Heb je ook een voorlopige aanslag Inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet van de Belastingdienst gehad? In deze blog geef ik hier meer duidelijkheid over. Wat houdt deze bijdrage in? Waarom betaal je dit? Hoe wordt dit bedrag berekend?
Wat is de Zorgverzekeringswet?
De Inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (oftewel ZVW), is een bijdrage die je doet aan de Belastingdienst. Naast de premies die je zelf betaalt aan je zorgverzekeraar, is dit een extra bijdrage voor je zorgverzekering.
Wanneer betaal je een bijdrage aan de Zorgverzekeringswet?
Iedereen in loondienst betaalt via zijn of haar werkgever een inkomensafhankelijke bijdrage ZVW. Je werkgever houdt een bedrag in op je loon en draagt dit vervolgens voor jou af aan de Belastingdienst.
Ben je ondernemer met een eenmanszaak of VOF, dan betaal je naast je inkomstenbelasting over je winst uit onderneming, ook ZVW. Hiervoor krijg je een aparte voorlopige aanslag van de Belastingdienst, naast een eventuele aanslag voor je inkomstenbelasting.
Let dus altijd goed op de tekst die rechtsboven de brief staat die je hebt ontvangen van de Belastingdienst. Het kan dan gaan om de Inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet óf de Inkomstenbelasting Premies Volksverzekeringen (beter bekend als ‘Inkomstenbelasting‘). Dit zijn twee aparte aanslagen en aangiften, maar worden allebei bepaald op basis van je inkomen (of: winst uit onderneming).
Het meest verwarrende is verder nog dat je wel aangifte doet in hetzelfde pakket (je reguliere aangifte Inkomstenbelasting). Hieruit volgen dan altijd twee bedragen: een voor de te betalen of te ontvangen Inkomstenbelasting en één voor de te betalen of te ontvangen premies ZVW. Snap je het nog ;).
Hoeveel ZVW betaal je?
Het principe is simpel: hoe meer je verdient, hoe hoger je te betalen ZVW. Je premie is namelijk een percentage van je inkomen.
Over 2023 zijn deze percentages als volgt:
- ZZP’ers betalen 5,43% over een maximaal belastbaar inkomen van 66.956 euro. Dit maximale belastbare inkomen houdt in dat je boven dit bedrag geen éxtra ZVW meer betaalt. Maximaal betaal je dus 3.635 euro (5,43% * 66.956). cijfers 2023
- Werknemers betalen via hun werkgever 6,68% bijdrage ZVW.
Let op: check altijd de website van de Belastingdienst voor de meest actuele percentages.
Hoe betaal je de bijdrage ZVW?
Aan het begin van het jaar kan je een voorlopige aanslag ontvangen. Hierin maakt de Belastingdienst een inschatting van je inkomen (winst uit onderneming) voor aankomend jaar. Op basis hiervan wordt ook je bijdrage ZVW berekend. Dit bedrag mag je in één keer betalen, waarna je een betalingskorting krijgt. Je kunt er ook voor kiezen om deze bijdrage in 11 maandelijkse gelijke termijnen.
Is deze inschatting nihil of heb je geen inschatting gemaakt / laten maken? Dan betaal je je bijdrage ZVW alsnog wanneer je je aangifte Inkomstenbelasting hebt ingediend.
Veelgestelde vragen over de Zorgverzekeringswet
Ik heb een loondienst baan en ben part-time zzp’er. Betaal ik dan voor beide ZVW?
Ja. Via je werkgever wordt een percentage ZVW ingehouden over je salaris. Daarnaast betaal je over je belastbaar inkomen dat je verdient als zzp’er ook ZVW. Dit draag je af via je Inkomstenbelasting. Overigens is het niet zo dat je extra betaalt omdat je zowel inkomsten hebt via loondienst als via je ondernemerschap. Je blijft te maken hebben met een vast percentage over je belastbaar inkomen.
Waarom is de betalingskorting die ik krijg op mijn voorlopige aanslag zo laag?
Voorheen kreeg je inderdaad een leuk bedrag aan betalingskorting als je de voorlopige aanslag in één keer betaalde. Deze betalingskorting is gekoppeld aan de invorderingsrente. Vanwege de coronacrisis heeft het kabinet besloten om deze invorderingsrente te verlagen naar 0,01% (tot 1 januari 2022). Per saldo betekent dit dat je betalingskorting ongeveer 1 euro zal zijn wanneer je in één keer betaalt.
Kan ik mijn voorlopige aanslag ZVW beter in termijnen betalen nu de betalingskorting zo laag is?
Dat is natuurlijk helemaal afhankelijk van je eigen financiële positie en persoonlijke voorkeur. Aan de ene kant is het niet meer heel aantrekkelijk om de aanslag in één keer te betalen vanwege de extreem lage betalingskorting. Aan de andere kant, kun je er ook maar vanaf zijn. Die laatste visie is alleen van toepassing als je hier voldoende middelen voor hebt.
Naar aanleiding van dit artikel, werd ik gebeld door NOS. Ze vroegen me naar mijn visie over deze betalingskorting. Het hele artikel kun je hier teruglezen op de website van NOS.
Wil je meer informatie over de verschillende belastingsoorten waar je als ondernemer mee te maken krijgt? Download dan hier het e-book ‘De Praktische Gids voor Startende Ondernemers’.
[/et_pb_text][/et_pb_column]
[/et_pb_row]
[/et_pb_section]