Veel startende ondernemers worstelen met hetzelfde probleem: ze verdienen te weinig. Ondanks hard werken en lange dagen blijft er aan het einde van de maand simpelweg niet genoeg over. Herkenbaar? Dan is dit artikel voor jou.
In deze blog leg ik je uit waarom jij waarschijnlijk te weinig verdient als ondernemer Γ©n hoe je dit snel kunt oplossen. Want met een paar slimme aanpassingen zorg je ervoor dat je financieel sterker staat en jouw onderneming winstgevender wordt.
1. Je houdt te weinig rekening met belasting
Een van de meest gemaakte fouten door startende ondernemers is het vergeten van belastingen. Het lijkt misschien alsof je lekker verdient, totdat de blauwe envelop op de mat valt. En geloof me, dat kan pijnlijk zijn.
Als ondernemer krijg je te maken met twee belangrijke belastingen:
- Inkomstenbelasting (IB): Over jouw winst betaal je inkomstenbelasting. Houd rekening met verschillende tarieven en mogelijke aftrekposten zoals de zelfstandigenaftrek en startersaftrek.
- Omzetbelasting (btw): De btw die je aan klanten rekent, is niet van jou. Deze moet je afdragen aan de Belastingdienst. Vergeet dit niet te reserveren, anders kom je aan het einde van het kwartaal in de problemen.
π‘ Tip: Zet direct een percentage van je inkomsten apart voor belasting. Gebruik hiervoor een aparte spaarrekening zodat je niet in de verleiding komt het uit te geven.
2. Je rekent te lage prijzen of een te laag uurtarief
Veel startende ondernemers bepalen hun tarieven op basis van wat βnormaalβ is in de markt. Maar dit is niet altijd de juiste strategie. Waarom? Omdat jouw kosten en levensstandaard uniek zijn.
Denk hieraan bij het bepalen van je tarief:
- Wat heb jij minimaal nodig om al je kosten te dekken?
- Wil je sparen voor een buffer of pensioen?
- Hoeveel uren werk je daadwerkelijk declarabel?
Een simpel rekensom: stel je wilt β¬3.000 netto per maand overhouden. Tel hier je belastingen, pensioen en bedrijfskosten bij op en deel dit door het aantal declarabele uren. Grote kans dat je dan op een hoger tarief uitkomt dan je nu rekent.
π‘ Tip: Vergeet niet rekening te houden met onbetaalde uren, zoals administratie, marketing en klantgesprekken.
3. Je houdt geen rekening met alle kosten
Als ondernemer betaal je meer dan alleen je huur of software-abonnementen. Denk ook aan:
- Pensioenopbouw (je werkgever doet dit nu niet meer voor je)
- Verzekeringen zoals een arbeidsongeschiktheidsverzekering
- Reserves voor belastingaanslagen
- Onvoorziene uitgaven (denk aan kapotte laptops of een plotselinge belastingaanslag)
Maak een overzicht van al je vaste en variabele kosten. Alleen zo weet je wat je Γ©cht nodig hebt om winstgevend te ondernemen.
π΅ Wil jij Γ©cht goed van start als ondernemer?
Als je zeker wilt weten dat je alle belastingvoordelen benut en geen euro laat liggen, dan is de Startersbundel echt iets voor jou.
Wat krijg je?
π Het e-book: “De praktische gids voor startend ondernemers”
π Vier handige Excel-templates, waaronder de populaire ‘opzij zetten voor je belasting’ template
β‘οΈ Download hier direct de Startersbundel en geef jouw onderneming de kickstart die het verdient!
Conclusie
Te weinig verdienen als ondernemer heeft vaak niet te maken met hard werken, maar met slim ondernemen. Houd rekening met belastingen, bepaal een realistisch tarief en zorg dat je al je kosten dekt.
Met de juiste tools en kennis leg je een stevige financiΓ«le basis voor je onderneming.