In het afgelopen halfjaar vroegen ruim 71.000 starters een hypotheek aan. Zo blijkt uit cijfers van Hypotheken Data Netwerk. Voor veel mensen is een eigen huis de grootste aankoop van hun leven. Dan is het fijn als je weet wat je terug kunt krijgen van de Belastingdienst. Om woningeigenaren, onder wie starters, te helpen ontwikkelde de Belastingdienst de online checklist eigen woning. Met deze persoonlijke checklist weet je meteen welke kosten je voor je lening kunt aftrekken in je belastingaangifte. 

Bij het kopen van een woning komt veel kijken. Ook financieel gezien. “Als je een woning koopt, heeft dat onder andere gevolgen voor de belasting die je moet betalen of terugkrijgt”, legt belastingexpert Jacqueline Tobben uit. “Het kopen van een huis is een kostbare zaak. Dan is het fijn om te weten dat je ook geld terug kunt krijgen. En wanneer je dit terug kunt vragen. Door de persoonlijke checklist in te vullen op belastingdienst.nl/eigenwoning zie je waar jij recht op hebt. En waar je op moet letten.”

Drie dingen waar de checklist eigen woning je bijvoorbeeld op kan wijzen 

1. Kijk of jij hypotheekrente mag aftrekken
Zo ja? Check meteen punt 2. Als woningeigenaar mag je de rente over je hypotheek of lening meestal aftrekken. Dat is gunstig, want hierdoor worden je maandlasten lager. Heb je geld geleend bij familie? Ook de rente die je daarvoor betaalt, is vaak aftrekbaar. Kijk in de checklist of jij aan de voorwaarden voldoet.

2. Vraag een voorlopige aanslag aan
Heb je recht op hypotheekrenteaftrek? Dan is het interessant om een voorlopige aanslag aan te vragen. Daarmee kan je de belasting die je terugkrijgt vanwege de hypotheekrenteaftrek namelijk elke maand ontvangen en verlaag je je maandlasten. Aanvragen doe je zelf online in vier stappen. Kijk op belastingdienst.nl/voorlopigeaanslag.

3. Kijk welke kosten je wel en niet mag aftrekken
Als je een woning koopt, mag je de meeste kosten die gemaakt zijn voor het afsluiten van de lening aftrekken. Dat is gunstig, want hierdoor betaal je minder belasting. Voorbeelden van aftrekbare kosten zijn notariskosten voor de hypotheekakte en advies- en bemiddelingskosten van de hypotheekadviseur. Vul de checklist in om te zien welke kosten jij wanneer mag aftrekken.

Tip: Bewaar belangrijke documenten. Voor je voorlopige aanslag en je belastingaangifte heb je verschillende documenten nodig. Denk aan documenten over je WOZ-waarde, de jaaropgaaf van de hypotheek en gegevens over leningen en schulden. Bewaar deze documenten goed. Dat scheelt weer tijd bij het doen van je aangifte.

Meer weten? 

Wil je meer weten over het (ver-)kopen van een huis en de gevolgen daarvan voor je belastingen? Kijk op belastingdienst.nl/eigenwoning.