Douane start campagne met tips en regels voor online shoppen

Rotterdam, 1 november 2022 – De regels rond internetaankopen zijn lang niet altijd duidelijk, blijkt uit onderzoek. Zo denkt bijna de helft van de Nederlanders die internetaankopen doet onterecht dat je altijd invoerrechten betaalt wanneer je aankopen doet buiten de EU. En denkt ruim een derde dat de inklaringskosten en invoerrechten bij de prijs zijn inbegrepen als je buiten de EU webwinkelt. Ook dat is niet het geval. Om te laten zien welke regels wél gelden, is de Douane de campagne ‘Wij zien, wij zien, wat jij niet ziet’ gestart.

Met de campagne informeert de Douane mensen die webwinkelen over de regels. Mariska Mirer, specialist Post & Koeriers bij de Douane: “Steeds meer mensen kopen producten online. Het is makkelijk en niet aan grenzen gebonden. Toch is het belangrijk om goed op te letten als je online shopt. Zeker als je iets koopt buiten de EU. Zo voorkom je teleurstellingen, zoals extra kosten of het onbedoeld kopen van een namaakproduct dat nooit bij je terechtkomt. Denk bijvoorbeeld aan populaire Huggy Wuggy-knuffels. We namen daar in de afgelopen maanden duizenden namaakvarianten van in beslag. Want namaakproducten mag je niet per post of koeriersbedrijf naar Nederland laten sturen.”

Overzicht van de regels

Houd bij webwinkelen rekening met de volgende regels.

  • De btw moet je altijd betalen. Nog niet alle webshops rekenen de btw ook. Dan brengt de pakketdienst deze bij je in rekening. Ga uit van 21%, voor sommige producten geldt een lager tarief van 9%.
  • Invoerrechten betaal je over pakketten die meer waard zijn dan € 150. Het precieze bedrag verschilt en kan oplopen tot 17% van het aankoopbedrag.
  • De pakketdienst rekent inklaringskosten als zij je pakketje moeten aangeven bij de Douane. Dit is een vast bedrag dat verschilt per pakketdienst. Bij de pakketdienst vind je meer informatie.
  • Buiten de EU mag je niet alles kopen. Namaakartikelen en medicijnen zijn verboden, net als dierlijke producten zoals kaas en vlees en (producten gemaakt van) beschermde plant- en diersoorten.

Meer weten?

Kijk voor meer informatie en de regels op douane.nl/internetaankopen.