De meeste ondernemers maken verschillende kosten binnen hun bedrijf. Dat is vaak noodzakelijk om de boel draaiende te houden. Houd de kosten natuurlijk zo laag mogelijk, waar dat een optie is. Daarnaast kun je verschillende kosten (deels) fiscaal aftrekken van je opbrengsten, bij de aangiftes die je doet bij de belastingdienst. In dit artikel delen we belangrijke voorbeelden. Ken jij ze allemaal al?
Vervoerskosten
Reiskosten zijn kosten die je maakt voor je onderneming. Oftewel, dit zijn bedrijfskosten die aftrekbaar zijn van je opbrengsten. Reis je met het openbaar vervoer of een taxi? Dan kun je de werkelijke kosten aftrekken. Maar ook als je in een auto rijdt voor de zaak, kun je kosten in vermindering brengen. Gebruik je voor je bedrijf een privévervoermiddel, bijvoorbeeld een auto, motor of fiets? Dan mag je voor de zakelijke ritten € 0,23 per kilometer aftrekken van je winst (in 2024). Als je nog op zoek bent naar een geschikte auto om je mee te vervoeren, kan shortlease prive een slimme oplossing zijn. Zeker als je de auto voor een specifieke periode nodig hebt. Of er al op korte termijn in weg wilt rijden. Een voordeel aan leasen is dat er veel services bij zijn inbegrepen. Denk aan wegenbelasting, verzekering, onderhoud en reparatie. Je kunt een auto ook zakelijk rijden, op naam van je bedrijf. Overweeg in dat geval short lease zakelijk, met een looptijd van één tot twaalf maanden. Daarmee kies je voor flexibiliteit! Naast een kilometervergoeding kun je ook de btw over de kosten die je hebt aan je auto terugvragen. Staat de auto op de naam van je bedrijf? Dan kun je ook de overige autokosten aftrekken van de inkomstenbelasting.
Website- en softwarekosten
Grote kans dat je een website hebt voor je bedrijf. De kosten die je hiervoor maakt, kun je aftrekken van je opbrengsten. Of je nu veel kosten maakt voor je website of het maar om een relatief klein jaarlijks bedrag gaat, het is sowieso mooi meegenomen. Houd deze kosten dus goed bij. Veel hostingpartijen werken met een jaarlijkse factuur, waarbij dit overzichtelijk is. Maar het kan ook zijn dat je vaker per jaar een factuur voor websitekosten krijgt. Neem trouwens ook je softwarekosten mee, voor bijvoorbeeld programma’s die je gebruikt voor je bedrijf. Denk aan een tekstbewerkingsprogramma of juist een programma om je foto’s of video’s mee te editen.
Verzekeringen
Heb je al de nodige verzekeringen afgesloten voor je onderneming? Het is sowieso interessant om hiernaar te kijken, omdat bepaalde verzekeringen voor iedere ondernemer nuttig zijn. Denk aan de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Maar je kunt ook een beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Ook een arbeidsongeschiktheidsverzekering is mogelijk een verstandige keuze, waarvan de verwachting zelfs is dat deze verzekering verplicht wordt. Kijk daarbij natuurlijk altijd goed naar jouw situatie. Goed om te weten: de verzekeringskosten die je maakt kun je ook aftrekken bij de inkomstenbelasting. Dit zijn immers kosten die je maakt in het belang van je bedrijf. Geef dit dus zeker door bij de aangifte voor de inkomstenbelasting.
Externe bedrijfsruimte
Werk je vanuit huis als zzp’er? Dan kun je niet zoveel kosten aftrekken bij de inkomstenbelasting voor de inrichting van je thuiswerkplek. Maar bij een externe bedrijfsruimte, zoals een kantoorruimte op een andere locatie, is dit wel weer het geval. Zo zijn de kosten voor de huur van een bedrijfsruimte aftrekbaar. Ook andere kosten die je maakt voor de bedrijfsruimte kun je aftrekken, denk aan de energiekosten, schoonmaakkosten en verzekeringskosten. Zoek de verdere kosten goed uit. Kantoormeubelen en andere items voor de inrichting van een kantoor zijn niet altijd aftrekbaar bij de inkomstenbelasting, zeker bij een thuiskantoor. Maar deze zijn wel weer aftrekbaar voor de btw. En je laptop? Dit apparaat mag je wel aftrekken bij je aangifte voor de inkomstenbelasting en de omzetbelasting.
Houd je zakelijke kosten netjes bij, om welke kosten het ook gaat die je voor je bedrijf maakt. Zo weet je bij de aangiftes voor de belastingdienst precies welke kosten je kunt doorgeven, en dus fiscaal kunt aftrekken van je opbrengsten. Dat levert je al gauw (veel) voordeel op!