Heb je een nieuw huis gekocht? Gefeliciteerd! Het kopen van een huis is een belangrijke en vooral een leuke gebeurtenis in iemands leven. Helaas komt er, zoals je vast al gemerkt hebt, ook een heleboel administratief- en papierwerk bij kijken. Er zijn nou eenmaal een heleboel dingen die geregeld moeten worden. Zo moet er ook nagedacht worden over verzekeringen. Als je een eigen huis koopt, dan zijn er een aantal verzekeringen waar je rekening mee moet houden. In dit artikel vertellen we welke dit zijn en waar je op moet letten.

Opstalverzekering

De opstalverzekering wordt ook wel de woonhuisverzekering genoemd. Als je je huis met een hypotheek gefinancierd hebt, dan wordt deze verzekering verplicht gesteld door de verstrekker van jouw hypotheek. Met deze verzekering zorg je ervoor dat alle dingen die vastzitten aan je huis verzekerd zijn voor zaken als brand, water, storm, diefstal en inbraak.

Inboedelverzekering

Je kunt de opstalverzekering eventueel uitbreiden met een inboedelverzekering. Dan zijn ook de spullen in je huis, je inboedel, verzekerd tegen schades en diefstallen. De inboedelverzekering is niet verplicht, maar kan je wel een hoop hoofdpijn besparen in vervelende situaties.

De woonverzekering

Een belangrijke tip bij het afsluiten van een opstalverzekering en inboedelverzekering is om deze twee verzekeringen bij dezelfde maatschappij af te sluiten. Mocht er sprake zijn van schade of inbraak, dan ontstaan er geen discussies tussen de verzekeraars over wie er moet gaan betalen. Dit is echt iets wat je wilt voorkomen, omdat het in zo’n situatie lang kan duren voordat je een uitbetaling krijgt. Het liefst ontvang je de betaling natuurlijk zo snel mogelijk, want dan kun je de schade laten repareren en het incident achter je laten.

Dit doe je door een woonverzekering af te sluiten. Een woonverzekering is een combinatie van een opstalverzekering, inboedelverzekering en aansprakelijkheidsverzekering. Daarmee kun je dus de drie verschillende verzekeringen afsluiten bij dezelfde verzekeraar. Per verzekering kun je vervolgens verschillende dekkingen kiezen. Op die manier kun je zelf bepalen welke zaken je het waard vindt om te verzekeren en welke niet. Door hierin een bewuste keuze te maken kun je je verzekering laten aansluiten op je wensen en je maandelijkse budget.

De waterschade verzekering

Een waterschadeverzekering is onderdeel van je inboedelverzekering. Nogmaals, je bent niet verplicht om een inboedelverzekering af te sluiten, maar het kan wel een hoop stress voorkomen. Door de verzekering van waterschade krijg je vergoedingen als leiding springen, er hevige neerslag valt, de dakgoot lekt, enzovoort. Bij nalatigheid of achterstallig onderhoud krijg je geen vergoeding, omdat de schade voorkomen had kunnen worden door jezelf.