Je start je bedrijf. Je laptop en je telefoon die je eerder al privé had, wil je nu zakelijk gaan gebruiken. Mag je deze privé aangekochte zaken in aftrek brengen in je bedrijf? En welk bedrag mag je dan in aftrek brengen?

Mag je privé aangekochte zaken inbrengen?

Allereerst: het is gewoon toegestaan om eerder privé aangekochte zaken in je eigen onderneming in te brengen. Dit gebeurt vaker dan je denkt. Denk bijvoorbeeld aan een laptop of telefoon die je eerder al gebruikte, veel voorkomend.

Het inbrengen is juist slim om te doen. Privé heb je niets aan extra kosten, maar in je eigen onderneming zorgt dit voor een verlaging van je winst uit onderneming. Hoe lager de winst uit onderneming, hoe lager het bedrag waarover je inkomstenbelasting moet betalen.

Ook mag je zakelijk wel (een gedeelte) van de BTW terugvragen, iets wat je als privé persoon niet mag doen.

Voorwaarde is natuurlijk wel dat het moet gaan om zakelijke kosten of investering. Het moet duidelijk gaan om goederen die voor zakelijke doeleinden worden gebruikt.

Welke waarde mag ik hieraan geven?

Het bedrag dat je mag opnemen in je onderneming, is afhankelijk van wanneer je de goederen hebt aangeschaft. Je dient namelijk het bedrag op te nemen tegen de waarde in het economisch verkeer. Dit is de prijs die je zou moeten betalen voor hetzelfde product op dit moment (dus tweedehands en niet dezelfde laptop voor de nieuwprijs).

Een rekenvoorbeeld:

Je koopt op 1 mei 2018 in privé een nieuwe laptop van 2.000 euro + 240 euro BTW. Je totale privé investering is daarmee 2.240 euro.

Je richt je onderneming op per 1 januari 2019 en gaat je privé laptop gebruiken voor je onderneming. Stel dat je je laptop afschrijft in drie jaar, dan is de waarde na 8 maanden (mei 2018-december 2018) nog 1.882 euro (afschrijving per maand is 2.420 / 36 maanden = 67 euro per maand).

Deze 1.882 euro mag je investeren in je eigen onderneming. Let op: bij investeringen hoger dan 450 euro dien je deze op te nemen als investering en af te schrijven over de gebruiksduur. Lees deze blog over het afschrijven van bedrijfsmiddelen.

Hoe zit het met de BTW?

Wanneer je kunt aantonen dat je de goederen aankocht met het oog op je onderneming, mag je de BTW in aftrek nemen. Je kunt dit aannemelijker maken door op de factuur je onderneming al te vermelden.

Let hier wel mee op, want breng je eerder aangekochte privé goederen in zonder dat het je intentie bij aankoop was om deze zakelijk te gebruiken, dan mag je de BTW helaas niet meer in aftrek brengen. Je investeert dan de volledige aankoop inclusief BTW in je onderneming (je hebt dan wel meer kosten in je bedrijf, dus een lagere winst, dus lagere inkomstenbelasting.

Hoe verwerk ik dit in de boekhouding?

Waar verwerk je dan je laptop in je boekhouding? Je ziet namelijk geen bankafschrijving in je onderneming, dus daar kun je het niet kwijt.

Je boekt deze kosten of investering (afhankelijk van het bedrag, groter of kleiner dan 450 euro), via je privé stortingen. Dit is een aparte regel in je administratie en dien je in je aangifte inkomstenbelasting ook apart op te geven. Hierover betaal je geen belasting, maar dien je wel inzichtelijk te maken voor de Belastingdienst.

En nu?

Heb jij hiermee te maken gehad? Wist je dat je privé goederen mag inbrengen in je onderneming?