Voor veel mensen is het een droom: van je hobby je werk maken. Wanneer je echter als zelfstandige gaat werken naast een parttime baan, zijn er dingen die gunstig en minder gunstig zijn. Als je onder contractbasis werkt heb je immers verplichtingen en houd je minder tijd over voor je bedrijf. Ben jij in loondienst, maar zou je graag je reguliere baan willen combineren met zzp-werkzaamheden, en vraag je je af of dat eigenlijk wel financieel de moeite waard is? In dit artikel lees je wat je allemaal moet weten en wat de fiscale gevolgen zijn.
De kleine ondernemersregeling (KOR)
Voor alle startende ondernemers is het handig om te weten dat de overheid startende initiatieven tegemoet komt met de zogenaamde kleine ondernemersregeling. Dit betekent dat je een vrijstelling krijgt voor de btw als je omzet niet meer is dan € 20.000 per jaar. Dit houdt ook in dat je minder tijd kwijt bent aan administratieve taken, waardoor je meer focus hebt op de activiteiten van je bedrijf. Ben je eenmaal btw-plichtig, dan krijg je te maken met btw-aangifte die je moet doen. Ook is het belangrijk dat je jaarlijks de aangifte doet voor de inkomstenbelasting. Ben je als ondernemer begonnen naast je baan en vind je de administratie ingewikkeld worden? Besteed dan je administratie uit bij bedrijven zoals Mettom.
Inkomsten naast loondienst
Hoeveel mag je eigenlijk bijverdienen naast een gewone baan? Dit is een vraag die veel mensen zich stellen. Het bedrag dat je mag bijverdienen is in principe niet verbonden met een limiet, maar houd er wel rekening mee dat de belastingdruk hoger wordt naarmate je meer bijverdient. Het extra inkomen dat je verdient door zelfstandig ondernemerschap wordt namelijk opgeteld bij je salaris en over het geheel betaal je belasting. Hoewel je belasting betaalt is er een bedrag vastgesteld door de overheid dat je belastingvrij mag verdienen. Op dit moment bedraagt de maximale omzet € 1800. Onder dit bedrag ben je niet verplicht om je aan te melden bij de kamer van koophandel.
Urencriterium
Ben je niet bij de KvK ingeschreven en heb je geen btw in rekening gebracht, dan ziet de Belastingdienst jou niet als btw-ondernemer. Voor zzp’ers die naast hun baan willen profiteren van fiscale voordelen is er tenslotte wel de volgende uitdaging: het urencriterium. Om aanspraak te maken op kortingen moet je namelijk minimaal 1225 uren per jaar investeren in je onderneming. Als je een baan hebt van drie dagen, betekent dat dus een tamelijk volle agenda.