Tussen 1 maart en 1 mei is het weer tijd voor de belastingaangifte. Een klusje waar je even voor moet gaan zitten. Gelukkig hoef je niet alles zelf in te vullen. Zo zijn gegevens over loon, hypotheek en andere zaken die bij de Belastingdienst bekend zijn al voor je ingevuld. Je hoeft deze gegevens alleen nog te controleren, indien nodig te wijzigen, en de aangifte aan te vullen als er in 2022 iets in je persoonlijke situatie is veranderd. Bijvoorbeeld omdat je je huis hebt verbouwd of omdat jij en je partner uit elkaar zijn gegaan. Om de aangifte wat makkelijker voor je te maken, geeft de Belastingdienst vier tips.

Tip 1: check welke gegevens en documenten je nodig hebt

Om de gegevens die de Belastingdienst al heeft ingevuld goed te kunnen controleren en aan te vullen, heb je verschillende documenten nodig. Bijvoorbeeld je BSN, rekeningnummer, jaaropgave, jaaroverzichten van je bankrekening en de WOZ-waarde van je woning. En vergeet je DigiD niet, want daarmee log je in op belastingdienst.nl/aangifte. Een overzicht met alle documenten die je nodig kunt hebben, vind je op de website van de Belastingdienst.

Tip 2: doe samen aangifte

Samen aangifte doen kan als je fiscale partners bent. Bijvoorbeeld omdat je getrouwd bent, samen een koophuis hebt of huisgenoten bent. De meeste fiscale partners doen samen aangifte. Logisch, want jouw gegevens en die van je partner staan in dezelfde aangifte. Samen aangifte doen bespaart tijd en je kunt fouten voorkomen. Bovendien kun je gemeenschappelijke inkomsten en aftrekposten verdelen, waardoor je mogelijk minder belasting betaalt.

Zijn jij en je partner in 2022 uit elkaar gegaan? Ook dan kan het slim zijn om nog één keer als fiscale partners aangifte te doen om fouten te voorkomen en gezamenlijke inkomsten en aftrekposten gunstig te verdelen.

Tip 3: aftrekposten, doe er je voordeel mee

Je wil niet te veel belasting betalen. Dus kijk goed welke kosten je mag aftrekken van je inkomen. Sloot je bijvoorbeeld een lening af voor het verduurzamen van je woning? Of kocht je een nieuw woning? Dan mag je de kosten voor de financiering en de hypotheekrente die je betaalt onder voorwaarden aftrekken. De belangrijkste voorwaarde is dat je de lening gebruikt voor het aankopen, verbouwen of onderhouden van je eigen woning.

Ook sommige andere uitgaven, zoals zorgkosten, kun je aftrekken van je inkomen. Daardoor valt de inkomstenbelasting die je moet betalen misschien lager uit. Of krijg je geld terug. Op belastingdienst.nl/aftrekposten lees je welke aftrekposten er nog meer zijn.

Tip 4: vraag hulp

Vind je het doen van belastingaangifte een lastige klus? Of weet je niet zeker of je het juiste invult? Een beetje extra hulp is nooit ver weg. De Belastingdienst zit klaar om vragen te beantwoorden: telefonisch, via de website en bij belastingkantoren en steunpunten. Soms is het ook prettig als een vriend of familielid even met je meekijkt. Ga voor informatie over de diverse vormen van hulp, in de buurt en online, naar belastingdienst.nl/hulp. Algemene vragen kun je ook stellen op Facebook, Twitter en Instagram. Kom je er toch niet uit? Bel dan de BelastingTelefoon: 0800 – 0543.