Beleggen via een app is helemaal hot. Toegegeven: het is eenvoudig in gebruik, je hebt binnen no-time een account aangemaakt en is een laagdrempelige manier om te starten met beleggen. Maar welke app past nu het beste bij jou? Ik zet een aantal apps en mijn persoonlijke ervaringen op een rijtje. In deze blog: Peaks, DEGIRO, Semmie en Bux Zero.

Mijn ervaringen met Peaks

Peaks was mijn eerste kennismaking met online beleggen. Het idee is leuk: je belegt met je wisselgeld. Reken je 1,95 euro af in de winkel? Dan wordt dit bedrag afgerond naar 2,00 euro en wordt 5 cent bij Peaks belegd. Je kunt er daarnaast ook voor kiezen om dit bedrag te verdubbelen, of maal 4 in te leggen. Een andere aanvullende optie is om standaard een bedrag per week of maand in te leggen. Natuurlijk heb je ook de mogelijkheid om eenmalig een bedrag in te leggen.

De voordelen van Peaks

 • Gebruiksvriendelijk: volgens mij wel de meest gebruiksvriendelijke en eenvoudig te gebruiken app om te beleggen;
 • Je wisselgeld wordt voor je belegd. Je kiest een profiel op basis van hoeveel risico je wilt lopen. Maar verder hoef je geen lastige keuzes te maken;
 • Eenvoudig geld inleggen en opnemen. Redelijk snel (1 a 2 dagen) is je inleg of opname verwerkt vanaf je reguliere bankrekening;
 • Beleggen met je wisselgeld maakt dat je nauwelijks door hebt dat je geld aan het beleggen bent. Bovendien kan het gaan om kleine bedragen en is het daarmee een goede manier om te starten met beleggen.

Benieuwd naar mijn uitgebreide ervaringen met Peaks? Lees dan deze blog.

De nadelen van Peaks

 • Door de eenvoud zou je af en toe vergeten dat je aan het beleggen bent. En dat je dus geld kunt verliezen;
 • Zodra je beleggingen meer dan 2.500 euro zijn, betaal je niet meer de maandelijkse euro voor het account, maar 0,5% per jaar op basis van je beleggingen.
Mijn ervaringen na 3 jaar beleggen met Peaks

Mijn ervaringen met DEGIRO

Na een tijdje beleggen via Peaks vond ik het tijd om zelf wat meer de touwtjes in handen te nemen. Ik wilde zelf kunnen bepalen waarin ik ging beleggen, in welke aandelen, ETF’s. Dat doe ik met DEGIRO. Je stort een bedrag in je portefeuille en kunt vanuit daar aandelen of ETF’s kopen. Je betaalt transactiekosten per aan- en verkoop die je doet, afhankelijk van het soort aandelen en de omvang van de transactie. Vooraf zocht ik uit dat deze kosten bij De Giro een van de laagste zijn van de online brokers.

Voordelen van DEGIRO

 • Eenvoudig in gebruik: ook DEGIRO vind ik eenvoudig in gebruik. Naast de app heb je ook een duidelijke desktop versie. Hier is nog meer informatie zichtbaar in je dashboard over je aandelenportefeuille.
 • Aandelen aan- en verkopen gaat eenvoudig en snel. In de app zelf heb selecteer je je aandelen en dit wordt direct verwerkt (mits de beurs open is natuurlijk).
 • Zoals gezegd voor mij één van de belangrijkste redenen om te kiezen voor DEGIRO zijn de lage transactiekosten. Handel je veel, dan kunnen deze transactiekosten een belangrijke factor zijn in je rendement (je betaalt dan zoveel aan transactiekosten dat deze het rendement teniet doen).

Nadelen van DEGIRO

 • Je moet écht zelf je aandelen uitzoeken. Natuurlijk kan dit voor velen ook juist een reden zijn om te kiezen voor DEGIRO, maar je moet je hier wel bewust van zijn. Doe dus gedegen onderzoek en houd koersen goed in de gaten. Deze manier van beleggen kan dus wel wat meer tijd van je vragen dan via bijvoorbeeld Peaks.

Met beleggen kunt u u inleg verliezen.


Wil je starten met beleggen? Maar weet je niet waar je moet beginnen? In deze blog geef ik een aantal stappen zodat je rustig kunt beginnen met beleggen.

Mijn ervaringen met Semmie

Nog niet zo lang geleden ben ik gestart met beleggen via Semmie. Via een advertentie in het Financieel Dagblad kreeg ik 15 euro starttegoed, waarmee ik over de drempel was (ja, ik ben ook “influenceerbaar” haha). Bij Semmie beleg je in op basis van een risicoprofiel. Je hoeft niet, zoals bij De Giro, zelf je aandelen te kopen. Op basis van een online test, wordt een modelportefeuille voor je opgesteld. Je krijgt daarbij een voorstel voor je portefeuille (defensief, neutraal of offensief). Vanuit daar wordt voor je belegd in bijvoorbeeld ETF’s.

Voordelen van Semmie

 • Wederom de gebruiksvriendelijkheid. Nu vind ik dat dit ook een eerste vereiste zou moeten zijn van een online app, maar ook hier krijgen ze het wel voor elkaar dat je eenvoudig een rekening kunt openen en kunt starten met beleggen.
 • Je hebt een duidelijk overzicht van de verschillende ETF’s en Bonds waarin voor je belegd wordt. Je ziet wat de waarde hiervan, krijgt kenmerken te zien en er wordt een duurzaamheidsscore gegeven. Op deze manier krijg je meer achtergrond in waar je geld in belegd wordt. Vooralsnog heb ik niet kunnen vinden dat je dit ook kunt aanpassen, mocht je het niet eens zijn met bepaalde beleggingen.
 • Je kunt potjes maken met daarin beleggingen. Hier kun je een doelbedrag aan koppelen en een datum waarop je dit doel bereikt wil hebben.

Nadelen van Semmie

 • Het risico van de potjes: door deze manier kom je sneller in de verleiding te denken dat het om een spaarrekening gaat. Maar er wordt gewoon belegd met je geld en je loopt dus risico. Blijf dit zelf altijd in de gaten houden.
 • Ieder potje is in feite een nieuwe rekening. Hier dien je dan het aanmeldingsproces voor te volgen. Weliswaar zo gedaan, maar het is wel degelijk een extra handeling.

Wil je gaan starten met beleggen via Semmie? Maak dan, net als ik destijds, gebruik van 15 euro starttegoed via deze link.

Mijn ervaringen met Bux Zero

Mijn meest recente beleggingsapp die ik ben gaan gebruiken is Bux Zero. Naast dat ik het leuk vind om te onderzoeken hoe apps werken, vind ik het ook belangrijk om mijn risico zoveel mogelijk te spreiden.

Voordelen van Bux Zero

 • Ook bij deze app is het aanmeldingsproces een kwestie van minuten en wijst eigenlijk voor zich.
 • Bux Zero is ook een vorm van beheerd beleggen. Zij beleggen de aandelen voor je. Het grote voordeel vind ik wel dat je in je dashboard in één oogopslag kunt zien welke aandelen je precies hebt.

Nadelen van Bux Zero

 • Het zal aan de doelgroep liggen (18-30 jaar), waar ik met mijn 35 dus ruim buiten val, maar het ziet er allemaal heel flashy uit. Ik heb dan ook snel de roze achtergrond vervangen door de blauwe. Leuk dat het deze look and feel heeft, maar het gaat wel om serieuze zaken (= mijn geld).

Deze blog heb ik geschreven op basis van mijn persoonlijke ervaringen. Ik ben geen beleggingsadviseur. Eventuele aan- en verkopen doe je op eigen risico. Tussentijds neem ik nieuwe ervaringen mee en zal deze indien relevant toevoegen in deze blog. Dit artikel bevat affiliate links.