Bijna niemand weet wat een pro forma berekening is terwijl het zo ontzettend belangrijk is om deze altijd te vragen. Als jij niet weet wat een pro forma berekening is dan moet je vooral blijven lezen ;). Ik ben Linda van LindasResources.nl en blog over alles wat met HR en werk te maken heeft. Dit om te zorgen dat er geen misbruik wordt gemaakt van de niet aanwezige HR kennis bij werknemers en om bedrijven zonder HR afdeling te behoeden voor fouten.

Wat is een pro forma berekening?

Dit is eigenlijk een proef loonstrook die precies laat zien welke premies en inhoudingen er allemaal plaatsvinden. Zo kan je exact zien wat er onderaan de streep gebeurd ofwel wat je dus netto overhoudt. Wat veel werknemers niet weten is dat dit enorm kan verschillen bij werkgevers. Wanneer je bij beide werkgevers 2500 bruto zou verdienen kan er onderaan de streep toch wat verschillen. Geen mega bedragen maar soms toch een paar tientjes.

In welke situaties een pro forma berekening aanvragen?

  • Bij een salarisonderhandeling. Zo weet je precies waar je het over hebt.
  • Bij een nieuwe baan. Ik zeg nooit ja zolang ik de pro forma niet heb ontvangen.
  • Wanneer je meer of minder uren gaat werken. Soms kan je opeens toch best wel wat belastingvoordeel behalen waardoor je toch meer of minder overhoudt.

Wat is van invloed?

  • De eigen bijdrage aan een pensioenpremie kan een enorm verschil maken op je loonstrook. Wat je vaak ziet is dat werkgevers een eigen bijdrage vragen en die kan bij het ene bedrijf vele malen hoger of lager zijn. Ik had eens een werkgever die maar 1/3 eigen bijdrage vroeg en zelf 2/3 betaalde. Dit was eigenlijk heel gunstig en dit nam ik dan ook mee in mijn onderhandeling bij mijn nieuwe werkgever.
  • De WGA premie kan bij het ene bedrijf flink hoger zijn dan bij het andere bedrijf. Dit heeft te maken met de uitstroom van langdurig zieken. Hoe meer langdurig zieken bij een bedrijf hoe hoger de premie. Werkgever kunnen een groot deel hiervan doorberekening aan hun werknemer.
  • De leaseauto en bijtelling kan ook flink verschillen per auto. Hier kan je je soms lelijk in vergissen. De pro forma geeft inzicht.

 

Ik hoop dat ik jullie hiermee heb kunnen overtuigen van het vragen om een pro forma berekening! Ik hoop dat hiermee eventuele teleurstelling onder aan de streep op je loonstrook voorkomen kan worden.

 

Heb jij al eens een pro forma opgevraagd? Vond je dit waardevol? Let me know in een comment

Meer weten over Lindasresources?