Als je besluit om te gaan sparen, kun je kiezen voor depositosparen. Hierbij zet je geld voor een bepaalde periode vast tegen een vooraf bepaalde rente. Het is veilig en er zijn veel aanbieders van. Het geeft zekerheid en stabiliteit. Naast deze voordelen leggen we je hier ook uit wat de nadelen van de spaarvorm zijn.
Wat zijn de voordelen van depositosparen?
Depositorekeningen bieden doorgaans een hogere rente dan reguliere spaarrekeningen. Je zet namelijk je geld voor een langere periode vast. De rente staat vast gedurende de looptijd van het deposito. Dit biedt zekerheid, ongeacht schommelingen in de markt. Je ontvangt maandelijks, jaarlijks of na het beëindigen van de looptijd rente.
Je kunt bij bekende aanbieders als SNS, Rabobank, ABN Amro of NN een depositospaarrekening openen. Maar ook veel onbekendere financiële dienstverleners als Banca Sistema, ProCredit Bank, YapiKredi of Bigbank bieden dit aan. Bij het Italiaanse Banca Sistema krijg je bijvoorbeeld momenteel een rente van 3,55%. De looptijd van deze deposito is wel tien jaar en de minimale inleg is 20.000 euro.
Depositosparen is een veilige manier. Het geld op een depositorekening valt onder het depositogarantiestelsel (in de EU tot 100.000 euro per persoon per bank). Dat betekent dat je spaargeld veilig is, zelfs bij een faillissement van de bank. Je kunt zo veilig een depositospaarrekening openen bij een Italiaanse (Banca Sistema) of een Estse bank (Bigbank). Zij vallen beide onder een garantiestelsel.
Omdat je het geld niet kunt opnemen zonder boete, helpt een depositospaarrekening om te sparen voor de lange termijn.
Wat zijn de nadelen van depositosparen?
Er zijn verschillende nadelen van depositosparen. Allereerst staat het geld vast voor een afgesproken periode (bijvoorbeeld 1, 3, 5 of zelfs 10 jaar). Als je eerder wilt opnemen, betaal je vaak een hoge boete. Die boete is afhankelijk van de voorwaarden van de bank en de looptijd van de deposito. Als je een deposito van 5 jaar hebt en je na 2 jaar geld opneemt, verlies je mogelijk de rente over die 2 jaar.
Bij lage rentepercentages kan de koopkracht van je geld verminderen als de inflatie hoger is dan de rente.
Geen toegang tot betere rente
Als de marktrente stijgt tijdens de looptijd van je deposito, profiteer je niet van deze verhoging. Je bent gebonden aan de rente die bij aanvang is afgesproken.
Sommige depositorekeningen vereisen een minimuminleg, bijvoorbeeld 500 of 1.000 euro, wat het minder toegankelijk kan maken voor kleinere spaarders.
Bij banken als SNS, Rabobank en ABN Amro is een betaalrekening verplicht, als je een depositorekening wilt openen.
Het is meestal niet mogelijk om extra geld toe te voegen aan een bestaand deposito. Hiervoor moet je een nieuw deposito openen.
Wanneer is depositosparen geschikt?
Depositosparen is ideaal als je:
- Geld hebt dat je voor langere tijd kunt missen.
- De voorkeur geeft aan zekerheid en stabiliteit.
- Een hoger rendement wilt dan een gewone spaarrekening.
- Niet snel geneigd bent je spaargeld vroegtijdig op te nemen.
Als je meer flexibiliteit nodig hebt of wilt anticiperen op stijgende rentetarieven, kan een andere spaarvorm zoals een flexibele spaarrekening of beleggen een betere keuze zijn.
Peter Westhof, Spaaronline.nl