Veel ondernemers in Nederland openen een zakelijke rekening, maar dit is niet altijd verplicht. Daarom overweeg je mogelijk om een privérekening te gebruiken om zakelijk geld op te ontvangen. Helaas is dit in de meeste gevallen niet mogelijk. In de algemene voorwaarde van veel banken staat namelijk dat je een privérekening niet mag gebruiken voor zakelijke doeleinden. Ondanks dat een zakelijke rekening niet altijd verplicht is, ontkom je er eigenlijk niet aan. Voordat je zo’n rekening opent, wil je vast en zeker eerst weten hoeveel dit jou kost. Wat dat betreft ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst vertellen wij jou namelijk alles wat je moet weten over de kosten zakelijke rekening.

Kosten zijn afhankelijk van verschillende factoren

Wie denkt dat een zakelijke rekening altijd en overal hetzelfde kost, heeft het mis. Bij de ene partij betaal je namelijk meer voor zo’n rekening dan bij de andere partij. Als beginnende ondernemer vraag jij je misschien af hoe dit komt. Het prijsverschil wordt veroorzaakt door verschillende factoren. Dit komt allereerst doordat iedere partij vrij is om de kosten van een zakelijke rekening te bepalen. Hierdoor kunnen de prijzen behoorlijk van elkaar verschillen. 

Het prijsverschil wordt niet alleen veroorzaakt door de verschillende prijzen die de partijen hanteren. Nee, want ook het pakket waarvoor je kiest bepaalt hoe hoog de kosten uitvallen. Als zzp’er hoef je bijvoorbeeld maar één betaalpas te hebben. Kies in dat geval voor een zakelijke rekening met slechts één pas. Wil je meerdere betaalpassen? Dan moet je voor een groter pakket kiezen. De kosten hiervoor vallen logischerwijs ook hoger uit. Het verschil zit hem overigens niet alleen in het aantal betaalpassen. Hoe uitgebreider het pakket dat je kiest, hoe meer mogelijkheden je hebt. 

Je betaalt altijd per maand

Ben je op zoek naar een zakelijke rekening? Dan kijk je ongetwijfeld eerst naar de kosten. Begrijpelijk, want je wilt uiteraard niet onnodig veel betalen. Gelukkig zijn de meeste partijen transparant over de kosten van een zakelijke rekening. Bij de verschillende pakketten staat eigenlijk altijd vermeld hoeveel zo’n pakket jou kost. Denk overigens niet dat het hier om eenmalige kosten gaat. Bij de meeste partijen betaal je namelijk iedere maand voor het gebruik van een zakelijke rekening. Vergeet hier dus niet op te letten. Zodoende voorkom je namelijk dat je na het openen van de rekening voor verrassingen komt te staan.

Vergeet niet om een vergelijking te maken

Wij kunnen ons goed voorstellen dat je niet onnodig veel wilt betalen voor een zakelijke rekening. Toch is het niet altijd verstandig om voor de goedkoopste zakelijke rekening te kiezen. Waarom niet? Omdat achteraf mogelijk blijkt dat er een addertje onder het gras zit. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je te maken krijgt met een aantal bijkomende kosten. Hierdoor kan een zakelijke rekening opeens een stuk duurder uitvallen. Vergelijk zakelijke rekeningen daarom altijd eerst met elkaar voordat je een knoop doorhakt. Dankzij zo’n vergelijking slaag je er ongetwijfeld in om de beste zakelijke rekening te vinden. 

Hoe open je een zakelijke rekening?

Weet je inmiddels welke zakelijke rekening je wilt openen? Wacht dan niet langer, maar vraag er direct eentje aan. Dit kan tegenwoordig makkelijk en snel via het internet. Je hoeft er zelf de deur niet meer voor uit en bovendien duurt zo’n aanvraag nog geen vijf minuten. Nadat je een aanvraag hebt ingediend, worden jouw bedrijfs- en identiteitsgegevens gecontroleerd. Is alles in orde? Dan krijg je alles voor jouw zakelijke rekening thuisgestuurd, waaronder de betaalpas(sen). Hierdoor kun je binnen de kortste keren gebruik maken van jouw zakelijke rekening.