Ik ben zelf een grote fan van thuis werken. Ook toen ik nog in loondienst werkte, vond ik dit al ideaal. Inmiddels heb ik mijn kantoor aan huis, dus werk ik vrijwel iedere dag thuis. Maar hoe zorg ik ervoor dat ik efficiënt blijf werken als ik thuis zit? Ik geef je mijn tips in deze video.

Door alsmaar langer wordende files aan de ene kant en toenemende mogelijkheden voor flexibel werken aan de andere kant, wordt thuis werken alleen maar populairder. Steeds meer werkgevers bieden mogelijkheden om een of meer dagen thuis te werken. Maar ook veel ZZP-ers starten hun onderneming aan de keukentafel. En die extra flexibiliteit is top, ik geloof echt dat je meer gedaan kunt krijgen thuis. Maar hoe zorg je er dan voor dat je wel efficiënt en effectief aan het werk gaat (én blijft)? Want de kans is natuurlijk wel aanwezig dat je aan het eind van de dag wel je sokkenla hebt ge-Marie-Kondo-t, maar die belangrijke presentatie niet af is. Ik geef je mijn tips.


Video – efficiënt thuis werken

In deze video geef ik mijn tips om efficiënt thuis te werken:

1. Plan je thuiswerk-dag

Behandel je thuiswerk-dag net als een gewone dag. Dat betekent: begin op tijd, niet veel later dan je op kantoor zou doen. Door het wegvallen van de reistijd heb je hier in principe al veel tijd gewonnen. En heel eerlijk: op kantoor zie je er natuurlijk piekfijn uit, maar thuis is er niemand die er iets van zegt. Dus werken in je trainingsbroek kan prima. Scheelt je ook weer tijd.

Zet je thuiswerk-dag niet alleen in de ochtend zo op, maar houd je verder ook aan de kantoortijden. Dus ga op tijd lunchen en voorkom dat je in een middag dip belandt omdat je ineens vreselijke honger hebt. Aan het eind van de dag zet je je laptop uit, net als op kantoor. Zo voorkom je dat je uren door blijft gaan. Kortom: maak er zoveel mogelijk een gewone kantoor dag van.

2. Ga niet stiekem Marie-Kondo-en

Even een wasje draaien, dat pakket ophalen of die tandarts afspraak. Allemaal dingen die je makkelijk kunt plannen op je thuiswerk-dag. Maar hierdoor is je hele dag en ritme in de war. Voorkom dat je deze huishoudelijke taken gaat plannen op je thuiswerk-dag, want hierdoor houd je veel minder efficiënte werktijd over. Bewaar deze klussen voor het weekend wanneer je echt niet aan het werk bent. Dit geldt ook voor al je Marie Kondo opruimsessies.

3. Laat je niet afleiden

Vriendinnen die merken dat je thuis werkt, vinden het vaak wel gezellig en beginnen te bellen of te appen. De buurvrouw die ziet dat je thuis bent, belt aan voor een praatje. Allemaal heel gezellig, maar het schiet natuurlijk niet op. Zeg dat je aan het werk bent en laat je niet afleiden. Uiteindelijk ben jij degene die verantwoordelijk wordt gehouden voor het werk als het niet af is. Die vriendin of buurvrouw heeft daar geen last van.

4. Zorg voor een fijne werkplek

Het meest ideale is een aparte werkruimte in huis waar je kunt zitten en waar je de deur kunt dichttrekken wanneer je klaar bent. Heb je dit niet tot je beschikking? Zorg er dan wel voor dat je je werkplek opruimt zodra je klaar bent. Dus laptop in je tas en mappen weer opgeborgen. Dit voorkomt dat je na je werk nog steeds aan het werk bent.

De avond voordat je gaat thuiswerken ruim je ook je bureau op. Een schone en opgeruimde werkplek doet zoveel voor je concentratie. Vooral wanneer je aan de keukentafel werkt. Doe dit wel echt de avond van te voren, want als je het die ochtend pas doet, ben je hier te lang mee bezig en is het risico te groot dat je alleen maar aan het opruimen bent.

5. Schrik niet

Thuis werk ik ontzettend efficiënt en als ik streng ben voor mezelf, bijvoorbeeld met apps als Forest, krijg ik veel gedaan in korte tijd. En zonder de afleiding van collega’s of afspraken, werk je veel efficiënter. Schrik er dan ook niet van dat je veel sneller klaar bent dan gebruikelijk.

Zeker toen ik net voor mezelf begon, was ik altijd heel verbaasd wanneer ik om 15.00 uur al door mijn taken heen was. Iets waar ik gebruikelijk tot 18.00 uur voor op kantoor zou zitten. Geleidelijk wen je hieraan, maar thuis ben je vaak een stuk efficiënter. Belangrijk blijft wel om je niet te laten afleiden :).

Efficiënt thuis werken, mijn tips