Je hebt een ontzettend goed idee. Vind je zelf. En alleen jij vindt dat. Je omgeving vindt het namelijk niks en snapt niet waarom je hier zo enthousiast over bent. Hoe ben ik hiermee omgegaan?

Mijn eigen ervaringen met negatieve reacties

Want voor mij is het ontzettend herkenbaar. Ik startte met the happy financial en werd van alle kanten raar aangekeken. Sterker nog: ik werd in mijn gezicht uitgelachen.

Niemand zat te wachten op mijn blogs. Waar ik over schreef was veel te simpel. The happy financial was echt een te blije naam. De kleuren waren geen gezicht. Mensen die in mij en mijn idee geloofden waren op één hand te tellen.

Toch gaf ik niet op. Hoe makkelijk dat ook zou zijn. En wat ben ik daar nu blij mee. Want als ik had geluisterd naar die negatieve reacties, zou the happy financial en het bijbehorende (nog steeds) groeiende bedrijf niet bestaan.

Mijn tips om toch door te zetten

Uiteindelijk is het een kwestie van blijven doorzetten. Heb je zelf een goed idee en ben je ervan overtuigd dat het toekomst heeft? Zet dan vooral door. Of het nu gaat om een eigen bedrijf, side job of ontwikkeling op je werk.

Maar dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom hierbij mijn tips:

Zoek andere mensen op

De eerste mensen die je over je idee vertelt, zitten in je eigen inner circle. Het zijn mensen die je al lang kennen en daarom ook een mening over je hebben. Wanneer je dan iets gaat doen dat nieuw is, klopt dit niet met het beeld dat mensen van je hebben. En verandering is voor veel mensen eng. Reden genoeg dus voor deze mensen om in eerste instantie negatief te reageren of allerlei beren op de weg te zien.

Wat mij daarbij heel erg geholpen heeft is om op zoek te gaan naar meer gelijkgestemde. Ik was werkzaam in de accountancy toen ik startte met the happy financial. Bloggen, vloggen en social media was niet echt aan accountants besteed. Daarom ging ik naar events waar andere (voornamelijk vrouwen) waren die ongeveer hetzelfde deden. En daar waren ze wel enthousiast!

Omring jezelf met mensen die je idee wel snappen en meer openstaan voor vernieuwing. Feedback die je van hen krijgt is zoveel waardevoller dan mensen die in een hele andere wereld zitten. Zeker in het begin heb je hier veel meer aan dan alleen maar critici.

Ga de confrontatie aan

Je gelooft zelf in je idee. Zie daarom ook iedere kritiek als een manier om je idee te pitchen en verder aan te scherpen. Want hoe vaker je je hebt moeten verdedigen, hoe beter je erin wordt. Je weet vooraf al welke bezwaren mensen gaan hebben en welk weerwoord je daar tegen hebt.

Hierdoor worden jij en je idee alleen maar sterker en biedt het je nog meer toekomstperspectief.

Werk stiekem heel hard door

Wanneer niets helpt en je omgeving nog steeds niet in je ideeën gelooft: werk dan stiekem hard door. Vertel er niets meer over en verbaas ze na een tijdje met wat je bereikt hebt. Hierbij denk ik altijd aan de volgende quote:

Work hard in silence: let success make the noise

En nu?

Heb jij ook een goed idee waar niemand in gelooft? Of heb je dit ook meegemaakt in het verleden? Hoe ben je er toen mee omgegaan?

Ben je zelf overtuigd van je idee, maar heb je nog geen idee hoe je hier de hypotheek van kunt betalen? Bekijk dan deze video:

Niemand gelooft in je idee plan