvraag NHG, kosten voor nieuwbouwdepot of verbouwingslening, zijn voorbeelden van kosten die je mag aftrekken. Wil je weten of jouw kosten aftrekbaar zijn? Check dan de volledige lijst op de website van de Belastingdienst.
- Heb je specifieke zorgkosten gemaakt? Afhankelijk van of je een fiscaal partner hebt en je drempelinkomen, mag je deze zorgkosten aftrekken. De Belastingdienst heeft een uitgebreide lijst (die ieder jaar wordt ge-update) over aftrekbare zorgkosten. Kosten voor fysiotherapie, tandarts, dyslexiezorg (< 18 jaar) vallen onder deze aftrekbare zorgkosten.
- Studiekosten mag je alleen aftrekken wanneer je geen recht hebt op studiefinanciering. Ook wanneer je wel recht zou hebben op een studiefinanciering, maar deze niet hebt aangevraagd, geldt dat deze kosten niet aftrekbaar zijn. De kosten die vervolgens aftrekbaar zijn, zijn alleen de noodzakelijke kosten. Denk bijvoorbeeld aan collegegeld, boeken of software. De Belastingdienst noemt heel specifiek een laptop als niet-aftrekbare studiekosten. Maar ook rente over je studieschuld en reiskosten vallen onder de niet-aftrekbare studiekosten. Of (dit vind ik zelf een hele creatieve): de inrichting van je studentenkamer. Ook niet aftrekbaar dus. Let er ook op dat er een minimale drempel is van 250 euro.
Wil je een uitgebreide lijst zien om zeker te weten of jouw kosten aftrekbaar zijn? Check dan de website van de Belastingdienst.
Heb je in verband met de coronacrisis een betaalpauze afgesproken met je hypotheekverstrekker? Lees dan goed de voorwaarden die de Belastingdienst stelt aan het wel of niet opnemen van de rente als aftrekbare post in je aangifte.