Ben je eigenaar van een koopwoning en rust hier een hypotheek op? Dan verplicht de bank je vaak om een woonhuisverzekering af te sluiten. Ook als je het huis zonder lening gekocht hebt of deze reeds is afgelost, is het handig om deze verzekering aan te houden. Met een woonhuisverzekering wordt schade aan jouw woning namelijk vergoed. Ben je niet bekend met deze verzekering? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst vertellen wij jou namelijk wat een woonhuisverzekering is en wat er onder deze verzekering valt. 

Wat is een woonhuisverzekering?

Ondanks dat een woonhuisverzekering jou misschien niets zegt, is de kans groot dat je er weleens iets over gehoord hebt. In de volksmond staat deze verzekering namelijk beter bekend als een opstalverzekering. Met deze woonverzekering ben je onder meer verzekerd voor schade aan jouw huis die ontstaat door brand, storm of inbraak. Deze verzekering vergoedt eveneens schade aan een garage, schuur of tuin. Heb je zo’n verzekering afgesloten en ontstaat er schade als gevolg van brand, storm of diefstal? Dan vergoedt een verzekeraar de kosten voor het herstellen van deze schade.

Dekking van een woonhuisverzekering

Nu je weet wat een woonhuisverzekering is, wordt het tijd om naar de dekking te kijken. We haalden hierboven al kort aan dat je verzekerd bent voor schade door brand, inbraak of storm. Dit is niet het enige, want een verzekeraar keert ook geld uit in het geval van schade door ontploffing, elektriciteit, inbraak en blikseminslag. Bovendien ben je met een woonhuisverzekering verzekerd voor ruitbreuk. Laat je een nieuwe woning bouwen of ga je jouw bestaande woning verbouwen? Ook dan biedt een woonhuisverzekering uitkomst. Deze verzekering dekt namelijk ook schade die ontstaat tijdens de aanbouw of verbouwing van een woning.

Er zijn ook bepaalde zaken die buiten een woonhuisverzekering vallen. Zo ben je bijvoorbeeld niet verzekerd voor schade die ontstaat door achterstallig onderhoud aan jouw woning. Ook hoef je niet bij een verzekeraar aan te kloppen bij schade door grondwater, overstroming of een aardbeving. Tot slot valt schade door opzet of grove schuld ook niet onder de dekking van een woonhuisverzekering.

Inboedel is niet verzekerd

Met een woonhuisverzekering verzeker je onderdelen die vastzitten aan jouw huis. Dit geldt bijvoorbeeld voor een carport, maar ook voor zonnepanelen. Zelfs een inbouwkoelkast en een vaste vloer vallen onder deze verzekering. Doordat ook dergelijke zaken binnen deze verzekering vallen, denk je mogelijk dat een inboedelverzekering overbodig is. Toch is dit niet het geval. Binnen een woonhuisverzekering zijn immers alleen onderdelen die vastzitten aan jouw woning verzekerd. Losse objecten, zoals een bank, wasmachine of televisie, vallen niet binnen deze verzekering. 

Wil je dat jouw woning zo goed mogelijk verzekerd is? Dan raden wij jou aan om naast een woonhuisverzekering ook een inboedelverzekering af te sluiten. Omdat je een extra verzekering afsluit, brengt dit extra kosten met zich mee. Ook voor een inboedelverzekering draag je iedere maand namelijk premie af. Toch vallen de inboedelverzekering kosten relatief laag uit. Vaak betaal je niet meer dan een paar euro per maand. Bij de meeste verzekeraars kun je voor verschillende inboedelverzekeringen kiezen. Zo kun je bij Interpolis kiezen voor Inboedel Uitgebreid en Inboedel All-Risk. Bij Inboedel All-Risk is er meer verzekerd, maar voor deze verzekering betaal je ook een hogere premie. De hoogte van de premie heb je dus gedeeltelijk zelf in de hand.