Schulden aflossen: dit zal op menig lijst met goede voornemens staan. Maar hoe zorg je ervoor dat je het nu wél volhoudt? En hoe voorkom je de meest voorkomende valkuilen? Zodat ook jij in 2019 je schulden kunt aflossen. 

Valkuilen

Het aflossen van schulden is de snelste en slimste manier om geld te besparen. Om aan de ene kant schulden te hebben en aan de andere kant een volle spaarrekening, levert je per saldo weinig tot niets op (sterker nog: vaak kost je dit alleen maar geld). 

Daarom snap ik heel goed dat veel mensen het aflossen van schulden als een goed voornemen hebben opgenomen in 2019. Ongeacht het bedrag dat afgelost moet worden, zie ik deze valkuilen bij veel mensen terugkomen. Voorkom dus dat jij in deze valkuil stapt en bereid je goed, zodat jij ook schulden gaat aflossen in 2019. 

1. Geen inzicht

Het belangrijkste om eerst te krijgen, is overzicht in je financiën. Als je niet weet wat er maandelijks inkomt en uitgaat is het niet mogelijk om te bepalen hoeveel je iedere maand gaat aflossen. 

En heb je voldoende inzicht in je schulden? Weet je dus welke schulden er allemaal uitstaan? En wat de bijbehorende rente percentages zijn? Begin daar ook mee

2. Geen noodpotje

Ik hoor veel mensen die druk bezig zijn met sparen en geld aflossen en dat net op dat moment de wasmachine of de auto besluit om ermee te stoppen. Dag spaargeld en dag aflossing. 

Dit kun je voorkomen door een noodpotje aan te leggen voor dit soort onvoorziene uitgaven. Natuurlijk houdt dit in dat je langer bezig bent met aflossen, je bent immers eerst een noodpotje aan het aanleggen. 

Wil je weten hoe hoog mijn noodpotje volgens NIBUD zou moeten zijn? Bekijk dan deze video waarin ik me rot schrik om de hoogte van het bedrag. 

3. Dezelfde gewoontes aanhouden

Belangrijk bij het aflossen van schulden en vooral schuldenvrij blijven, is het veranderen van je geldgewoontes. 

Wat zorgde er in de eerste plaats voor dat je deze schulden hebt opgebouwd? En hoe voorkom je dat je dit nu weer gaat doen? 

Ik zie dit veel bij mensen met een lease-auto. Zodra het ene contract is afgelopen, wordt er direct een nieuw contract afgesloten. Terwijl je tijdens je leasetermijn ook wat extra opzij kunt zetten om later van dit bedrag een kleinere, misschien minder mooie auto, te kopen. 

Lees deze blog als je wilt weten wat je het beste kunt doen wanneer je je schulden eenmaal hebt afgelost. 

4. Geen doel en geen plan

Waarom ga je je schulden aflossen? Zodat je daardoor financieel vrijer kunt leven? En geld hebt om meer te reizen? 

Stel een plan op en koppel daar een duidelijk doel aan. Op die manier houd je jezelf dit voor op het moment dat je motivatie daalt. En dat soort momenten gaan er zeker komen, maar hierdoor heb je een back-up. 

En nu?

Hoe ga jij om met je schulden in 2019? 

Heb jij ook nieuwe goede voornemens met betrekking tot je financiën?

Schulden aflossen 2019