Waarom wij dit jaar niet op vakantie gaan

Ik hou echt van op vakantie gaan! Ik kan wat dat betreft niet vaak genoeg of niet ver genoeg weg. Of het nu een citytrip is of een lange, verre reis, I’m in! Maar deze zomer hebben wij geen plannen om weg te gaan. Waarom niet? Ik geef je mijn persoonlijke redenen. 

Relaxen op vakantie

Wie herkent dit? In de donkere wintermaanden ben je fanatiek je zomerfoto’s van vorig jaar aan het doorscrollen. Allemaal in de hoop dat de zonnestralen van je telefoon afspatten en je daardoor een beetje vitamine D binnenkrijgt.

Daarop besluit je om de volgende zomervakantie te gaan boeken. Hier ben je de koude maand maart nog zoet mee en daarna kan het aftellen echt beginnen!

Aftellen

April en mei lopen altijd redelijk vlekkeloos en zijn ook korte maanden met alle feestdagen tussendoor die aanvoelen als een mini vakantie. Maar dan is het juni. En moet je nog ruim een hele maand. Het aftellen naar die zomervakantie wordt steeds zwaarder en zwaarder.

Na het wel of niet halen van de laatste deadlines en de stress die je hiervan hebt, is het dan in juli of augustus eindelijk zover: VAKANTIE!

Gestresst het vliegtuig in

Je tas inpakken doe je de ochtend van vertrek, want gisteravond zat je nog als een dolle achter je laptop om die deadline te halen. Maar je zit in het vliegtuig en je bent op weg naar de zon. En dan komt alles goed, want vanaf dan kun je echt relaxen.

Herkenbaar toch? Behalve dat laatste. Want bij mij duurt het zeker een week voordat ik een ge-detoxt van mijn werk ben. Voordat ik niet meer denk aan alles dat nog moet gebeuren, mails die nog beantwoord moeten worden, mensen die nog terug gebeld moeten worden.

Workaholic-detox-summer-holiday

En daar zit je met je super hippe bikini met je kont in het zand van de prachtige stranden van Bali, alleen maar te stressen over het werk. Dit is dus voor mij reden #1 om dit jaar niet op vakantie te gaan.

Ik heb namelijk besloten dat er eerst een andere manier moet komen om te de-stressen van een jaar hard werken voordat ik een fortuin ga uitgeven aan een luxe oord waar ik toch maar half van kan genieten.

Kun je beter afschakelen dan ik? Geef me alsjeblieft je tips, want ik heb ze nodig!

Never ending to do lijstjes

Reden nummer 2 om dit jaar een reis over te slaan, is dat we eindelijk toe kunnen komen aan de to do lijst voor in huis. Sinds wij zijn verhuisd (inmiddels bijna vijf jaar geleden), heb ik nog steeds een to do lijst. Zoals de kelder opruimen, de studeerkamer in orde maken (wat nu wel écht moet gaan gebeuren), lampen ophangen.

Dingen waar je gewoon tussendoor niet aan toekomt, en eerlijk gezegd ook geen zin in hebt. Dus niet zozeer een budget tip (tenzij je anders iemand had ingehuurd om het te laten doen), maar wel een tip die ervoor zorgt dat je rust in je hoofd krijgt.

Vakantie in eigen land

Omdat we hebben besloten niet op reis te gaan, zijn we wel gaan kijken wat we in de buurt kunnen doen. En wat dat betreft wordt er zoveel georganiseerd! Dus als het weer een beetje mee zit, is er genoeg te doen zodat je je niet hoeft te vervelen.

Ik kan gelukkig flexibel omgaan met mijn vakantiedagen, zodat ik deze kan opnemen met mooi weer.

Bezuinigingen

En natuurlijk speelt het geld ook een rol! Niet op vakantie gaan is gewoon goedkoper. En omdat ik vanaf september full-time voor mezelf aan de slag ga, is een extra spaarpot wel fijn.

Momenteel ziet het er allemaal rooskleurig uit, maar mijn business is gebaseerd op project basis, dus dit kan over een maand ook anders zijn (niet dat ik daarvan uit ga, maar toch). En ik ben zelf gewoon best wel een zekere, dus voelt het prettig dat ik net iets meer op mijn rekening heb staan dan anders.

Maar wat dan wel?

Okee, een heel jaar lang niet weg gaan is waarschijnlijk niet helemaal aan mij besteed. Dus mijn moeder neemt mij in het najaar mee naar Zuid-Duitsland, naar een mega relaxt wellness resort. Dus stiekem toch iets om naar uit te kijken. Maar één ding weet ik zeker: ik ga relaxter naar dat resort dan ooit tevoren!

En nu?

Wat zijn jouw vakantieplannen? Ben je ook wel eens een jaar niet op vakantie geweest? Hoe beviel dat? Laat het me weten! Ik ben benieuwd!

the happy financial


10 thoughts on “Waarom wij dit jaar niet op vakantie gaan

 1. Sanne Beantwoorden

  Je vraagt om tips om beter af te schakelen: niets mogen doen van jezelf is mijn tip. Laat die kelder en studeerkamer voor wat ze zijn. Check geen uitjes die je vervolgens ‘moet ondernemen’ van jezelf, doe gewoon eens niets. De kunst van het niets doen is moeilijk verstaanbaar maar wat een genot!

  1. Marjan Beantwoorden

   Hoi Sanne,

   Dank je wel voor je reactie! Dat is inderdaad wel een hele goede! Maar wel heel lastig :).
   Maar denk wel dat, als mijn onderneming straks eenmaal staat, ik dit moet gaan doen.

   Liefs, Marjan

 2. Marina Beantwoorden

  Hallo,

  Ik ga dit jaar niet op vakantie, omdat ik in 2018 mijn studieschuld wil hebben afgelost. Wat ik anders zou uitgeven aan een vakantie, gebruik ik om m’n studieschuld af te lossen. Ik neem wel vrije dagen op met lekker weer. Ik heb het 2 jaar geleden ook zo gedaan en hoewel ik hou van weg gaan, vond ik het ook wel wat hebben om wat vaker spontaan vrij te nemen.

  Groet,

  Marina

  1. Marjan Beantwoorden

   Hi Marina,

   Wat super knap! Moet wel echt een fijn gevoel zijn als je straks van die schuld af bent.
   En heerlijk dat je wel dagen kunt opnemen wanneer het mooi weer is (moet het dat nog wel worden ;)).
   Merk het dit jaar ook dat ik geld over heb omdat we niet weg zijn geweest.

   Liefs, Marjan

 3. Patricia Beantwoorden

  Hi ,
  Laat net een reactie achter op een andere post van je :-). Ontstressen is mijn ding ! Door mijn huidige gezondheid is het super belangrijk om niet gestrest te zijn en ik heb (bijna) alles geprobeerd… Dus hier mijn tips:

  1. Zoek naar iets wat werkt voor jou. Er zijn heeeeeel veel mogelijkheden (en mensen die graag aan je willen verdienen met de meest prachtige/idiote verhalen), dus neem de tijd om te zoeken wat werkt voor jou.

  2. Neem dagelijks een rust moment, en of je nu gaat harken in een zen tuin of een rondje loopt maakt niet uit. Als je maar even een leeg hoofd hebt. Denk aan een pan met rijst op het vuur, die kookt over, toch al je niet af en toe wat lucht eruit laat. Precies :-).

  Voor mij is even en rondje wandelen, een gedicht lezen en af en toe een korte (adem-) meditatie het verschil tussen relaxt zijn en overkoken. En soms is het mensen kijken, met een vriendin afspreken, en ik heb zelfs een tijd getekend om tot rust te komen. Iets nieuws proberen, buiten je comfortzone is ook echt een goeie. Je dagelijkse routine afwisselen met iets anders, bijv een andere sport of yoga oefening, ontbijt of wat dan ook zal je verbazen.

  Succes!

  Groeten,
  Patricia

  1. Marjan Beantwoorden

   Hi Patricia,

   Super bedankt voor je tips! Zijn meer dan welkom. Moet nog heel erg wennen aan mijn nieuwe rol als ondernemer en loop zeker het gevaar om alleen maar aan het werk te zijn. Ook omdat ik het zo leuk vind om te doen. Maar je kunt niet altijd alleen maar aan het werk zijn.

   Ben dus nog hard op zoek naar wat werkt voor mij, maar daar moet ik ook weer even de tijd voor nemen :).

   Liefs, Marjan

 4. Annerieke Beantwoorden

  Hey Marjan,

  Kwam net via je mail op dit artikel, leuk om te lezen. Kan me goed voorstellen dat je niet op vakantie gaat als je nog teveel met je hoofd in het werk zit. Ik zelf heb daar zelf meestal niet zo veel last van (OOO aan, laptop uit, telefoon uit, daag!), maar dit jaar moest ik nog werken op de dag dat we vertrokken en dat was wel een beetje stressen. Ik zag een tip ergens in een tijdschrift dat als je het heel druk hebt gehad en je gaat op vakantie, dat je dan in het begin van de vakantie wat meer activiteiten moet plannen en de echte rustdagen aan het eind, om de overgang wat soepeler te laten verlopen. Misschien dat dat helpt :). Heel veel succes met alle mooie plannen die je in het vooruitzicht hebt!

  Groetjes Annerieke

  1. Marjan Beantwoorden

   Hoi Annerieke,

   Dank je wel voor je reactie!

   Super dat je je werk zo van je af kunt zetten! Dan heb ik nog veel te leren.
   De tip is inderdaad een goede, heb ik nog nooit gehoord, maar er zit denk ik wel wat in.
   De overgang is dan inderdaad wat minder groot tussen mega stress en über relax modus.

   Dank je wel!

   Liefs, Marjan

 5. […] Ik ging voor de eerste keer als ondernemer op vakantie. Dat ik en vakantie als werknemer niet zoR... thehappyfinancial.com/als-ondernemer-op-vakantie
 6. […] en op vakantie gaan, het is en blijft wel een ding. Of eigenlijk: het gebrek aan vakantie. Want uit ... https://thehappyfinancial.com/waarom-ondernemers-niet-meer-op-vakantie-gaan

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*